Владика Богдан Дзюрах: «Допомагаймо одні одним наближатись до Христа!»

6 квітня 2024

«Сьогодні перед нашими духовними очима Церква ставить свідка Христа — Йоана Хрестителя, який жив Божим словом, інших провадив до Ісуса, але нікого не прив’язував до себе». Постаті Божого Предтечі Івана Хрестителя та його прикладу для нас сьогодні присвятив свою проповідь владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Німеччині та Скандинавії, 1 квітня 2024 року.

Владика Богдан Дзюрах: «Допомагаймо одні одним наближатись до Христа!»

«Часом буває, що в середовищі християн, велика увага належиться тим, хто провадить до Бога. Наприклад: хтось іде до храму, тому що там є славний проповідник, або людина має особисті симпатії до якогось священника. І, очевидно, коли людина є духовно недостатньо зрілою, то може собі привласнювати Божі плоди і думати, що це завдяки йому є такі результати, а насправді ми є лише знаряддям Божим», — мовив на початку своєї проповіді владика Богдан, як повідомляє пресслужба Апостольського екзархату у Німеччині та Скандинавії.

Апостольський екзарх, продовжуючи своє слово, навів як аргумент слова апостола Павла, який говорив про те, що вся слава належить Богові, а відтак, звертаючи увагу на постать Йоана Хрестителя, наголосив на тому, що він є для священників прикладом смирення. «Ми (священнослужителі) є лише голосом, але словом є Христос. Ми є знаряддям, а Христос є тим, хто діє у світі та у Церкві», — підкреслив проповідник.

З іншого боку, за словами єпископа, також люди, які «не утверджені у вірі, дивлячись часами на слабкості та гріхи служителів Христа, можуть похитнутися у вірі і навіть залишити Церкву, виправдовуючи свій крок тим, що у храмі хтось щось зле зробив, що, у свою чергу, є неправильним і небезпечним для спасіння цієї людини».

Далі архиєрей пригадав зраду Юди і відречення інших апостолів, через яких можливо теж хтось духовно потерпів. «Тому зі смиренням маємо признавати свою слабкість, але з довір’ям до Бога триматися Христа, допомагати один одному наближатися до Христа взаємною молитвою та співпрацею, творячи одне Христове тіло — Церкву», — сказав проповідник.

Тож владика Богдан звернувся до вірних із закликом, щоб пізнавати Христа, який вчить правди про Бога, про людину і про її життя. «Христос є розгорнутою книгою життя з якої ми маємо вчитися. Іван Хреститель каже: „Між вами є той, кого ви не знаєте“. Учень має слухати і бути відкритим до науки зі свідомістю того, що я чогось не знаю. Петро три роки був з Ісусом, але до кінця його не знав, що й сказав жінці, яка його впізнала, коли засудили Ісуса. Так і ми, люди ХХІ століття, охрещені, є з Ісусом, ходимо до храму, але можемо Його не знати», — наголосив апостольський екзарх.

«Почніть пізнавати Господа. Цей шлях розпочинається з розуміння того, що Ісус є спасителем. Він прийшов, щоб визволити людину з неволі диявола, щоб дати повноту життя, свободу і справжню радість», — мовив проповідник, провівши порівняння полону в загарбників, що, в свою чергу лякає, з полоном гріховним у диявола, який би уздрівши, людина благала про визволення.

«Поки є час, пізнате Господа — нашого Спасителя, — почуйте Його голос і йдіть за ним! Він дасть вам мир, радість і повноту життя», — сказав на завершення владика Богдан.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae