Декрет іменування владики Михайла Смолінського єпархіальним єпископом Саскатунської єпархії

20 січня 2024

Вих. ВА 24/009

ДЕКРЕТ

іменування владики Михайла Смолінського

єпархіальним єпископом Саскатунської єпархії для українців (Канада)

На славу Святої, Єдиносущної, Животворної і Нероздільної Тройці,

Отця, і Сина, і Святого Духа,
і на добро ввіреного нам Божого люду. Амінь

Божою милістю і в повному сопричасті

з Римським Апостольським престолом


СВЯТОСЛАВ,


Отець і Глава
Української Греко-Католицької Церкви


Дорогому в Христі братові нашому

преосвященному владиці
Михайлові Смолінському

Мир Вам у Господі!

Нашу славну і Богом благословенну Саскатунську єпархію у складі Вінніпезької митрополії було засновано 3 листопада 1956 року. Її першим єпископом, який багато причинився до розбудови та утвердження цієї церковної структури, став владика Андрій Роборецький. Територія єпархії поширюється на провінцію Саскачеван, що в Канаді.

За майже сімдесят років існування єпархія стала простором глибокого духовного і культурного життя, зродила чимало покликань до священничого і монашого життя. Не припиняє огортати любов’ю вірних нашої Церкви, які в пошуку кращої долі протягом десятиліть прибували до Канади. За це Богові складаємо щиру подяку, згадуючи молитовно всіх владик, отців і мирян, які докладали зусиль до розвитку та утвердження Саскатунської єпархії.

Наступником владики Андрія став владика Василь Філевич, архиєрейська хіротонія якого відбулася 27 лютого 1984 року в соборі Святого архистратига Михаїла в м. Торонто. 4 березня 1984 року владику Василя урочисто ввели на єпископський престол у храмі Святого Юрія в м. Саскатун.

6 листопада 1995 року Святіший Отець Іван Павло ІІ іменував єпархіальним єпископом Саскатунським отця Корнилія Пасічного.

29 листопада 2000 року єпископом Саскатунської єпархії було іменовано владику Михайла Вівчара. Чин його інтронізації відбувся 12 лютого 2001 року в катедральному соборі Святого Юрія в Саскатуні. Сьогодні владика Михайло є єпископом-емеритом Саскатунської єпархії. Нехай Господь примножить роки його життя!

2 травня 2008 року Святіший Отець Венедикт XVI призначив єпископом Саскатунським ієромонаха ЧНІ Браяна Байду. Його архиєрейська хіротонія відбулася 27 червня 2008 року в катедральному соборі Святого Юрія в Саскатуні.

28 квітня 2022 року, у зв’язку з перенесенням єпископа Браяна Байди до осідку в Торонто, митрополит і архиєпископ Вінніпезький Лаврентій Гуцуляк, ЧСВВ, був іменований апостольським адміністратором Саскатунської єпархії.

Зваживши на духовні потреби вірних нашої Церкви на цьому терені Канади та вакантність престолу Саскатунської єпархії, Синод Єпископів УГКЦ вибрав Вас на уряд її єпархіального єпископа і подав своє рішення Римському Архиєреєві. Святіший Отець Франциск прихильно прийняв цей вибір, поблагословив його та найменував Вас єпархіальним єпископом Саскатунської єпархії для українців. Повідомлення про це представлено 30 листопада 2023 року.

Задля слави Божої та спасіння боголюбивого люду ми, владою нам даною, відповідно до кан. 81 і кан. 86, § 2 Кодексу канонів Східних Церков,

представляємо і проголошуємо Вас

єпархіальним єпископом
Саскатунської єпархії для українців (Канада)

Дорогий брате!

Сьогодні Ви долучаєтеся до грона владик Саскатунської єпархії, які у своєму служінні виконували Божу волю, «щоб усі люди спаслися і прийшли до розуміння правди» (Тим. 2, 4). Збережіть і примножте їхню працю!

Ви приймаєте архиєрейське служіння в єпархії в час, коли на землях Церкви-матері в Україні триває жорстока, загарбницька війна з боку російського окупанта. Наслідки цієї жахливої війни сягнули і Вашої єпархії. Дорогий владико, моліться, щоб Господь подав нам справедливий мир. Заопікуйтеся численними біженцями, які, рятуючись від смерті, опинилися на терені Вашої єпархії.

Своє служіння виконуватимете відповідно до Кодексу канонів Східних Церков та партикулярних законів Української Греко-Католицької Церкви.

Заохочуємо Вас, згідно з повчанням Апостола народів, щоб Ви були «бездоганним, гостинним, добролюбивим, мудрим, справедливим, благочестивим, стриманим, який дотримується правдивої науки згідно з навчанням… здібний наставляти в здоровій науці та й супротивників переконувати» (Тит. 1, 79).

Нагадуємо Вам про важкий обов’язок бути вірним членом Синоду Єпископів УГКЦ і, згідно із приписами права, на кожний заклик Отця і Глави Церкви брати в ньому участь.

Закликаємо Вас берегти й утверджувати віру та віддано працювати для спасіння душ наших вірних. Прислухайтеся до духовенства та мирян ввіреної Вам єпархії.

Просимо духовенство та боголюбивих мирян єпархії з відкритим і щирим серцем, із пошаною та любов’ю прийняти преосвященного владику Михайла. Духовенство закликаємо виявляти Вам належний послух у служінні Христові, Його святій Церкві й Божому людові, щоб ширилося слово Христової істини в усій єпархії на славу Святої, Єдиносущної, Животворної і Нероздільної Тройці, Отця, і Сина, і Святого Духа.

Разом з усіма єпископами нашої Церкви вимолюємо в Господа для Вас, дорогий співбрате в служінні нашій святій Церкві, Божих благодатей, потрібних для належного виконання покладених на Вас обов’язків та для завершення у святості Вашої душі.

Благословення Господнє на Вас, дорогий брате у Христі!

† СВЯТОСЛАВ

о. Микола Сулима,

канцлер Курії Верховного Архиєпископа УГКЦ

Дано в Києві,

при Патріаршому соборі Воскресіння Христового,
у день Святого мученика Полієвкта,
9 січня 2024 року Божого

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae