«Піст, молитва і добрі діла — це спосіб нашого руху до Воскресіння», — Глава УГКЦ у Сиропусну неділю

17 березня 2024

Важливо почати Великий піст зі Святої Тайни Сповіді, щоби виставити за допомогою духовного отця всі духовні координати нашого руху, мандрівки до святого великого дня Пасхи Господньої. Бо справді, мусимо побороти наше особисте зло, яке є в нас. А тоді будемо здатними побороти все те зло, яке нас оточує і на нас чигає. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді в Сиропусну неділю, 17 березня, перед початком Великого посту.

«Піст, молитва і добрі діла — це спосіб нашого руху до Воскресіння», — Глава УГКЦ у Сиропусну неділю

Блаженніший Святослав нагадав, що сьогоднішня неділя є дверима до святого часу Великого посту і пригадує нам про первородний гріх. Унаслідок гріха наших прародичів, усе людство опинилося в неприродному для нас стані, — стані вигнанця, так би мовити, внутрішньо переміщеної особи. Натомість зміст Великого посту — це велика мандрівка назад додому до Небесного Отця, від смерті до воскресіння. Про це розповідає Департамент інформації УГКЦ.

Предстоятель наголосив, що сьогоднішнє євангельське читання має три теми. Перша — заклик до прощення. Тому цю неділю ще називають Неділею всепрощення. «Цікаво, що прощення людям їхніх провин не має нічого спільного із замиренням зі злом, намаганням втекти від боротьби та скласти зброю перед ворогом людського роду — дияволом. Цілком навпаки, примирення з Богом, самим собою та ближнім є початком такої боротьби», — пояснив проповідник. Ця традиція, за його словами, має давнє монаше коріння, коли стародавні пустельники прощалися один з одним і розходилися на 40 днів у пустелю. Вони знали, що можуть не повернутися. Подібно до цього нині наші воїни прощаються з рідними, перш ніж піти на фронт.

Друга тема, яка сьогодні звучить, — радість посту. «Ми часом собі уявляємо піст із знаком „мінус“… А Церква запрошує нас почати піст зі знаком „плюс“. Рух до чогось, чи радше, до Когось! У покаянні ми покликані не втрачати, але здобувати — відкрити Таїнственного, присутнього у глибині моєї істоти. Те таємне, про що нині говорить Євангеліє, окреслює саме піст із знаком „плюс“, це моє особисте омертвлення, добре діяння мого власного духа, мій особистий подвиг у боротьбі із самим собою: все те, що ми чинимо не задля фарисейського зовнішнього (людської похвали чи подиву нашим подвижництвом), але задля самого лише Бога і лише перед Його обличчям», — зазначив архиєрей.

За словами Глави УГКЦ, «скарбом, змістом і сенсом нашого посту» є Небесний Отець, до якого ми покликані повернутися. «Святе Таїнство Примиреня, Покаяння і Сповіді, — додав проповідник, — веде нас до віднайдення цього небесного скарбу вже тут, на землі. Примирення з Богом є тайною єднання з Ним, тайною пошуку Його у моєму житті, пошуку тієї нашої домівки, того небесного, задля якого ми були створені, — тим скарбом, де прагне бути серце наше. Ця тайна є тайною переходу від незвичного стану гріха до нашого природного стану життя в божественній благодаті Святого Духа. Ця тайна є тайною світлих вчинків. Ця тайна є тайною присутності Божественного в нашому сьогоденні».

Відтак Блаженніший Святослав нагадав, що способом руху додому під час посту є три конкретні діла. Це — піст, тобто рух від зовнішнього до внутрішнього, молитва, тобто простір спілкування з таїнственно присутнім у нашому внутрішньому житті Богом, і добрі діла. Власне, добрі діла як зброя світла, про яку говорить апостол Павло, і є третьою темою сьогоднішнього Євангелія.

«Свого часу блаженніший Любомир говорив, що коли ми чинимо добро, ми дуже сильні. Отож ставаймо до того часу Великого посту в повноті сили добрих діл. Розпочнімо цей Великий піст із рухом до нашого внутрішнього світу. Пізнаймо, ким ми є насправді», — закликав Глава Церкви.

Насамкінець він попросив прощення у всіх присутніх на молитві: «Простіть мене, і моліться за мене! Допоможіть мені зняти кайдани з моїх рук, ніг, із мого серця, щоб я міг разом із вами далі рухатися вперед до Христового світлого дня Воскресіння».

Аудіозапис проповіді Блаженнішого Святослава можна прослухати тут.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae