Душпастирі з 11 країн зібралися на семінарі в Афінах

5 червня 2024

В Афінах розпочався духовно-формаційний семінар Пасторально-міграційного відділу (ПМВ) УГКЦ для душпастирів, які опікуються вірними Церкви в тих країнах, де немає церковних структур УГКЦ. Цьогорічна тема семінару — «Зцілення ран війни».

Душпастирі з 11 країн зібралися на семінарі в Афінах

У заході беруть участь 53 священники з Естонії, Латвії, Угорщини, ОАЕ, Словаччини, Греції, Ізраїлю, Кіпру, Австрії, Іспанії та Португалії. Про це повідомили у Департаменті інформації УГКЦ із посиланням на пресслужбу Пасторально-міграційного відділу УГКЦ.

Мета семінару — допомогти душпастирям краще зрозуміти потреби та проблеми людей, зранених війною, та надати їм знання та навички для надання фахової допомоги й опіки.

На початку зустрічі Голова Пасторально-міграційного відділу владика Степан Сус привітав всіх присутніх душпастирів і побажав учасникам, щоби вони по закінченню семінару могли більше розуміти потреби і проблеми людей, зранених війною.

Голова Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я УГКЦ сестра Севастіяна Карвацька, яка долучилась онлайн, розповіла про сертифіковану програму для духовенства УГКЦ «Зцілення ран війни». Її основна мета — навчити священників надавати фахову допомогу й опіку всім потребуючим, які постраждали внаслідок війни — як фізично, так і психологічно. Програма складається з 3 блоків: психологічного, пасторального і біблійного. Наразі її прослухали вже понад 1000 священників УГКЦ. Тож протягом семінару учасники будуть опановувати цей курс.


Також до усіх присутніх звернувся апостольський екзарх для католиків візантійського обряду у Греції владика Мануїл Нін. «Вітаю вас у Греції, у цій церкві, яка вже майже три десятиліття гостинно приймає численну українську греко-католицьку громаду. Хочу запевнити вас, що ця спільнота переживає воєнну ситуацію в Україні в стражданні і сопричасті, в молитві та надії. Від початку війни наша церква живе молитвою і милосердям, багато вантажівок з усім необхідним, яке збиралось у цьому залі, вирушили звідси для допомоги потребуючим», — зазначив єпископ.

Настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла у Львові о. Тарас Михайльчук поділився з учасниками семінару своїм досвідом капеланського служіння. Він зауважив, що храм переживає різні моменти і буває так, що в один день випадають і похорони, і хрестини, і шлюб. І це виклик для священника — мати відповідний настрій і потрібне слово для всіх. Також о. Тарас розповів про поїздки на Схід, навіть на «нуль» до бійців, які потребують духовної опіки. І поділився, як минулого року перед Великоднем військові на позиціях розписали писанки і вислали до храму разом з фотографією самого процесу. Загалом захисники зробили 150 писанок. «Я не знав, що сказати на проповіді у день Воскресіння, та дивлячись на ті фотографії, я бачив Воскресіння в очах військових, коли вони малювали ці писанки», — зазначив священник. Отець Тарас також наголосив, що важливо підтримувати контакти з родинами військових, дітьми, щоби вони не почувались покинутими. І підкреслив, що капелани також надають духовну підтримку сім’ям, які втратили на війні своїх близьких.

По закінченні першого дня семінару відбулась Літургія, яку очолив владика Степан.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae