«Героями можуть стати лише одиниці, а святими мають бути всі», — Блаженніший Святослав у Івано-Франківську

1 липня 2024

Коли ми говоримо про героїзм, дуже часто маємо на увазі лише людську доскональність. А святий — це щось глибше і більше. Тому що святий своїм життям, навіть своїм християнським героїзмом прославляє і показує не велич людини, але велич Божу, яка відкривається у людині. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді на Літургії з нагоди освячення нового престолу в катедральному соборі Воскресіння Христового в Івано-Франківську.

«Героями можуть стати лише одиниці, а святими мають бути всі», — Блаженніший Святослав у Івано-Франківську

На площі перед собором Предстоятеля теплими словами вітала молодь, вірні та чисельно зібране духовенство. Відтак до Блаженнішого Святослава звернулися голова Івано-Франківської ОВА п. Світлана Онищук, міський голова Івано-Франківська п. Руслан Марцінків та голова Івано-Франківської обласної ради п. Олександр Сич, які привітали Патріарха на Прикарпатті. Опісля настоятель собору о. Юрій Новіцький вручив архиєрею хрест й запросив його очолити святкові моління. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ та Департамент інформації Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

Посвячення нового престолу

Згодом Патріарх Святослав звершив Чин освячення новоспорудженого престолу у соборі. Згідно обряду Блаженніший Святослав спільно з душпастирями обмив престіл джерельною водою, добірним вином та рожевою водою, а відтак помазав його святим миром.

Далі відбулася процесійна хода на прилеглій площі із мощами святих.

Після цього архиєрей заклав всередину престолу мощі святого священномученика Йосафата Кунцевича, папи Римського Урбана, блаженних священномучеників Симеона Лукача, Івана Слезюка та Миколая Чарнецького і залив їх воскомастикою. Пізніше жертовник ввібрали в обруси, а увінчав святу трапезу кивот, де перебуває Господь наш Ісус Христос, утаєний у Пресвятій Тайні Євхаристії.

Згодом розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Блаженніший Святослав у співслужінні архиєпископа і митрополита Івано-Франківського владики Володимира Війтишина, єпископа Мельбурнської Єпархії Святих верховних апостолів Петра і Павла владики Миколи Бичка, єпископа-помічника Івано-Франківської архиєпархії владики Миколи Семенишина, а також о. Юрія Новіцького, настоятеля святині, о. Степана Балагури, синкела у справах духовенства та священничих родин архиєпархії, сотрудників парафії й запрошених священнослужителів.

Секретом достойності є Таїнство Хрещення і Таїнство Євхаристії

Під час проповіді Блаженніший Святослав нагадав, що в Неділю всіх святих ми згадуємо усіх святих людей від початку історії людства і аж по сьогоднішній день. Що означає бути святим? Сьогоднішнє Євангеліє розкриває набагато цікавішу сторону святості і покликання, до якого Господь Бог кличе кожного, не тільки окремих. Христос говорить про особливу гідність і достойність. Секретом достойності є Таїнство Хрещення і Таїнство Євхаристії.

«З того джерела черпати сьогодні запрошує нас Господь, але не тільки черпати, але зростати, діяти, освячуватися», — сказав архиєрей.


Герої та святі

«Ми сьогодні часто чуємо про героїв — тяжкі часи породжують великих людей. Але яка різниця між героєм і святим? Це питання ставили перед собою ще ранні християни. Грецьке уявлення про героя — це уявлення про славу та могутність людини, яка начебто бореться з тими, кого грецька міфологія протиставляла як замінник справжнього Бога. Пригадуємо історію про Прометея, який вкрав щось у богів для того, щоб вчинити людям добро. Грецький герой прославляє людину. Завжди, коли говоримо про героїзм, дуже часто маємо на увазі лише людську досконалість. А святий — це щось глибше і більше. Тому що святий своїм життям, своїм християнським героїзмом, прославляє й показує велич людини, але це велич Божа, яка відкривається в людині. В людському сенсі героями можуть стати лише одиниці, а святими мають бути всі», — мовив Блаженніший.

Він закликав спитати себе, скільки разів ми каялися в тому, що втратили Божі дари. «Часом ми мусимо каятися за змарноване. За змарновані нагоди, можливості, ресурси, здібності, таланти. За змарновану божественну благодать і дар Духа Святого. Коли ми марнуємо те, що нам дає Господь Бог, тоді ми стаємо Його недостойними», — сказав Предстоятель.


Престіл — це криниця, джерело, звідки випливають ріки Божого Духа

Він розповів про сьогоднішнє освячення престолу катедрального собору Воскресіння Христового в Івано-Франківську. У цей престіл були закладені мощі святих мучеників нашої Церкви — святого Йосафата, Миколая Чернецького, блаженного Григорія Хомишина, Симеона Лукача. «Сьогодні в архикатедральному і митрополичому соборі Воскресіння Христового відбувся історичний момент — ми освятили новоспоруджений престіл. Престіл є центром храму. Згідно з літургійною традицією Візантійської Церкви, престіл — це криниця, джерело, звідки випливають ріки Божого Духа на ввесь народ, який приходить для того, щоб почерпнути», — відзначив Глава УГКЦ.

«Освячуючи цей престіл, ми сьогодні вклали в нього мощі святих мучеників нашої Церкви. Разом з мощами святого Йосафата у цьому престолі спочили мощі тих святих, які були вашими попередниками у тій ході до вічності — Миколая Чарнецького, Івана Слезюка, Симеона Лукача. Мабуть, якби за життя їм сказали, що прийде час, коли їхні мощі вкладуть у престіл на тому самому місці, де вони молилися, вони б дуже здивувалися. А це означає, що покликання до святості подібне до церковної процесії — де хтось іде попереду, а хтось слідує за ним. Ті святі, які сьогодні спочивають у цьому престолі, є вашими попередниками до Неба. Ідіть за ними. Слідуйте тими дорогами, якими вони йшли, будьте добрими наслідниками їхнього життя. Не збийтеся з тієї дороги, яку вони навіки вказали тим, хто прийде після них. Ось що означає брати свій хрест і йти за Христом — покликання бути Його достойними».

Молитва творить чуда

Насамкінець проповіді Блаженніший Святослав закликав постійно молитися за українських захисників та захисниць.

Блаженніший Святослав вкотре подякував Богові за звільнення отців Івана Левицького і Богдана Гелети. «Вчора отець Богдан Гелета мені сказав: „Я так відчував там, в ізоляції, що моя Церква за мене молиться“. Сопричастя існує, воно є секретом стійкості й непереможності Христової Церкви. Церкву знищити неможливо», — пригадав архиєрей.

«Коли нас переслідують, це джерело нашої стійкості стає щораз то більш явним, відкривається щораз то більше його зміст, та сила стає щоразу більш доступнішою усім тим, які за нею шукають», — підсумував Блаженніший Святослав.

Завершення моління

Після Божественної Літургії у святині лунало "Многоліття", а відтак Патріарх звернувся до присутніх із такими словами: «Дозвольте сердечно подякувати за можливість бути сьогодні з вами на запрошення митрополита Володимира. Дякуємо вам, Владико, за те, що так справді по-батьківськи дбаєте про розвиток не тільки вашої архиєпархії, але й митрополії. Дякую за те, що Ви так вміло свідчите своїм особистим пастирським життям і служінням».

Згодом з уст Предстоятеля лунали слова вітань до владики Миколи Бичка, який прибув до України із далекої Австралії, щоб торкнутися ран України, а відтак бути голосом нашого народу на південному континенті. Також Блаженніший Святослав подякував за спільну молитву владиці Миколі Семенишину, який продовжує навідуватися на Київщину, де колись звершував своє служіння як духівник Київської Трьохсвятительської духовної семінарії. «Ця єдність Центру та Заходу Україну є такою важливою сьогодні. Це та вісь, яка рухає нашим народом у його боротьбі за перемогу», — додав він.

Згодом архиєрей подякував священнослужителям за спільну молитву, зокрема настоятелю парафії – о. Юрію Новіцькому за підготування до Чину освячення нового престолу. «Дякуємо усім жертводавцям, які спричинилися до спорудження цього престолу й цим увіковічили свою пам’ять не тільки на землі, але й між святими у Небі».


Привітання Блаженнішого Святослава із 30-річчям священства

Своєю чергою митрополит Володимир Війтишин від імені духовенства та вірних висловив вдячність Патріарху за візит до архикатедрального собору та освячення нового престолу: «Щиро дякуємо вам за духовну молитву й за цей історичний момент єднання вас із нами, єднання Патріаршого собору із митрополичим собором в Івано-Франківську. Нехай цей престіл стане підтримкою нашої Церкви й Патріаршого собору на віки віків».

Також митрополит Володимир привітав Предстоятеля УГКЦ із 30-ою річницею пресвітерських свячень, які він отримав із рук Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського 26 травня 1994 року.

«Дякуємо вашим батькам, які показали вам дорогу до Бога й запалили те світло у вашому серці, що ви на заклик Бога відповіли “Так”. Дякуємо вам, що ви продовжуєте ту велику історію ваших попередників – Митрополита Андрея Шептицького, Патріарха Йосифа Сліпого, Блаженнішого Мирослава-Івана Любачівського й нашого духовного батька – блаженнішого Любомира Гузара. Нехай Господь допомагає вам вести цей великий корабель нашої Церкви у цьому бурхливому морі. Пам’ятаємо, як на початку війни ви зі своїм духовним словом зверталися до українського народу, закликаючи до витривалості, боротьби й постійної молитви», — такими словами звернувся владика Володимир до Патріарха.


Відтак митрополит Володимир спільно з о. Юрієм Новіцьким подарували Блаженнішому Святославу ікону Пресвятої Трійці, датовану другою половиною XIX – початку XX століття.

Завершилися урочисті богослужіння молитвою за Україну «Боже Великий, Єдиний».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae