Владика Тарас Сеньків закликає у цю Декаду місійності звернути увагу на людей, які прибули до наших парафій, тікаючи від війни

7 червня 2022

Цьогоріч Декада місійності в Українській Греко-Католицькій Церкві, яка триває від празника Вознесіння Господнього, 2 червня, до празника Зшестя Святого Духа, 12 червня, позначена реальністю війни. За словами владики Тараса Сеньківа, єпарха Стрийського, це ставить перед нами нові виклики і завдання. Які саме — у його роздумах на початок цієї духовної мандрівки.

Владика Тарас Сеньків закликає у цю Декаду місійності звернути увагу на людей, які прибули до наших парафій, тікаючи від війни

Розпочинаючи цьогорічну Декаду місійності, єпарх Стрийський владика Тарас Сеньків відзначив, що у попередні роки, у мирні часи, ми завжди дивилися на неї як на спільну молитву за успішну місію в Церкві на теренах, де Євангеліє не проповідувалося або проповідувалося недостатньо. Також вона проводилася задля того, щоб допомогти тим, хто як місіонер іде звіщати, сповняючи послання Христа йти до цілого світу. Але сьогодні, в час війни, за словами архиєрея, на наші галицькі землі прийшла інша ситуація.

«Для того, щоб проповідувати Євангеліє, не треба йти далеко. Та місійна територія прийшла сюди, посеред нас. Господь привів до нас тих, хто тікає від війни. І сьогодні не треба шукати нагоди звіщати Христа, треба просто про Нього говорити і про Нього свідчити. Маніфестувати у щоденному житті свою віру. Звіщати Христа мовою Євангелія миру, якою ми щодня розмовляємо — українською. Бо сьогодні маємо між собою тих, хто розмовляє мовою, якою ворог звіщає своє „євангеліє війни“», — підкреслює проповідник.

Водночас владика Тарас мовить, що близькість людей, які ще не пізнали Бога та його Доброї новини, є для нас не лише викликом, але й обов’язком для свідчення. «Ми сьогодні як греко-католики, як християни можемо відповісти особливим способом на заклик Христа, котрий пролунав ще тоді „Ідіть і звіщайте“. Сьогодні Він нам навіть не каже ідіть, а просто звіщайте, свідчіть про свою віру в Бога, мир, любов, справедливість, милосердя, те що є у вашому серці мовою, котра ніколи не проголошувала про війну, але завжди закликала до миру. Проголошуйте, бо це справа Божа, це продовження кривавої боротьби між світлом і темрявою, між правдою і брехнею, довершувана тим способом, який притаманний нам — говорити українською і звіщати всім про Бога, котрий є любов навіть не використовуючи це слово, а радше простягнуту руку і співчутливе серце».

Врешті, наша християнська постава є одним із способів наближення перемоги нашого українського народу. «Щоб розбилася об каміння московська агресія, об каміння нашої непохитності, так як об хрест Христовий розбилася вся злоба світу. Це сьогодні є наше конкретне послання. Євангелізація сьогодні вступила у кожний закуток нашого щоденного життя», — мовить єпарх Стрийський.

«Тому сьогодні просімо, щоб Христос перед престолом свого Небесного Отця, в силі Святого Духа обдаровував нас відвагою віри — завжди і всюди звіщати Євангеліє спасіння, Євангеліє миру, тому що Божий мир починається не тоді, коли закінчує промовляти зброя, а тоді коли він знаходить своє місце у серці кожної людини. Хай наша спільна молитва єднає нас через тисячоліття з молитвою апостолів і наповнює нас серед цього часу смутку і тривоги радістю і впевненістю в тому, що слова Христові „я з вами до кінця віку“ є правдою», — каже на завершення владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський.

Нагадаємо, що від свята Вознесіння Господнього, 2 червня, до празника Зіслання Святого Духа, 12 червня, в Українській Греко-Католицькій Церкві триває Декада місійності. Метою Декади місійності є: розпалити в нас дар віри, який ми отримали в таїнстві Хрещення; зробити нас здатними ділитися вірою з ближніми; допомогти нам нести у світ радість Євангелія, Добру Новину спасіння в Христі; щоб ми стали як учні Христові, місіонерами, проголошуючи світові милосердну Божу любов.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae