Австралійські єпископи відвідали зранені війною Київ, Ірпінь та Бучу

11 серпня 2023

10 серпня 2023 року, відвідавши напередодні Львів, австралійська делегація католицьких єпископів та мирян прибула до столиці України м. Києва. У межах візиту владики також відвідали зранені війною Ірпінь та Бучу.

Австралійські єпископи відвідали зранені війною Київ, Ірпінь та Бучу

Делегація єпископів та мирян Конференції католицьких єпископів Австралії продовжила свій візит в Україні. Владика Петер Ендрю Коменсолі, архиєпископ Мельбурна та пані Анні Каретт, канцлер архидієцезії Мельбурна, владика Джуліян Портеус, архиєпископ Хобарту, Тасманія, владика Кароль Кульчицький, єпископ дієцезії Порт-Пірі, всесвітліший отець Симон Цькуй, генеральний вікарій Української Католицької Мельбурнської єпархії Святих апостолів Петра і Павла у супроводі владики Андрія Хім’яка, єпископа-помічника Київської архиєпархії УГКЦ, відвідали Київ, Ірпінь та Бучу, щоб особисто торкнутися ран українського народу.

Насамперед члени делегації побували у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у м. Києві, який став символом єдності всіх греко-католиків світу. Ще під час Революції гідності він відіграв непересічну роль як «Патріарша криївка», надаючи пристановище багатьом учасникам Майдану, а починаючи з 24 лютого 2022 року служить як бомбосховище для людей, не залежно від їхньої конфесійної приналежності. Після молитви у соборі делегація також відвідала крипту, де похований Блаженніший Любомир Гузар.


Зустріч із київськими єпископами

У цей же час владика Йосиф Мілян, протосинкел Київської архиєпархії, та владика Андрій Хім’як, синкел у справах духовенства, в архиєпархіальній курії провели зустріч з австралійськими єпископами.

Під час зустрічі владика Йосиф Мілян розповів про життя і служіння парафій та духовенства Київської архиєпархії УГКЦ у період воєнного лихоліття, а також висловив подяку єпископам Австралії за постійну підтримку України. «Ми переживаємо непрості часи, частина наших парафій оговтуються від окупації, але ми не втрачаємо надії та своїм служінням допомагаємо зраненому народу загоїти усі рани війни. Тому дякуємо усім, хто в цей непростий час підтримує Україну та нашу Церкву. Дякуємо за Ваш сміливий візит до Києва. Дякуємо, що попри звуки сирен ви прибули сюди, щоб бути поруч українців», – зазначив архиєрей, звертаючись до гостей.

У свою чергу, австралійські єпископи запевнили у подальших молитвах і підтримці як українського народу загалом, так і Української Греко-Католицької Церкви зокрема у її стараннях служити задля зцілення ран війни.

На завершення зустрічі владика Йосиф подарував гостям ікону Святого Миколая Чудотворця, щоб святий Миколай опікувався усіма вірними Австралії. Натомість, владики залишили у подарунок хресне знамення, виготовлене австралійськими аборигенами.

Відвідини парафії в Ірпені

Під час відвідин Ірпеня та Бучі о. Віталій Воєца, сотрудник парафії Різдва Пресвятої Богородиці м. Ірпеня і медичний капелан УГКЦ, представив служіння Української Греко-Католицької Церкви під час війни на прикладі парафії Різдва Пресвятої Богородиці в Ірпені. Члени делегації відвідали храм, який дотепер несе на собі рани російських обстрілів та змогли своїми руками торкнутися смертоносних уламків російської зброї, якими була всіяна територія храму. Вони побачили умови, в яких 30 осіб разом з парохом парафії о. Мирославом Латинником виживало й молилося в перші 8 днів війни, до часу можливої евакуації.

Представники Конференції католицьких єпископів Австралії відвідали місто Ірпінь, яке є видимим знаком «братньої любові» нашого північно-східного сусіда та несе рани «русского міра», та помолилися за захисників міста і невинно вбитих цивільних людей на цвинтарі Ірпеня. Під час молитви відбулася тепла зустріч з матір'ю одного із захисників Ірпеня, яка подякувала австралійським владикам за молитву, підтримку України та солідарність з нашим народом.

«Найбільше, що вражає, - це особисті зустрічі з людьми та історії кожного зокрема. Цінність людини і її життя під час війни - це те, за що повинна боротися міжнародна спільнота. Тому світ має докласти максимум зусиль, щоб зупинити цю війну якнайшвидше», - постійно наголошували члени делегації, співпереживаючи біль українського народу.

На завершення зустрічі о. Віталій Воєца попросив членів Конференції католицьких єпископів Австралії бути свідками правди про війну в Україні серед своїх людей, продовжувати молитися за перемогу України над злом і справедливий мир та й надалі супроводжувати нашу Церкву у соціальному служінні потребуючим людям у нашій Батьківщині.

Нагадаємо, що напередодні, 9 серпня, австралійські католицькі єпископи побували у Львові, щоб від імені Конференції католицьких єпископів Австралії виразити свою підтримку і близькість українському народові під час жорстокої та божевільної війни з російськими окупантами.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae