Папа Франциск: Божа слава — це любов аж до віддання свого життя

19 березня 2024

Коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Христові слова про Божу славу, Святіший Отець вказав на те, що вона, на відміну від людської слави, не минає і залишає в серці радість, ведучи до спільного добра.

Папа Франциск: Божа слава — це любов аж до віддання свого життя

«Дар і прощення — це суть Божої слави. Вони є для нас способом життя» — наголосив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 17 березня 2024 року. Святіший Отець прокоментував євангельський уривок провіщення Ісусом його смерті на хресті (пор. Ів. 12, 20–33), яка вважалася поразкою. Про це розповідає українська редакція «VaticanNews».

Найвища міра любові

Папа зауважив, що Христос бажає нам донести, що слава для Бога не відповідає людській славі, успіху чи популярності, не є «грандіозною демонстрацією сили, що супроводжується публічними оплесками». «Для Бога слава — це любов аж до того, щоб віддати своє життя. Для Нього прославляти себе означає себе дарувати, бути доступним, пропонувати свою любов», — підкреслив він. За словами Наступника апостола Петра, Божа слава розкрилася в кульмінаційний спосіб на хресті, де Ісус «виявив Божу любов найвищою мірою, вповні об’являючи обличчя милосердя, даруючи нам життя і прощаючи своїх розпинателів».

Слава, яка не минає

«З хреста, „Божого престолу“, Господь навчає нас, що справжня слава, яка ніколи не в’яне і робить людину щасливою, складається з дару і прощення. Дар і прощення — це суть Божої слави. І вони є для нас способом життя» — зазначив Святіший Отець. За його словами, Божа слава є тією славою, яка не минає та залишає в серці радість, ведучи до спільного добра, а не до поділу і заздрості.

«І тому ми можемо запитати себе: якої слави я бажаю для себе, для свого життя, про яку славу мрію для свого майбутнього? Слави, яка вражає інших своєю вправністю, своїми здібностями чи речами, якими я володію? Чи прагну шляху дарування і прощення, шляху розп’ятого Ісуса, шляху того, хто не втомлюється любити?» — сказав Святіший Отець. На завершення він закликав не забувати, що коли ми даруємо і прощаємо, в нас сіяє Божа слава.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae