Глава УГКЦ у Івано-Франківській духовній семінарії: «Вірити — означає бути здатним торкнутися джерела життя»

19 листопада 2023

«Не бійся, тільки віруй». Ці слова сьогодні звернені до вас, брати-семінаристи. Вони в дуже особливий спосіб ставлять перед вами мету, завдання вашого життя, навчання і виховання у семінарії. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ під час проповіді в Івано-Франківській духовній семінарії імені священномученика Йосафата, де очолив Літургію з нагоди 130-літнього ювілею від першої згадки про заснування формаційного закладу, 400-річчя мученицької смерті святого Йосафата та 380-ї річниці його беатифікації.

Глава УГКЦ у Івано-Франківській духовній семінарії: «Вірити — означає бути здатним торкнутися джерела життя»

Главі Церкви співслужили єпископи УГКЦ, які численно зібрались у Івано-Франківській духовній семінарії: архиєпископ і митрополит Івано-Франківський владика Володимир Війтишин, єпарх Коломийський владика Василій Івасюк, єпарх Стрийський владика Тарас Сеньків, єпарх Бучацький владика Дмитрій Григорак, екзарх Одеський владика Михайло Бубній та єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії владика Микола Семенишин. Також до молитви долучилися духівники, ректорат закладу та семінаристи.

У часі моління Патріарх виголосив проповідь, у якій роздумував над образом Христа як джерела життя: «Сьогоднішнє Євангеліє змальовує нам Ісуса Христа як Того, „що сила виходила з Нього і всіх оздоровляла“. Христос — як джерело сили, що хворих оздоровлює і навіть померлих воскрешає. Христос — як джерело життя, яке саме приходить до того, хто за Ним шукає, Його спраглий. Життя, яке саме приходить до померлого, щоби його оживити».


Блаженніший Святослав запропонував заглибитися в цю таємничу дійсність через слова апостола Павла. Він каже: «Христос — наш мир», тому що Ісус зруйнував стіну, яка розділяла людей, поборов і знищив ворожнечу, помирив людину з Богом і людину з людиною.

«Чому Він міг це зробити? Тому що у Ньому, як каже святий Павло, ми маємо доступ до Отця у Дусі Святому. Христос є джерелом життя і воскресінням. Тому кожної неділі ми з вами святкуємо воскреслого між нами Христа і те відкрите джерело життя, яке усім нам подається», — мовив Предстоятель УГКЦ.

«Христос усуває ворожнечу між людьми через те, що дає можливість людині доступитися до вічного джерела життя. Хто має доступ до Нього — не буде ворогувати чи воювати за земні, дочасні засоби до існування. Але для того, щоби знайти те джерело, щоби сила вийшла з Христа і оздоровила хворого, потрібно, щоби цей хворий увірував», — зазначив архиєрей.


Окрім цього, Предстоятель пояснив суть глибоких слів «Не бійся, тільки віруй» у сьогоденні: «Ці глибокі слова сьогодні по-особливому резонують у серцях українського народу, який переживає війну. Бо ми всі боїмося. Ми кожного дня мусимо навчитися жити у небезпеці смерті. Кожної хвилини ми мусимо бути готові духовно у своєму серці для того, щоби стати перед обличчям вічного Бога».

За словами Блаженнішого Святослава, «Не бійся, тільки віруй» по-особливому промовляють сьогодні до кожного: і до українських воїнів, і до їхніх родин, які чекають, як Божого милосердя, доброї звістки від солдат, і до влади, а також і до братів-семінаристів.

«Як трепетно ці слова „не бійся, тільки віруй“ промовляють до наших воїнів під Авдіївкою і лунають до мами чи дружини, яка боїться за свого сина чи чоловіка, який воює на фронті, і чекає вістки, що він живий. Але вірити — означає бути здатним торкнутися джерела життя. Бо тільки той, хто вірує, може пережити дотик до оздоровляючої та воскрешаючої сили. Для того щоби перемогти хворобу та пройти всі етапи реабілітації потрібно мати силу духа, яку можна зачерпнути лише тоді, коли хтось увірує, що Христос є джерелом його життя. Бо тоді, коли я маю доступ до Нього, я є непереможним і можу перемогти все — навіть власну хворобу і неміч».


З нагоди 400-річчя мученицької смерті, Блаженніший Святослав згадав постать святого священномученика Йосафата, зазначаючи, що сила поштовху віри того чоловіка, який відкрив для своїх людей доступ до джерела життя, сформувала історію Східної Європи, історію єдності між християнами на цих землях.

Відтак Блаженніший Святослав пригадав, що минулої неділі він служив Божественну Літургію у Базиліці Святого Петра, і ствердив, що постать святого Йосафата вже давно вийшла за межі одного народу. Його віра сповнила його такою силою, що сформувала обличчя, ідентичність, чотирьох народів саме у той час, коли формувалися європейські нації у XVII столітті: «Тому святого Йосафата вшановує не тільки Україна, але й Литва, Польща, білорусь. Сила поштовху віри того чоловіка, який відкрив для своїх людей доступ до джерела життя, сформувала історію Східної Європи, історію єдності між християнами на цих землях».

Відтак Отець і Глава УГКЦ звернувся до семінаристів Івано-Франківської духовної семінарії: «Дорогі брати, перед вами стоїть завдання саме у семінарії навчитися торкати Христа, — зазначив Блаженніший Святослав. — Ви, закінчивши семінарію, мусите бути не просто тими, які говорять про Христа, а тими, хто несуть Його людям. Проповідь означає відкрити доступ до Отця через Сина силою і діянням Святого Духа, як це каже нам сьогодні апостол Павло».

Опісля, проповідник закликав їх пригадати гімн «Світло тихе», який закінчується словами: «Життя даєш усьому світу, тому ввесь світ славить Тебе»:

«Кожного вечора прислухайтеся до всього світу, який славить Христа, як свого життя подателя. І все своє життя, всі свої мрії, весь свій духовний пошук, всю свою молодечу силу скеровуйте до Нього, і тоді побачите, ці слова: „Не бійся, тільки віруй“ можуть стати ключем вашої стійкості, ключем, яким ви будете вчити інших перемагати, перемагати самого себе й перемагати ворога, який на нас сьогодні напосідає. Сьогодні ми просимо: „Христе, до нас прийди. Торкнися нас Своєю животворчою десницею. Зціли поранених. Дійди туди, де панує безнадія, на окуповані території, до наших полонених й поранених хлопців. Ти — наша надія безнадійних, поможи знайти тих, хто безвісти пропав. Ісусе, життя подателю, Ти — джерело стійкості й перемоги українського народу. Навчи нас бути носіями Твого миру для нашого народу, нашої Церкви й цілого світу, який так є його спраглий“».

Фото: Департаменту інформації Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae