Владика Богдан Дзюрах: Бог дозволяє нам висловлювати наші болі і розчарування

24 травня 2022

Апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Німеччині та країнах Скандинавії владика Богдан Дзюрах упродовж місяця травня запрошує своїх читачів роздумати над словами Пресвятої Богородиці, представленими у Євангеліях. Цього разу — четверте слово Богородиці під час віднайдення 12-літнього Ісуса у Єрусалимському храмі.

Владика Богдан Дзюрах: Бог дозволяє нам висловлювати наші болі і розчарування

Четверте слово Богородиці в Євангелії: «Побачивши його, вони були здивовані, й сказала йому його мати: „Дитино, чому ти це так зробив нам? Ось батько твій і я, боліючи, тебе шукали“» (Лк. 2, 48).

«Господи, чому Ти так поступаєш з нами, зі мною? Чому Ти це зробив нам?» — це запитання не раз виникає у серцях людей, у тому числі глибоко віруючих, коли вони не до кінця здатні збагнути усіх таємниць Божого діяння у їхньому житті. Особливо, коли це діяння викликає стурбованість, тривогу, неспокій, коли ми почуваємося самотніми серед потоку «паломників» на цьому світі. Людей навколо так багато, але бракує Того Єдиного, Який надає сенс нашому життю.

У таких моментах тривожної самотоності маємо разом із Дівою Марією тривати у витривалих пошуках, вертатися до храму, ставати перед лицем Всевишнього і зі смиренним та щирим серцем відновлювати діалог любови. А любов не допускає лицемірства. Любов дозволяє бути собою. Вона не відвертається від нас, коли ми відчуваємо і висловлюємо наше здивування, наш біль, наше нерозуміння. Бог дозволяє нам, подібно як 12-річний Ісус це зробив із Марією, Своєю Матір’ю, а згодом вже Воскреслий Ісус зробить зі своїми учнями, що крокували в Емаус і теж почувалися самотніми, — висловлювати наші болі і розчарування.

Але відтак запрошує нас відкритися до слухання Його повчань, Його божественного слова, до сприйняття Його спасенних відповідей на всі тривоги, сумніви і болі, що їх ми носимо в своєму серці. Після такого щирого і відвертого діалогу обов’язково настає нове поглиблене розуміння наших взаємин з Богом. Тоді ми вертаємося до своїх «домівок», до свого життя із тихою впевненістю серця, що ми на правильній дорозі, а наша віра стає глибшою, більш зрілою і автентичною…

«Багато людей гублять одне одного. Багато людей втратили Бога зі своїх очей і зі своїх сердець і не знають, де вони Його можуть віднайти. Господи, дай їм Марію за Матір і Супутницю, щоб вони знову віднайшли правильний шлях, — а особливо тоді, коли вони знаходяться у нуждах і випробуваннях» (Петер Дікгофф).

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae