У Зарваниці відбулося XIV Всеукраїнське військове паломництво

19 вересня 2022

17-18 вересня проходило ХIV Всеукраїнське військове паломництво до Зарваниці, організоване Департаментом військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ для військовослужбовців, членів їхніх родин та родин полеглих Героїв. Основна тема цьогорічного паломництва сформульована словами псалмопівця «Ми ім’ям Бога нашого сильні!» (Пс. 20, 8).

У Зарваниці відбулося XIV Всеукраїнське військове паломництво

У ці дні до Марійського духовного центру з’їхалися військовослужбовці, ветерани та члени їхні родин, військові капелани та родини загиблих воїнів. У паломництві взяли участь начальник Служби військового капеланства Збройних сил України підполковник Олексій Терещук та начальник Служби військового капеланства Національної гвардії України полковник Олександр Іздебський. Про це повідомляє пресцентр Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ.

У суботу, 17 вересня, програма заходу розпочалася подячним молебнем на площі біля парафіяльного храму Зарваниці та урочистою ходою до скульптури Богородиці. Владика Михаїл Колтун, керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, благословив чотирьох батьків полеглих воїнів з букетами калини та двох капеланів із лампадами на рушниках у руках – символи зраненої війною нашої рідної землі та людської долі.

«Сьогодні в Україні тилів не існує. Навіть тут, у Зарваниці, ми сьогодні для того, щоб гуртуватися на передовій пам’яті та духовної підтримки українського воїна. Ми з нашими військовими капеланами та родинами наших полеглих захисників сьогодні в Зарваниці, щоб пригадати собі та кожному, що ми «ім‘ям Бога нашого сильні» (Пс. 20, 8). Таки сильні!», – наголосив о. Андрій Зелінський, заступник керівника Департаменту військового капеланства.


Після урочистого відкриття паломництва у Соборі Зарваницької Матері Божої відбулася Божественна Літургія та Панахида за упокій усіх полеглих Героїв України, яку очолив владика Михаїл Колтун та владика Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський, у співслужінні з військовими капеланами. Опісля відбулася поминальна хода зі свічками. По завершенні церемонії покладання свічок всі присутні об’єднались у спільній молитві за невідомого солдата.

У межах прощі традиційно відбулася Хресна Дорога за участі військових капеланів, військовослужбовців та членів родин загиблих захисників України, які несли хрест до кожної зі стацій.

Завершився перший день паломництва мистецькою програмою за участю дитячо-юнацького театрального колективу «Дивоцвіт» з міста Козьова.

У неділю, 18 вересня, прочани взяли участь у Архиєрейській Божественній Літургії, яку очолив владика Михаїл.

«Захист Батьківщини – це наш святий обов’язок. Сьогодні ми зібралися для того, щоб відновити свої сили на нашому шляху до перемоги. Бо «ми ім’ям Бога нашого сильні»! Господь завжди на стороні правди і справедливості, тому перемога за нами!», – наголосив владика Михаїл під час проповіді на недільній Літургії.

На завершення прощі єпископ поблагословив присутніх та подякував усім учасникам та організаторам ХІV Всеукраїнського військового паломництва.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae