«Почалася нова сторінка в історії людства», — владика Богдан Дзюрах про свято Благовіщення

29 березня 2024

«Сьогодні довершується таїнство Воплочення слова Божого. Сьогодні слово стає тілом і замешкає між нами. Через кілька днів ми будемо чути ці слова прологу Євангелія від Йоана — зранку на пасхальній Літургії будуть читатися ці слова: «Слово стало тілом і замешкало між нами». Такими словами розпочав свою проповідь владика Богдан Дзюрах, 25 березня, у день Благовіщення Пресвятої Богородиці, під час Божественної Літургії у катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці м. Мюнхен.

«Почалася нова сторінка в історії людства», — владика Богдан Дзюрах про свято Благовіщення

Божий Дух запрошує до співдії людину

Єпископ звернув увагу вірних на те, що Син Божий воплотився не просто, щоб бути між людьми для їхнього комфорту і затишку. Але Бог приходить, щоб спасати людство. «Він приходить, не для того, щоб зробити для людини комфортне земне життя, але щоб дати вічне життя, в якому є повнота. Ісус хоче нас прийняти до життя, якому немає кінця», — наголосив проповідник. Про це повідомила пресслужба Апостольського екзархату в Німеччині та країнах Скандинавії.

«Сьогодні там, де діяв дух смерті, дух злий, дух гріха, — починає діяти дух Божої любові, Божого життя. Але Божий Дух діє не сам, Він запрошує до співдії людину — Пресвяту Богородицю, яка готова допустити діяння Святого Духа до свого серця і до свого життя», — сказав владика Богдан, відзначаючи роль Богородиці у Божому задумі.

«Так» Богові

Далі апостольський екзарх навів за приклад тлумачення цієї події Отцями Церкви, які описують, як ціле небо тоді дивилося у Назарет, де юна дівчина спілкувалася у своєму серці з Богом. «Все небо дивилося туди і чекало на відповідь Марії, бо від цієї відповіді Богові залежало спасіння всього людства. Люди навіть не підозрювали, що Марія зараз зустрічається з Богом, що зараз небо дивиться на ту хатинку. Бог знає, що від відповіді кожного з нас залежить дуже багато — доля наших ближніх, доля нашого народу, доля людства. Марія сказала „так“ не людині, а Богові, і почалась нова сторінка в історії людства», — наголосив проповідник.

Відтак владика Богдан показав, як кожна людина відповідає на заклик Бога у своєму житті та з якими викликами зустрічається така особа.

Наше «так» повинне бути готове до жертви

«Сьогодні є початок спасіння, бо воно довершується на Голгофі. Люди, котрі кажуть Богові „так“, знають, що його потрібно дуже часто повторювати. У подружжі потрібно сотні разів під покрівлею дому казати одне одному „так“ і бути вірними одне одному. Бо сказати „так“ означає взяти на себе відповідальність втілювати його у житті, оскільки інакше це буде лиш пуста декларація, гарний намір, або ж — стане обманом для Бога і людей. Коли кажемо „так“, мусимо бути готові до праці, витривалості і навіть до жертви. Тоді сказане „так“ осягне своє сповнення, а людина осягає ціль свого життя. Бо Господь, коли покликав якусь людину до життя, теж сказав „так“ і з ним пов’язав вічність — повноту життя у небі. І відповідаючи своїм „так“ Богові, людина осягне те, що Бог передбачив своїм „так“, яке сказав у день її зачаття», — пояснив архиєрей.

«У світі є багато людей, які говорять Богові „так“ з любові, навіть не словами, а життям. Батьки, які приймають дар життя, говорять „так“ і служать тому життю, не досипаючи очей, проливаючи сльози і піт, заробляючи для утримання родини. Коли чоловік і дружина дотримуються вірності, говорять „так“ одне одному. Наші захисники говорять „так“, коли готові вмерти, щоб ми з вами жили. Медики говорять „так“, стоячи на сторожі нашого здоров’я і життя. Говорять „так“ волонтери, які спішать всюди, де є потреба. Говорить „так“ кожна людина, яка живе згідно Божої волі та служить іншим у вірності, жертовності і любові. І так осягає свою святість», — сказав апостольський екзарх.

Життєвий приклад блаженнішого Любомира

На завершення своєї проповіді владика Богдан розповів про досвід життя з Блаженнішим Любомиром, який казав, що на початку свого священничого життя постановив ніколи не казати Богові «ні». «Ця людина зробила для нашої Церкви і нашого народу дуже багато. І його ще за життя вважали найбільшим моральним авторитетом українського народу. І невипадково наш теперішній Глава Блаженніший Святослав започаткував беатифікаційний процес блаженнішого Любомира Гузара», — сказав єпископ, ділячись спогадами про ревне служіння блаженнішого Любомира.

«Просімо у своєму серці благодаті бути Божими дітьми, які ніколи Богові не кажуть „ні“, але завжди Йому кажуть „так“. А Пречиста Діва Марія нехай нам допоможе відповідати за це слово своїм життям. Амінь!» — звернувся архиєрей до усіх присутніх у храмі.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae