«Пречиста Діва Марія запевнює, що варто зробити своє життя доступним для Бога», — владика Тарас Сеньків на Благовіщення

10 квітня 2023

Чим є віра у періоди воєнних лихоліть? Чи має вона значення для нашого повсякденного життя і його постійних труднощів? Яким чином Пресвята Богородиця через подію Благовіщення свідчить про свою віру та довіру до Бога? Над цими питаннями застановився владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, під час проповіді у день світлого празника Благовіщення Пречистої Діви Марії, 7 квітня 2023 року.

«Пречиста Діва Марія запевнює, що варто зробити своє життя доступним для Бога», — владика Тарас Сеньків на Благовіщення

У рюкзаку солдата, який загинув у битві під Монтекассіно під час Другої світової війни в 1944 році, знайшли таку молитву: «Боже, вислухай мене! Декотрі сказали мені, що тебе не існує, і я повірив їм, як дурень. Але вчора я побачив твоє небо в отворі, який пробила гранати. І раптом зрозумів, що мене обманули. Якби я спробував придивитися до тобою створених речей, я б одразу зрозумів, що ті безвірки заперечують очевидне. Дивно, що мені довелося пройти аж у це пекло, щоб встигнути побачити твоє обличчя! Я так сильно тебе люблю… ось що я хотів, щоб ти знав. За мить буде страшний бій. Хто знає? Можливо, я прийду до тебе сьогодні ввечері. Ми не були хорошими друзями, і мені цікаво, мій Боже, чи ти будеш чекати мене біля дверей. Подивися, я вже плачу! Якби я пізнав тебе раніше… Що ж! Я вже мушу йти. Це смішно: але коли я зустрів тебе, то вже не боюся померти. До побачення!»

Слухаючи цю молитву, можемо розуміти, що криється за словом «зустріч», «зустріч з Богом». Що може означати слово «віра»? В яких драматичних життєвих обставинах може даруватися віра людині. І водночас, яким джерелом підкріплення, підбадьорення та розради вона може стати для нас. Тоді навіть смерть перестає бути тим, що викликає у людини страх. Хтось приходить до віри дуже швидко, в радикальному наверненні, інші, якими є, мабуть, більшість із нас, віра дається поступово в родині з колиски. Є різні шляхи до віри, і кожен з нас має свій унікальний шлях. Але спробуймо поміркувати і зупинитися на основному питанні: що насправді для нас означає віра?

Святослав Владика, БлаговіщенняСвятослав Владика, Благовіщення

Що ми маємо на увазі під словом «віра»?

Що ми маємо на увазі під словом «віра»? Є одна цинічна відповідь: «Є то визнання неймовірних теорій, і хоча вони не мають значення в цьому житті, але можуть допомогти в наступному». Таке твердження потрібно спростувати, і не тільки через певні аргументи, бо про щось так важливе, як віра, не можна думати так банально.

Віра — це не теорія, але щось набагато більше. Або вся справа в тому, що Бог любить нас і допомагає нам усвідомити свою любов, або все це є безглуздям.

Віра — це не просто питання релігійних переконань чи дивних ідей, з якими можу випадково погодитися. Віра вкорінена у всьому нашому ставленні до себе і до життя.

Віра не є ні неймовірною, ні нерозумною. Є дуже вагомі причини вірити в Бога, навіть якщо вони не є переконливими доказами. З доказами це була б вже не віра.

Віра має значення для теперішнього життя

Якщо віра не має значення в цьому нашому житті, то це не палаюча віра Біблії. Від пророків до Ісуса тривала довга боротьба проти просто зовнішньої релігійності, а з іншого боку, проти фанатичних духовних зусиль. Бог намагається лагідністю змінювати наші серця, щоб ми могли так само зціляти цей поранений світ.

Ісус Христос обіцяє нам «повноту життя», але не лише після смерті. Ця повнота включає в собі і подорож з ним нашими життєвими дорогами вже зараз.

Тетяна Скоромна, Благовіщення Пречистої Діви МаріїТетяна Скоромна, Благовіщення Пречистої Діви Марії

Віра полягає не тільки в тому, чи є Бог, але також у тому, ким Бог є для нас, або краще, ким би він хотів бути для нас. Важливими є слова «хотів» і «для нас», бо віра — це бажання і стосунки. Бажання Бога мати стосунки з кожним з нас. Віра без цього ядра не є християнською вірою. Тому найпростішим визначення віри, є «так» на «так». Бог каже нам своє «так» у Христі. Це «так» любові, яке є стійким, абсолютним і певним. І ми невпевнено відповідаємо йому своїм «так». Невпевнено, тому що в цьому житті ми ще не бачимо Бога чітко.

Отже віра — це не просто раціональне прийняття того факту, що Бог є, що він існує. Це щось набагато більше і глибше. Це визнання того, що Бог нас любить і нас приймає. Сюди також входить бажання і рішення людини віддатися цій Божій любові, залишити Богові ініціативу у своєму житті.

Діва Марія приймає Божий план

Євангеліє про Благовіщення Діви Марії ми чули багато разів, але знову потребуємо усвідомити, що приховано за словами Марії: «Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову». Скільки в них віри і мужності! В ангельському Благовіщенні Пречиста Діва Марія стикається з Божим планом щодо її життя. У неї вже, напевно, був свій план на життя. Вона була заручена з Йосифом, у неї була перспектива вийти заміж за нього, вести з ним спільне життя. Вона також добре усвідомлювала, що з людської точки зору Божий план може зруйнувати її стосунки з Йосифом і втрутитися в її життєві плани. Вона постає перед нами як жінка, яка думає, розмірковує, запитує, бо мала добре розуміти, що на неї чекає. Тим не менше, вона має таку велику довіру і віру в Бога, що відповідає своїм «нехай зі мною станеться по твоєму слову». Вона віддає перевагу Божому плану щодо свого життя, перед власним планом. Віддає себе до диспозиції Богові, залишає йому ініціативу у своєму житті. Вона мусила пережити пропозицію Божого плану для свого життя не як щось силоміць нав’язане, але як Божою любов’ю запропоноване запрошення, як щось найкраще, що Бог хоче дати їй у житті. Коли Діва Марія приймає Божий план, вона нічого не втрачає, навпаки, це стає її найбільшим і неповторним скарбом. Вона стає Богородицею, дає можливість Христу стати Еммануїлом, тобто Богом з нами, і здійснити справу спасіння.

Іванка Демчук, БлаговіщенняІванка Демчук, Благовіщення

Зробити своє життя доступним Богові

У Благовіщенні скритий початок нашого спасіння. І передовсім сьогодні несе для нас натхнення та підбадьорення вірою Діви Марії. Нашою вірою ми також дозволяємо Богові реалізувати його цілі в нашому житті, діяти в нас і через нас. Своєю вірою ми дозволяємо неможливому ставати можливим, перетворювати навіть безнадійні та безвихідні ситуації та знаходити з них вихід.

Пречиста Діва запевнює, що варто зробити своє життя доступним для Бога. Роблячи так, ми відкриваємо йому простір, щоб він міг дати нам і через нас світу стільки, скільки ми можемо винести з його любові. Хто відкривається Богові у вірі, хто покладається на Бога у своєму житті, довіряє йому себе і доручає йому свої справи, перед тим відкриваються нові горизонти, нові світи, нові невигадані можливості. Просімо через заступництво Пречистої Діви Марії, щоб наша віра продовжувала зростати, щоб вона проявлялася у тих різних життєвих випробуваннях, які можуть стрінутися на наших життєвих дорогах, і стала силою і підтримкою, щоб ми продовжували жити з безмежної Божої любові. Амінь.

† Тарас Сеньків,
єпарх Стрийський

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae