Глава УГКЦ: Хто любить Бога, ближнього та Батьківщину, знає, для чого живе і для чого вмирає

11 лютого 2024

Сьогодні ми особливо молимося за те, щоби плід Божої любові щедро захопив серце сучасної молоді. Бо, зокрема в умовах війни, саме любов дає сенси для життя, саме той, хто любить Бога, свого ближнього та Батьківщину, знає, для чого він живе, і знає, для чого він вмирає. Сьогодні про це нам говорять наші дівчата і хлопці на фронті, наші волонтери, навіть ті батьки і матері, які готові себе віддати своїм дітям, які готові в подружній любові народжувати синів і дочок України. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді 11 лютого, у 36-ту неділю по Зісланні Святого Духа, та з нагоди Форуму молодіжного душпастирства, що проходить у Києві.

Глава УГКЦ: Хто любить Бога, ближнього та Батьківщину, знає, для чого живе і для чого вмирає

Блаженніший Святослав зауважив, що сьогоднішнє євангельське читання закликає людину любити — любити Бога та любити ближнього свого, як самого себе. Господь Бог кличе людину, плід Божої любові, до взаємин між собою та хоче віднайти риси своєї любові у людині. Про це розповідає Департамент інформації УГКЦ.

Часом, ми задаємося питанням, як можна говорити про любов як про заповідь, припис закону? Однак Глава Церкви наголосив, що заповідь Божого закону різниться від припису закону людського.

«Господь Бог у своєму законі не так дає людині якісь зовнішні приписи чи примуси — Господь Божим законом кличе людину до стосунків. І насправді закон Божий і закон стосунків, спілкування є правилами взаємин між Богом і людьми, а також певним світлом взаємин справжніх людських людей між собою, — зазначив Блаженніший Святослав. — Вершиною справжніх, глибоких, людських взаємин є здатність людини любити».

Окрім цього, Предстоятель розповів, що великою бідою сучасної людини є те, що вона не вміє любити. Однак, за словами архиєрея, якщо ми нашою волею, почуттями і розумом будемо вміти любити, ми будемо справді людьми з великої букви.

«Ми лише тоді є собою, коли вміємо любити так, як Бог любить нас. Ми є собою лише тоді, коли себе усвідомлюємо як сини і доньки Божі, і так плекаємо з Богом наші стосунки, коли вчимося любити Бога і ближнього свого як самого себе», — наголосив Блаженніший Святослав.

Вітаючи у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві Форум молодіжного душпастирства УГКЦ, Отець і Глава УГКЦ зауважив, що сучасна українська молодь хоче та просить, щоб Церква навчила любити Бога і ближнього.

Відтак Блаженніший Святослав звернувся до молодіжних душпастирів, очільників Комісії УГКЦ у справах молоді, а також дівчат і хлопців, які представляють різні молодіжні організації і спільноти: «Немає інших стосунків між Церквою і молоддю, як тільки стосунки любові, любові Мами по відношенню до своїх дітей. Тому кожна молодіжна спільнота, кожен вид нашого молодіжного душпастирства має бути нічим іншим, як лише школою любові».

«Нехай Господь Бог благословить вашу працю! Нехай Господь Бог благословить українську молодь! Нехай наповняє своєю любов’ю наші серця!», — побажав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae