У крипті прокатедри Святої Софії в Римі вшанували пам’ять патріарха Йосифа Сліпого

18 лютого 2024

У суботу, 17 лютого, у 132-у річницю від Дня народження патріарха Йосифа Сліпого, у збудованому ним прокатедральному соборі Святої Софії у Римі відбулися поминальні богослужіння, які очолив владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, у співслужінні о. Марка-Ярослава Семегена, ректора прокатедри. Вірні зібралися на спільну молитву, щоби вшанувати пам’ять великого сповідника віри.

У крипті прокатедри Святої Софії в Римі вшанували пам’ять патріарха Йосифа Сліпого

Про це повідомила пресслужба Товариства «Свята Софія».

Панахиду за упокій душі усопшого молилися у крипті прокатедри, де у 1984 році був похований предстоятель УГКЦ, кардинал Католицької Церкви, засновник та ректор Українського католицького університету Святого Климента в Римі, світич та богослов патріарх Йосиф Сліпий (17 лютого 1892–7 вересня 1984). З проголошенням Україною незалежності тіло ієрарха перепоховали в Соборі святого Юрія у Львові.

Довідка

Ставши наступником Праведного митрополита Андрея Шептицького, Йосифу Сліпому судилося оберігати Українську Греко-Католицьку Церкви у той час, коли комуністичний режим намагався її стерти з історії.

Терниста, та водночас вірна дорога Йосифа Сліпого розпочалася першим арештом у 1945 році. А відтак засуд на вісім років. І це не єдиний, адже після нього було ще три терміни. Кожен — за продовження пастирської праці. За кожним засудженням відбувалися виснажливі допити, приниження, побої та моральне знищення. Період засуджень тривав аж 18 років.

В ув’язненні Сліпий таємно писав послання до вірних, сповідав, служив таємні Літургії та висвячував духовенство. Йому навіть вдавалося варити миро і освячувати його для своїх вірних.

1963-го завдяки клопотанню Папи Римського Іоанна XXIII та Президента США Джона Кеннеді митрополита звільнили та вислали за межі СРСР. Він прибув до Риму та оселився у Ватикані, де його визнали главою УГКЦ. Тоді ж митрополит узяв участь у II Ватиканському соборі. 1965-го Йосип Сліпий перший серед служителів української Церкви увійшов до священної колегії кардиналів католицької церкви. 1975-го владика Йосип Сліпий був коронований титулом патріарха.

Після повернення зі заслання Патріархові вдалося збудувати Український католицький університет, звести собор Святої Софії, заснувати монастир отців-студитів, розгорнути видавничу справу і багато іншого.

Окрім того, під час засідань II Ватиканського собору на увесь світ мужньо та відкрито виявив прохання про надання Українській Греко-Католицькій Церкві патріархату.

Настанови патріарха Йосифа Сліпого, які він залишив у своїх працях, роботах чи при різних нагодах до сьогодні не втратили своєї актуальності. Навіть у час воєнного лихоліття патріарх продовжує навчати нас по-справжньому любити свій народ і Батьківщину: «Народе мій, стань уже раз собою! – неодноразово говорив у своїх проповідях Йосип Сліпий, – Будьте свідками“ Христа в Україні та на землях вашого вільного і невільного поселення, в усіх країнах вашого поселення, у в’язницях, в тюрмах і таборах, аж до краю землі і до краю вашого земного життя! Будьте свідками на всіх континентах нашої бідної планети! Не посоромте землі української, землі ваших предків! Збережіть у ваших душах чисте-непорочне ім’я своєї Святої Церкви!» (із Заповіту патріарха Йосифа Сліпого).

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae