«Ми прикликуємо святих українського народу, щоб вони разом з нами вимолювали Божої милості для України», — митрополит Євген Попович

27 січня 2022

В архикатедральному соборі святого Івана Хрестителя у Перемишлі відбувся молебень до всіх святих з молитвою про мир в Україні, який відслужив митрополит Перемисько-Варшавський УГКЦ владика Євген Попович.

«Ми прикликуємо святих українського народу, щоб вони разом з нами вимолювали Божої милості для України», — митрополит Євген Попович

«Наша Перемиська громада і вся українська спільнота у Польщі єднається сьогодні з Вселенською Церквою, відповідаючи на заклик Святішого Отця папи Франциска, у молитві та пості за мир у світі і, особливо, у нашій улюбленій Україні. Ми сьогодні єднаємося з цілим світом, який молиться у тих наміреннях Святішого Отця, єднаємося з нашою Церквою у всьому світі, з нашими парафіями та монашими спільнотами, з нашими родинами, які також у цей день моляться за це», — сказав на молебні владика Євген. Це зазначає Департамент інформації УГКЦ.

Сьогодні, напередодні нових випробувань і повномасштабної війни, важливо не впасти духом, не зневірюватися, не боятися і покладатися на Бога, сказав владика:

«Ми віримо, що наша молитва буде вислухана Господом Богом, що Він зглянеться на свій народ, який сьогодні разом з цілим світом просить Його милостині і милосердя, просить, щоб Він ласкавим оком глянув на нашу багатостраждальну землю, над якою знову нависло видмо війни. Ті вістки, які до нас доходять кожного дня з цілого світу, є страшними, годі їх зрозуміти, але вони правдивими. Часами здається, що ціле пекло встає проти України, щоб наш народ, який так бажає жити в мирі і на власній землі, за власним законом, звичаями і традиціями, щоб цей народ десь розмився, щоб його не було.

Через всі віки історії, яку ми знаємо, знову настає час, коли наш народ мусить пройти свою пробу. І ця проба, перед якою ми поставлені, є для того, щоб ми пройшли її успішно, тобто не падали духом, не зневірювалися і у всьому покладалися на Господа Бога, бо він сильніший за сильних цього світу».

Молебень у Перемишлі звернений до усіх святих і мучеників українського народу: «У сьогоднішній нашій молитві ми прикликуємо святих українського народу, вшановуємо їх святу пам’ять, щоб вони разом з нами вимолювали Божої милості для нашого народу. У тропарі, який прозвучав, ми співали: „Приснославні князі і святителі, преподобні мученики і незламні сповідники всіх часів християнської України, моліть Христа Бога, щоб він споглянув ласкавим оком на наш народ…“ Сьогодні можемо додати — щоб Господь дав йому ласку миру, спокою, ласку нормального жити. Таким є прагнення і бажання нашого народу — народу, який хоче бути на своїй землі господарем».

Слова з Нагірної проповіді Христа, які звучали у казанні, сьогодні ніби звернені саме до українців, підкреслив владика Євген:

«У Писанні, яке попереджувало цей тропар, ми просили Всевишнього: „Визволь мене від ворогів моїх, Господи, до тебе я прибігаю. Так, ми прибігаємо до Господа, бо маємо свідомість, що він один може визволити нас від тих, які хочуть нас наново зневолити. На цьому молебні ми сьогодні чуємо Боже слово від Матея — Нагірну проповідь Ісуса Христа, якою він наче інавгурує проповідь Божого Царства на землі. І звучать оті славні слова — блаженні. Маємо враження, що Він сьогодні промовляє ці слова прямо до нас, українців. „Блаженні вбогі духом“ — бо ж ми не є багатим народом. „Блаженні тихі“ — бо ж ми не вміємо кричати і брехати на цілий світ. „Блаженні засмучені“ — бо ходимо сьогодні засмучені, думаючи про своє майбуття. „Блаженні голодні“ — бо багато голодних сиріт і вдів сьогодні у нашому народі уже з цієї війни, яка ведеться з 2014 року. „Блаженні милосердні і чисті серцем“ — бо ми є тими, хто уповає на Боже милосердя і з милосердям простягає руку до наших ворогів. „Блаженні миротворці“ — бо ми не бажаємо війни, ми є носіями миру, і цей мир хочемо нести у цілий світ. „Блаженні переслідувані за правду“ — бо нас сьогодні переслідують за те, що ми є українцями, за те, що хочемо тривати як народ. „Блаженні ви, коли вас будуть гонити, зневажати та виговорювати всяке лихо на вас“… Чи це, що чуємо сьогодні в медіях, не є виговорюванням всякого лиха на нас? Чи це не зневаження нашого народу, не спроба загнати його у новітню неволю — ту неволю, з якої наш народ вирвався 30 років тому? Але на кінець Христос говорить нам: „Радійте і веселіться, бо я є з вами!“ І ми віримо, що Він є з нами, є нашою силою і поміччю, нашим провідником і захисником. Тому цю молитву з цим упованням ми сьогодні до Нього заносимо і віримо, що він нас захистить від всякого ворога і супостата, і дасть мир нашій улюбленій Україні“.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae