Глава УГКЦ у 121-й день війни: «Вміння бути терпеливими у нашій боротьбі може стати одним із видів перемоги над злом»

24 червня 2022

Довготерпеливість дає людині можливість через щоденну муравлину працю, як навчав праведний митрополит Андрей Шептицький, рухатися вперед, бо так іде до своєї мети цілий народ. Витривалість у доброму показує намір людини, те, наскільки вона прагне добра, наскільки хоче здійснити те, до чого її кличе Господь. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час щоденного воєнного звернення у 121- й день війни Росії проти України.

Глава УГКЦ у 121-й день війни: «Вміння бути терпеливими у нашій боротьбі може стати одним із видів перемоги над злом»

Предстоятель зазначив, що упродовж останньої доби на всіх фронтах точилися запеклі бої. «За повідомленнями наших військових, нашої влади — інтенсивність обстрілів, військових дій зростає. Було нанесено потужні удари по Сумщині та Харківщині. Сьогодні вранці були обстріляні місто Миколаїв і та Миколаївська область. Проте найтяжчі, пекельні обставини і військові сутички — на Луганщині, довкола міст Сєвєродонецька і Лисичанська. Там наші військові сковують величезні сили ворога і своїми грудьми закривають Україну. Знову впродовж останньої доби загинули цивільні, невинні люди. Ми віддаємо їх в руки нашого Небесного Отця», — сказав Глава Церкви. Про це інформує Департамент інформації УГКЦ.

Сьогодні Предстоятель роздумав над ще одним плодом дії Святого Духа, ще однією ознакою зрілості людини в її християнському покликанні, — терпеливістю.

Про яку терпеливість навчає нас Боже слово і Христова Церква? Блаженніший Святослав пояснює, що коли ми говоримо про терпеливість як плід Духа Святого, то насамперед вглядаємося в Боже обличчя. Тобто мова йде про певну прикмету Бога, який терпеливий стосовно людини.

«Боже слово, — додає він, — часом називає нашого Бога довготерпеливим. Господь Бог не бажає смерті грішника, а вміє довго чекати, створювати відповідний час і простір для того, щоб цей грішник навернувся, покинув свою злобу, гріх і міг жити».

«Тому довготерпеливість — це риса християн, які виявляють милосердя до вад, гріхів, немочей інших людей», — підсумовує Предстоятель.

Однак бути довготерпеливим до немічних, продовжує свою думку архиєрей, не означає погоджуватися з цією неміччю чи схвалювати гріх або зло, а вміти бути милосердним і робити все можливе для того, щоб ця особа одужала, позбулася гріха.

«Терпеливість як плід Духа Святого має ще одну рису. У християнському житті дуже важливо бути витривалим у доброму. Ця терпеливість стосується і нас, бо часом незріла людина хоче осягнути все і одразу. Пригадую одного молодого чоловіка, який говорив: Я не знаю, чого я хочу, але я цього хочу вже», — зазначив архиєрей.

На його переконання, терпеливість допомагає людині долати різного роду небезпеки та труднощі і є здійсненням такого дару Святого Духа як кріпость.

«Ми сьогодні дуже потребуємо вміння бути терпеливими. Бо, можливо, терпеливе тривання у духовному та професійному покликанні, в нашій боротьбі буде одним із видів нашої перемоги над злом, над російським агресором», — припустив Предстоятель УГКЦ.

«Ми сьогодні кажемо: Боже, дякуємо, що Ти терпеливий до нас, до наших немочей, навіть до нашої невірності та грізності! Боже, дай нам витривати в добрі аж до смерті! Боже, допоможи нам, скріпи нас у боротьбі за свободу нашої Батьківщини! Боже, благослови Україну! Боже, благослови українське військо. Боже, дай нам усім терпеливість вибороти нашу перемогу!» — додав Блаженніший Святослав.

Фото: FB / Володимир Зеленський
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae