Делегація Вселенської Патріархії відвідала Главу УГКЦ

24 серпня 2024

23 серпня 2024 року делегація Вселенської Патріархії на чолі з архиєпископом Вінніпезьким, митрополитом УПЦ Канади Іларіоном відвідала в Києві Патріарший собор Воскресіння Христового УГКЦ та зустрілася з Отцем і Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом.

Делегація Вселенської Патріархії відвідала Главу УГКЦ

До складу делегації, яка прибула в Україну з нагоди 33-ї річниці незалежності від імені Вселенського Патріарха Варфоломія, увійшли також митрополит Пісідійський Іов, патріарший диякон Епіфаній та екзарх Вселенського Патріарха в Україні, єпископ Команський Михаїл. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Блаженніший Святослав тепло привітав представників Константинопольського патріархату, назвавши їхній візит історичним. «Вітаємо вас, владики, у цей День Незалежності України з особливою місією від Його Святості Патріарха Варфоломія. Хочу висловити синівську вдячність Його Святості за пошану до нашої Церкви та стосунки, які ми вибудували з ним і Вселенською Патріархією, особливо протягом останнього десятиліття», — сказав Глава УГКЦ.

Митрополит Пісідійський Іов зазначив, що Всесвятіший Патріарх Варфоломій направив їх в Україну на запрошення Президента з нагоди 33-ї річниці незалежності, щоб послужити і допомогти в цей важкий час війни. «Мета нашого візиту — це також сприяти розумінню, миру і єдності Православної Церкви в Україні. Всесвятіший Патріарх Варфоломій неодноразово просив нас завітати і до Вас, Ваше Блаженство, щоб передати свою любов і братські вітання. Ми раді, що змогли зустрітися і обмінятися думками, працюючи над виконанням Господньої молитви: „Щоб усі були єдині“», — зазначив митрополит.

Після короткої молитви в Патріаршому соборі члени делегації відвідали підземелля храму, яке служить киянам укриттям із початку повномасштабної війни, та помолилися у крипті за упокій слуги Божого Любомира Гузара. Блаженніший Святослав також показав гостям приміщення Патріаршої курії, які під час війни стали осередком соціального служіння, а також нову синодальну залу.

Під час приватної зустрічі, що пройшла в атмосфері теплоти та братньої любові, були обговорені важливі питання міжцерковного діалогу на глобальному й локальному рівнях, державно-церковних відносин в Україні, ролі Церкви в українському суспільстві та інші. Блаженніший Святослав звернув увагу на головні виклики, які переживають Церкви в Україні під час війни. Він наголосив на необхідності боротися насамперед за храми людських душ і висловив побоювання щодо секуляризації після війни. Глава УГКЦ також відзначив важливу роль Вселенської Патріархії у вихованні здатності до діалогу між християнами.

Окремо Блаженніший Святослав подякував Вселенському Патріархові Варфоломію за підтримку заклику щодо обміну полонених «всіх на всіх». «Облегшити страждання тих, хто залишається в полоні, — наш моральний обов’язок», — закцентував Предстоятель.

Зустріч стала важливим кроком у зміцненні відносин між Українською Греко-Католицькою Церквою та її матір’ю-Церквою — Константинопольським патріархатом. На завершення сторони обмінялися подарунками і висловили сподівання на подальше зміцнення відносин та спільну роботу задля досягнення єдності між християнами у всьому світі.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae