«Пам'ятаймо, що це велике Світло зветься Еммануїл — з нами Бог», — владика Михайло Бубній у Різдвяному посланні

22 січня 2021

У своєму Різдвяному посланні преосвященний владика Михайло Бубній, екзарх Одеський, роздумує про «велике Світло», яке було передбачене пророком Ісаєю. За його словами, «„Велике світло“, про яке звіщають нам наші Різдвяні Богослужіння, пов’язане не з якоюсь датою, не з конкретним якимось відрізком часу, але з Особою-Богочоловіком».

«Пам'ятаймо, що це велике Світло зветься Еммануїл — з нами Бог», — владика Михайло Бубній у Різдвяному посланні

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

преосвященного владики Михаїла Бубнія, екзарха Одеського

Всесвітлішим та Всечесним Отцям,
Преподобним Ченцям і Черницям,
Достойним Братам Лицарів Колумба,
Возлюбленим у Христі братам і сестрам Одеського екзархату,
Всім людям доброї волі!

Христос Рождається! Славімо Його!

«Народ, який в темряві ходить,
Світло велике побачив;
над тими, хто сидить у смертній тіні,
світло засяяло» (Іс. 9,1)

Дорогі у Христі! Ще задовго до народження Ісуса Христа ці пророчі слова про народження Хлоп’яти-Месії зазвучали в устах старозавітного пророка Ісаї. Через цього великого провісника Господь відкриває ізраїльському народу його майбутнє: вихід не тільки з вавилонської неволі, але перш за все — з пітьми гріха; із темряви до світла; від смертної тіні до світла життя. Цей же пророк Ісая скаже: «Ось діва матиме в утробі й породить сина, і дадуть йому ім’я Еммануїл, що значить: З нами Бог» (Іс. 7, 14). А святий Апостол Павло додає: «Коли Бог з нами, то хто проти нас!» (Рим. 8, 31). Коли Господь є серед свого народу, цей народ захищений від усяких ворогів видимих і невидимих. Не може такий народ ходити у темряві, бо Бог і темрява не сумісні.

Вже задовго до нового року та Різдва Христового, на вулицях та площах наших міст і населених пунктів з’явилося багато світла — блискучих різноманітних кольорових вогників, світлячків, різноманітних гирлянд, що виділяються своїм блиском та красою. Вони запалюються чи засвічуються, щоб створити для людини певний святковий настрій, особливо він потрібен в теперішні не прості часи КОВІД-у, в яких ми відчуваємо себе дуже слабкими і немічними людьми, що йдуть неначе в пітьмі сучасної безпорадної цивілізації, сповненої страждань і багатьох страхів та ризиків.

Порівнюючи це велике Світло, про яке говорить нам пророк Ісая з тими безліччю вогників на наших ялинках, будинках і вулицях, бачимо величезну різницю. Метою запалення цих багатьох різноманітних вогнів та гирлянд є дата Нового року та Різдвяні свята, що наближаються. Після свят, ці вогники більше не мають жодних причин залишатися ввімкненими, щоб освітлювати наше місто чи наші оселі, бо вони повязані з календарною датою. Тому їх здіймають, гарненько пакують і виносять на склад, в якому вони собі бездіяльно лежатимуть аж до наступного нового року.

«Велике світло», про яке звіщають нам наші Різдвяні Богослужіння, пов’язане не з якоюсь датою, не з конкретним якимось відрізком часу, але з Особою-Богочоловіком. Пророк Ісая виразно каже про нього: «Бо хлоп’ятко нам народилося, сина нам дано; влада на плечах у нього; і дадуть йому ім’я: Чудесний порадник, сильний Бог, Отець довічний, Князь миру» (Іс. 9,5); а у євангелиста Луки читаємо як Ангел Господній сповіщає пастушкам: «Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь» (Лк. 2,11). Це велике Світло, на відміну від інших новорічних вогнів, не буде прибране вкінці різдвяних свят. Воно залишається на всі подальні дні, тижні і місяці року, як Світло, що просвічує кожну людину, яка приходить у цей світ, бо Він Еммануїл — Бог з нами на віки віків.

Молитовно вдивляючись у подію Різдва Христового, ми як народ побачили «світло велике». У Різдві віднаходимо надію, нові сили та радість для нашої Церкви, Батьківщини, кожної родини та для кожного з нас особисто на дарований нам Богом Новий 2021 рік. Усі ми свідомі того, що не буде легко. Але водночас свідомі й того, що кожне добре діло потребує відповідної жертви. Памятаймо, що це велике Світло зветься Еммануїл — з нами Бог. Він з нами повсякчас, всюди; він не обмежений до календарної дати чи якогось відрізку часу. Він «Бог предвічний, народився, прийшов днесь із небес, щоб спасти люд свій весь!»

Я щиро бажаю, щоб кожен із нас міг досвідчити Його близькості та світла, яке освітлює кожну людину та будь-яку темряву на дорозі нашого життя. Нехай Еммануїл просвічує шлях кожного із Вас, щоб не відчували себе в’язнями темряви, лише дітьми Світла. Світло з Вифлеєму приходить сьогодні до нас, щоб ми широко відчинили двері наших сердець в яких прагне замешкати Новонароджений Христос, щоб розділяти разом з нами радощі чи страждання не тільки в день Його народження — Різдва, але кожного дня, тижня і місяця протягом цілого року.

Щиро дякую нашим військовим, що захищають мирне небо над Україною, нашим лікарям і всьому медичному персоналу, який ввесь минулий рік знаходився і продовжує знаходитись на передовій у боротьбі зі страшною вірусною пошестю. Дякую нашим вірним і любим волонтерам та всім людям доброї волі, хто в той чи інший спосіб став на захист своєї Батьківщини в непростий час її іспиту і на порятунок життя осіб уражених ковідом.

У цей святковий різдвяний час прагну привітати всіх моїх рідних, друзів і знайомих. Духовно та думкою лину до кожної нашої парафії та кожної домівки вірних Одеського екзархату. Мої щирі слова привітання скеровую до моїх священнослужителів із родинами, богопосвячених осіб, співбарів Лицарів Колумба, наших дорогих парафіян і прихожан, молоді та дітей і всіх людей доброї волі.

Сердечно вітаю всіх Вас із Різдвом Христовим та бажаю благословенних і радісних свят, смачної куті, веселої коляди та щасливого і кращого 2021 р. Б.

Благословення Господнє на Вас!

Христос Рождається! Славімо Його!

† Михаїл Бубній,
Екзарх Одеського екзархату УГКЦ
Дано в Одесі,
при катедральному храмі св. Андрія Первозванного
дня 05 грудня 2021 р. Б.

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae