Папа Франциск: роль святого Йосифа в історії спасіння

24 листопада 2021

«Святий Йосиф є захисником і прикладом для наслідування для тих, хто жертвенно служить ближнім у повсякденному житті, часто залишаючись непоміченими», — вказав Папа Франциск під час загальної аудієнції в середу, підкреслюючи його роль в історії спасіння.

Папа Франциск: роль святого Йосифа в історії спасіння

«Своїм життям святий Йосиф, немов би, хоче сказати нам, що ми завжди покликані відчувати себе опікунами наших братів і сестер, опікунами тих, хто поруч із нами, кого Господь довіряє нам через життєві обставини», — наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, яка відбулась у залі імені Павла VІ у Ватикані. Минулої середи він розпочав нову серію роздумів, присвячену святому Йосифові, а 24 листопада 2021 року зупинився на його ролі в історії спасіння.

Родовід Ісуса згідно святих Матея і Луки

Святіший Отець пояснив, що в Євангеліях Ісус у Євангелії вказується як «син Йосифа» і «син теслі». Євангелисти Матей і Лука, розповідаючи про дитинство Ісуса, присвячують чимало місця ролі Йосифа. Обидва складають «родовід» Ісуса, щоб підкреслити його історичність. Святий Матей починає від Авраама до Йосифа, визначаючи, що він «чоловік Марії, з якої народився Ісус, що зветься Христос» (Мт 1, 16). Святий Лука, навпаки, йде до Адама, починаючи безпосередньо з Ісуса, який «був сином Йосифа», але уточнює: «як гадали» (Лк 3, 33). Тому обидва євангелисти представляють Йосифа не як біологічного, але як повноправного Ісусового батька. Через нього Ісус звершує історію завіту та спасіння, укладеного між Богом і людиною. Для святого Матея ця історія починається від Авраама, а для Луки — від самого походження людства, тобто від Адама. Євангелист Матей допомагає нам зрозуміти, що постать Йосифа, хоча, здавалося б, другорядна, стримана, натомість становить ключовий елемент в історії спасіння. Йосиф виконує головну роль, навіть цього не бажаючи.


Святий Йосиф — людина щоденної присутності

Єпископ Риму процитував уривок із свого Апостольського листа «Patris corde — Із серцем Батька»: «Наше життя сплетене й підтримане звичайними людьми — зазвичай забутими — які не з’являються в заголовках газет і журналів […]. Як багато батьків, матерів, дідусів і бабусь, вчителів маленькими й щоденними жестами показують нашим дітям, як протистояти кризі й переживати її, пристосовуючи звички, дивлячись угору та заохочуючи до молитви. Скільки людей моляться, жертвуються й заступаються задля добра всіх людей».

Святіший Отець підкреслив, що, таким чином, кожен може знайти в святому Йосифові людину, яка залишається непоміченою, людину щоденної присутності, стриману та приховану, заступника, підтримку та провідника в хвилинах труднощів. Святий Йосиф нагадує нам, що всі ті, що здаються прихованими або «другорядними» відіграють незрівнянну роль в історії спасіння. Світ потребує таких чоловіків і жінок, «другорядних», але саме вони підтримують нас на життєвому шляху.

Святий Йосиф — покровитель Церкви

«В Євангелії від святого Луки Йосиф з’являється як опікун Ісуса та Марії. Тому він є також „Покровителем Церкви, бо Церква є продовженням Тіла Христового в історії, а, одночасно, в материнстві Церкви відображене материнство Марії“, — мовив Папа Франциск. Святий Йосиф, далі опікуючись Церквою, також далі захищає Дитятко і Його Матір. Цей аспект опіки Йосифа є великою відповіддю на розповідь старозавітньої книги Буття. Коли Бог просить Каїна відповісти за життя Авеля, той відповідає: „Хіба я сторож брата мого?“ (4.9). Йосиф своїм життям немов би хоче сказати нам, що ми завжди покликані відчувати себе опікунами своїх братів, опікунами тих, хто поруч, тих, кого Господь довіряє нам через життєві обставини.


Важливість людських стосунків

За словами Святішого Отця, «таке суспільство, як наше, яке було визначено як „плинне“, знаходить в історії Йосифа дуже точнe вказівку щодо важливості людських стосунків. Насправді, Євангелія розповідає нам про родовід Ісуса не тільки з богословських причин, але й для того, аби нагадати кожному з нас, що наше життя складається із зв’язків, які нас випереджують та нас супроводять. Щоб прийти на світ, Божий Син вибрав шлях зв’язків. Він не прийшов у світ в магічний спосіб, але йшов історичним шляхом, яким йде кожен із нас.

Святий Йосиф — захисник, друг, опікун

Завершуючи загальну аудієнцію у Ватикані Папа Франциск згадав тих, яким важко встановити значущі зв’язки у своєму житті, тих хто відчуває самотність, кому не вистачає сил і мужності прямувати вперед, молячись, щоб усі ми знайшли у святому Йосифові захисника,


За матеріалами VaticanNews
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae