Владика Богдан Дзюрах про «молитву відкритих рук»

7 липня 2021

Владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та країнах Скандинавії, ділиться своїми духовними роздумами про т. зв. «молитву відкритих рук».

Владика Богдан Дзюрах про «молитву відкритих рук»

Мені близька за духом «молитва відкритих рук», про яку згадує у одній зі своїх книжок Piet van Breemen.

Суть її така: упродовж років життя ми назбирали багато чого. Це і різні матеріальні речі, але також — наші переконання, плани і проекти, досягнення і успіхи, зв’язки і відносини, наше «добре ім’я» і наш авторитет, — усе це ми тримаєм міцно стиснутим у наших кулаках і на цьому хочемо базувати власну безпеку і майбутнє. Натомість молитва означає відкрити перед Господом ці наші руки і стати у спокої і довір’ї перед Ісусом.

Ісус, споглянувши на нас, скерує до нас тихе прохання: «Ти маєш тут усього так багато! Дозволь, щоб я дещо забрав із твоїх рук!». Не слід боятися цієї пропозиції Ісуса: як зауважує згаданий автор, Ісус — «джентльмен», не забере усього, Він забере лиш те, що нам перешкоджає, обтяжує, не дозволяє піднестись угору… То ж вартує наважитись і сказати Ісусові у своєму серці: «Господи, я довіряю Тобі, Ти — Господь мого життя, Ти можеш забрати те, що бажаєш»…

Відтак, по якомусь часі, Ісус знову погляне на мої відкриті руки і у мої очі, та попросить: «Дозволь, щоб я тобі щось поклав до твоїх рук», — бо Бог не тільки забирає щось, але й дає. І знову йтиметься про те, щоб з повною довірою сказати Ісусові: «Так, Господи, я довіряю Тобі, Ти можеш покласти в мої руки те, що вважаєш за потрібне і корисне»… При цьому мусимо вважати, щоб не зосереджувати своєї уваги на вмісті наших рук, а радше — споглядати на Ісуса і довіряти Йому. Якщо Він щось забере із моїх рук, чи щось покладе у них, то з певністю, це буде тільки на моє добро і на спасіння.

Отож, молитися — означає щораз то більше відкриватися до Бога, довіряти Йому і цілковито віддаватися Йому у всьому і завжди. Плодом такої молитви дуже часто буде внутрішній спокій, мир і тиха радість…

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae