Глава УГКЦ у 127-й тиждень війни: РПЦ вчиняє із християнством так, як Ісламська держава із доктриною ісламського світу

22 липня 2024

Нині Росія інструменталізує релігійні почуття віруючих багатьох народів і країн. Тепер цей виклик набирає екуменічного, міжнародного значення. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у 127-й тиждень великого болю, горя України — війни, яка триває ще з 2014 року, але тепер начебто набуває своїх найбільш драматичних хвиль і моментів.

Глава УГКЦ у 127-й тиждень війни: РПЦ вчиняє із християнством так, як Ісламська держава із доктриною ісламського світу

Предстоятель відзначив, що ворог продовжує невпинно обстрілювати наші мирні міста і села. Інтенсивність бойових дій має тенденцію до зростання. Найтяжчі бої ведуться на Донеччині та Харківщині. Про це пише Департамент інформації УГКЦ.

«Наші воїни — дівчата і хлопці — мужньо боронять Батьківщину. Наші волонтери намагаються, часто вже з останніх сил, усе зробити для того, щоб рятувати людське життя. Проте цього тижня відбулася одна світла подія — 54-й обмін військовополонених. 94 українських військовослужбовців повернулися додому», — сказав Блаженніший Святослав.

Водночас він просить пам’ятати про тих, хто ще перебуває у ворожому полоні. Згідно з державною статистикою, маємо близько 7 000 військових і близько 10 000 цивільних, які перебувають в російському ув’язненні, 37 000 зниклих безвісти. «Можемо тільки собі уявити, яку драму переживають рідні цих людей — вони часом навіть не знають, як за них молитися!», — зазначає Глава Церкви.

Ще одна проблема, за словами Предстоятеля, цими днями бичує Україну — аномальна спека загострила енергетичну кризу в нашій країні… «Але попри всі проблеми і виклики, ми просто вражені силою, мужністю і стійкістю українського народу», — сказав Блаженніший Святослав.

Цього тижня відбулася радісна історична подія для всієї Католицької Церкви України, зокрема для українських греко-католиків — хіротонія правлячого архиєрея для Мукачівської єпархії Закарпаття.

З цієї нагоди до України приїхало багато гостей, передусім членів Згромадження Воплоченого Слова, із різних країн світу, зокрема із Аргентини, Бразилії, Колумбії, Чилі, Перу; країн Африки та Китаю, як-от Гонконгу і Шанхаю. Прибув секретар Єпископської конференції Ізраїля.

Присутність такої великої кількості гостей, за словами Глави Церкви, з усього світу створила нагоду для унікальної зустрічі, адже відомо, що правда про Україну дуже важко проникає саме в цю частину земної кулі. Російська пропаганда робить все для того, щоб зробити боротьбу України незрозумілою, а в очах багатьох народів навіть беззмістовною.

«Нині Росія, — сказав він, — інструменталізує релігійні почуття віруючих багатьох народів і країн. РПЦ вчиняє із християнським ученням так, як Ісламська держава із доктриною ісламського світу. Тепер цей виклик набирає екуменічного, міжнародного значення».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae