Владика Ярослав Приріз: «Марія з Назарету дає початок здійсненню у світі Божого плану»

9 квітня 2022

У празник Благовіщення Пречистої Діви Марії, 7 квітня 2022 року, єпископ Самбірсько-Дрогобицький владика Ярослав Приріз роздумує над значенням цієї події серед лихоліття війни, у яку була насильно втягнута наша Українська Держава через повномасштабне вторгнення Московії.

Владика Ярослав Приріз: «Марія з Назарету дає початок здійсненню у світі Божого плану»

Вже минуло більше місяця від нової повномасштабної хвилі страшної війни Московії проти мирного українського народу. Україна встояла. Україна молиться і бореться, переживаючи випробування і страждання, яких наш народ не зазнавав від часу Другої світової війни. В цих випробуваннях у нашому житті ми потребуємо Божої допомоги, бо відчуваємо власну слабкість і неспроможність. Тому Христос обдаровує нас своєю опікою, і за словами псалмопівця посилає ангелів своїх, аби охороняли нас, щоб нога не спіткнулася об камінь.

Але найбільшим благодіянням Бога є те, що Він подав нам небесну Заступницю — Преблагословенну Владичицю нашу Богородицю. Тож неустанно благаймо Пресвяту Богородицю, щоби прийняла під свою особливу опіку наших хоробрих воїнів, захисників Батьківщини, зберігаючи їх неушкодженими перед усіма ворожими наслідками. Молімося за свободу і незалежність, соборність і цілісність нашої Батьківщини, бо молитва має велику силу. Нехай Господь вчинить наш народ непереможним і від всякої ворожої пропаганди та нападу нездоланним, і дарує перемогу над супротивниками на землі, на морі і в повітрі.

У святі Благовіщення Пресвята Діва Марія постає перед нами, як смиренна слугиня Господня, яка поручає сама себе Богу, дозволяючи, щоби Господь Бог вчинив над нею згідно зі своїм спасенним словом, відповідно до своєї спасенної волі. І таким чином Марія з Назарету дає початок здійсненню у світі Божого плану, порятунку, визволення від зла, і дарування спасіння не лише власному народові, а й усьому людському роду. Під час хресних страждань нашого Спасителя Богородиця, за Його дорученням, стала Матір’ю для всіх християн. Як у створенні світу Єва стала матір’ю, так же само Пресвята Діва Марія у відкуплені і новому створінні людини стає Матір’ю тих, хто живе вірою Божого Сина. В особі Пресвятої Богоматері отримуємо Божу допомогу і заступництво. Вона, як любляча Мати і небесна покровителька, заступається за нас у свого Сина. Взята на небеса, не полишила вона цього спасенного служіння, а своїм різноманітним заступництвом далі здобуває нам дари вічного спасіння. Своєю материнською любов’ю вона дбає про тих братів і сестер свого Сина, які ще паломничають на земному шляху. А надто про тих, хто перебуває в небезпеці і скруті, а ж поки не приведе їх до щасливої батьківщини. Тому Пресвяту Діву величають у Церкві заступницею, помічницею та посередницею. Пречиста Діва Марія справді є матір’ю Церкви, а отже вона ніколи не покидає своїх дітей у скруті, ніколи не відвертається від них у скорботі. Ми можемо радіти, що перед Божим престолом маємо таку заступницю, яка невтомно молиться за нас перед лицем Всевишнього. Вона піклується про своїх дітей, супроводжує своїм покровом кожну християнську душу.

Велику надію наш український народ покладає на Богородицю. Впродовж століть споруджує на її честь храми, прибігає до її ікони, лине до чудотворних місць, де по-особливому відчувається її заступницька дія. Чимало таких богородичних святинь є на нашій землі. Ми сьогодні молимося перед Богородицею, прославленою в Рудківській іконі. Ми з особливою силою відчуваємо, що Пречиста Богоматір вислухає тих, хто з вірою і любов’ю прибігає до неї. Вона допомагає всім нам своєю материнською любов’ю, покриває всі наші печалі і випробування. Пресвята Богородиця, стоячи перед престолом Божим, заступається за нас. Її значення у нашому спасінні настільки велике і могутнє, що ми звертаємося до неї зі словами: «Пресвятая Богородице, спаси нас». Немає такої людини, яку б не почула Богомати. Немає такої молитви, яка залишилася б не вислухана нею. «Ще не чувано ніколи, щоб вона не допомогла», — співаємо у нашому побожному народному гімні.

Тому неустанно благаймо Пресвяту Богородицю, щоб прийняла під свою особливу опіку наших хоробрих воїнів, захисників Батьківщини, зберігаючи їх неушкодженими перед всіма ворожими наступами. Молімося за свободу і незалежність, соборність і цілісність нашої Батьківщини, бо молитва має велику силу. Молімося до Богоматері, щоб вона допомогла нам там, де ми змушені констатувати людську безсилість. Нехай Пресвята Богородиця донесе молитви всіх нас до Сина свого. Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога й Отця, і Причастя Святого Духа нехай буде зо всіма вами! Амінь. Слава Ісусу Христу! Слава Україні!

† Ярослав Приріз,
єпарх Самбірсько-Дрогобицький

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae