Владика Йосиф Гірняк

Владика Йосиф Гірняк

Єпископ-помічник Львівської архиєпархії

Народився

21 червня 1902 року у м. Коломиї.

Священичі свячення

18 квітня 1937 року з рук російського греко-католицького єпископа Олександра Євреїнова.

Єпископська хіротонія

1964 рік відбувалася таємно.

Помер

15 серпня 1979 року у м. Яремче (Івано-Франківська область).

Майбутній єпископ Йосиф Гірняк народився 21 червня 1902 року в Коломиї в родині священника Юстина Гірняка і його дружини Юлії.

Юний Йосиф закінчив Станіславівську гімназію, в 1924—1929 роках навчався на гуманістичному відділі (історія і німецька філологія) Львівського університету. В 1930—1931 роках закінчив торговельну школу і відбув бухгалтерську практику в Центробанку у Львові.

У 1931—1937 роках студіював філософію і богослов'я в Урбаніанському університеті в Римі, проживаючи в Українській папській колегії Святого Йосафата. Навчання завершив бакалавратом з філософії і ліценціатом з богослов'я. 18 квітня 1937 року в Римі отримав священничі свячення з рук російського греко-католицького єпископа Олександра Євреїнова.

Душпастирська і викладацька праця

Після свячень працював катехитом народних шкіл у Надвірній, а з 1942 року душпастирював у селах Королівка, Кудринецького деканату і Постолівка, Гусятинського деканату. Був професором догматики і християнської філософії в духовній семінарії в Станіславові, а крім того катехитом української гімназії і капеланом єпископа Григорія Хомишина. Після ліквідації Української Греко-Католицької Церкви у 1946 році підпільно душпастирював, офіційно працюючи бухгалтером дитячої лікарні в Станіславові.

В'язень ГУЛАГу

Отець Йосиф Гірняк був заарештований 18 грудня 1949 року і до суду перебував у Станіславівській тюрмі. Про його перебування там згадував Йосиф Сліпий, який чув від о. Авксентія Бойчука, що «в Станиславівській тюрмі мав добре держатися о. Йосиф Гірняк, бо, йдучи коритарем, мав півголосом сказати: «Confessores sumus» (ми — ісповідники). Це, без сумніву, був добрий об'яв».

14 серпня 1950 року засуджений Особливою нарадою при МДБ за антирадянську пропаганду на 10 років позбавлення волі. Покарання відбував у Караганді. Після звільнення близько 1960 року проводив підпільну душпастирську діяльність. Працював на лісопильні.

В 1964 році владика Василь Величковський, очікуючи можливого повторного арешту, щоб не перервалася лінія єпископів, висвятив кількох таємних ієрархів. Відомо, що його наступник Володимир Стернюк був хіротонізований 2 липня 1964 року. Цілком вірогідним є те, що в той самий час був висвячений єпископ-помічник Йосиф Гірняк і наділений єпископськими повноваженнями, зокрема правом висвячувати священників.

Помер 15 серпня 1979 року і похований у м. Яремче.

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae