Владика Петро Стасюк: «Якщо ви шукаєте спасіння…»

7 жовтня 2020

Нас вчили бути найкращими, наскільки це можливо, бути першими, переможцями, багатими, та усі інші елементи самоцентричності. Християнство вчить нас жертвувати собою та бути «християнськоцентричними». Це вчить нас, що наші цінності походять від Христових якостей, а не наших досягнень. Про це роздумував владика Петро Стасюк, єпарх Мельбурнський, у черговій катехизі про Хрест Господній та його значення для нашого християнського життя.

Владика Петро Стасюк: «Якщо ви шукаєте спасіння…»

У 326 році свята Олена, мати римського імператора Костянтина, знайшла справжній хрест, на якому помер Христос. Вона також ідентифікувала печеру, у якій було поховано Ісуса.

Вона прийняла християнство та переконала свого сина, щоб римляни припинили переслідувати християн. У той час ще не було церков, але були сотні, — якщо не тисячі, — людей, яких було вбито лише за те, що вони зізналися у вірі в Христа.

Перші три сотні років християнства люди молилися потай та ризикували бути вбитими, якщо їх виявляли. Вони дуже серйозно сприйняли слова Ісуса. «Якщо ви шукаєте спасіння, беріть свій хрест та йдіть за мною» (Мк. 8, 34).

Насправді, переслідування християн, а особливо католиків ніколи не припинялося. Вороги Христа ніколи не соромилися, якщо йшлося про переслідування християн. За останні сто років було більше християнських мучеників, ніж за всі роки існування християнства. Це триває і досі. Сьогодні ми все ще маємо пряме чи не пряме переслідування християн та католиків. Сьогодні може дуже дорого коштувати жити християнським життям. Кожен, хто знає щось про колишній Радянський Союз, знає про це.

У юності мене вчили, що це означає «відмовляти собі». Нам говорили, що гріх має наслідки як для себе, так і для інших. Гріх, погані звички, егоїзм та інші негативні дії не лише позначаються на грішнику, а й на інших — родині, друзях, близьких.

Дуже важливо бути відповідальним за власні вчинки і не звинувачувати нікого. Нам не слід звинувачувати Бога у наших стражданнях. Наприклад, головний біль від зловживання алкоголем не є Божою волею, а наслідком нашого власного гріха.

Сьогодні ми не говоримо багато про хрест Ісуса та яке він має відношення до наших страждань. Нас вчили бути найкращими, наскільки це можливо, бути першими, переможцями, багатими, та усі інші елементи самоцентричності. Християнство вчить нас жертвувати собою та бути «християнськоцентричними». Це вчить нас, що наші цінності походять від Христових якостей, а не наших досягнень.

Християнський спосіб життя суперечить сучасній культурі. Ісус прийшов у світ, який також мав певні проблеми. Його проповіді, його переконання викликали реакцію в людей, за що його висміювали, переслідували та засудили до смерті. Ісус говорив про потребу змінювати світ, в якому Він жив. Він прийшов змінити культуру, яка не була Богоцентричною.

Сьогодні ми також покликані змінити так багато речей, які руйнують наше суспільство та наш світ. Ми знаємо, що Ісус був правий у своїх словах. Ми маємо «взяти свій хрест та йти за Ним».

† Петро Стасюк,
єпарх Мельбурнський

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae