«Важлива Україна», — Папа Франциск до глав Церков і релігійних організацій України

25 січня 2023

25 січня у Ватикані відбулася зустріч Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) зі Святішим Отцем Франциском. Під час спілкування з Папою Франциском релігійні лідери України розповіли про наслідки російської агресії проти українського народу та подякували Його Святості за духовну, гуманітарну та міжнародну підтримку нашої держави.

«Важлива Україна», — Папа Франциск до глав Церков і релігійних організацій України

Під час спілкування глави та представники Церков і релігійних організацій України засвідчили важливість єднання зусиль релігійних діячів України та світу у протистоянні російській агресії й ідеології «русского міра». Члени делегації подякували Папі за постійну духовну підтримку, кульмінацією якої є його звернення до українського народу в дев’ятий місяць повномасштабної війни. Члени ВРЦіРО також подякували Святішому Отцеві за допомогу в подоланні гуманітарної кризи та підтримку України на міжнародному дипломатичному рівні. Про це зазначає Секретаріат Глави УГКЦ у Римі для Департаменту інформації УГКЦ.

Від імені української делегації до Папи звернувся єпископ Маркос Оганесян, Глава Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви та головуючий у ВРЦіРО. У зверненні він наголосив, що «для нас є надзвичайно важливою можливість поділитися з Вами як почуттями болю і страждань, які переживає наш народ у цей час визвольної боротьби з російським агресором, так і прикладами жертовної солідарності та відчайдушного героїзму наших цивільних співгромадян і захисників-військових, які практично втілюють Господню заповідь: „Люби свого ближнього, як самого себе“». Єпископ Маркос, зокрема, попросив Папу оголосити 24 лютого, річницю початку великої війни, Днем посту і молитви за справедливий мир в Україні.

Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, висловив прохання Папі Франциску продовжувати його зусилля для повернення депортованих росіянами громадян України, зокрема дітей, можливість посередництва і сприяння у звільненні та поверненні додому українських військовополонених і несправедливо ув’язнених, забезпечення їхніх прав відповідно до міжнародних гуманітарних норм.

Блаженніший Святослав передав Папі Франциску списки полонених медиків, — прохання, яке він отримав від Поважної ради «Ордена Святого Пантелеймона». Святіший Отець запевнив членів делегації, що докладе всіх необхідних зусиль для їх звільнення.

Глава УГКЦ передає Папі Франциску списки полонених українських медиків, фото: Секретаріат Глави УГКЦ в Римі

Звертаючись до делегації, Папа Франциск подякував за єдність релігійної спільноти України. «Це для мене надзвичайно важливо. Ви, як діти однієї сім’ї, можливо розкидані, але коли мама хвора, зібрані довкола неї. Незалежно від релігійної належності, чи то юдеї, чи то християни, православні, католики, мусульмани… Важлива Україна, мама Україна, і ваша єдність».

Учасники візиту висловили Папі Франциску сподівання, що спілкування й обмін думками, які відбулися, сприятимуть Україні та світу в досягненні тривалого справедливого миру.

На пам’ять про зустріч представники Ради подарували Папі Франциску картину із зображенням мирної України, намальовану українськими дітьми, та зменшену копію скульптури Архистратига Михаїла, покровителя Києва, встановленої у парку «Володимирська гірка» у столиці України.

Зі свого боку Папа Франциск подарував делегації збірку-енцикліку про мир в Україні.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae