«Спільний Хрест нашого народу єднає нас потребою більше віддатися Божій волі», — владика Тарас Сеньків у Хрестопоклінну неділю

30 березня 2022

Війна навчає зовсім по-іншому дивитися на життя. Вона спонукає людину запитувати про вищі цінності та вникати у найвищі таємниці. Раптом день життя набуває зовсім іншої, значно більшої ваги. Часто все, що потрібно людині, поміщається в одній валізі, чи навіть в одній долоні. Коли летять бомби, мама хапає за руку дитину і біжить у бомбосховище. І це є хрестом нашого сьогодення. Але в цьому хресті є очищення. Про це мовив владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, під час проповіді до вірних у Хрестопоклінну неділю, 27 березня 2022 року.

«Спільний Хрест нашого народу єднає нас потребою більше віддатися Божій волі», — владика Тарас Сеньків у Хрестопоклінну неділю

Слова сьогоднішнього Євангелія «Хто хоче йти за мною, нехай зречеться себе, візьме хрест свій та йде за мною. Бо хто хоче зберегти свою душу, той погубить її, а хто погубить душу свою заради мене, заради мене та Євангелія, той збереже її».

Жертвувати своє життя заради інших

«Хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе». Йти за Христом — це особистий свобідний вибір, без огляду на будь-яку життєву ситуацію. Тому «зректися себе» — означає з чистою вірою жертвувати Богу свою свобідну волю, свій розум, своє життя. Людська душа може бути оповита сутінками. Випробування і страждання — це найпевніше мірило її цілковитої відданості. Відданість — це теж любов. Чим більшою є наша відданість, тим більша наша любов до Бога, до людей, свого народу. Якщо справді любимо людей, то повинні бути готовими стати на їхнє місце, взяти на себе їх гріхи і відкупити їхні провини нашою покутою та самопосвятою. Блаженний священномученик о. Омелян Ковч пожертвував собою в концтаборі задля вічного спасіння інших. Це велика ознака сили Божого Духа, що діє в людині. Ми повинні бути живою жертвою, бо це потрібно людям. Але наше повсякденне життя складається теж з багатьох маленьких ознак Божої благодаті. Той, хто робить щось для іншого, завжди жертвує частинкою свого життя з вірою, що Бог у вічності винагородить за все. Наскільки вміємо дарувати себе для ближніх? Наскільки можемо стати Євхаристією, як Ісус, для багатьох?

Так, Господи, без твоєї благодаті не можемо навіть вимовити: «Боже… тебе душа моя прагне». Але моя душа тебе прагне, нехай навіть недосконало… Ця істина наповнює надією, що ти покажеш правильний шлях і остаточно переможеш, насамперед в мені…


Війна навчає зовсім по-іншому дивитися на життя

«Візьме хрест свій та йде за Мною». Хрестом називаємо усе, що спричинює нам біль: тілесний, духовний. Але хрестом, який робить нас співучасниками хреста Спасителя, є лише той, який за кожних обставин приймаємо добровільно. Чи з безвихідності, чи з примусу, але приймаємо добровільно, як особисте покликання Христа. Приймаємо з абсолютною довірою і смиренням. Тоді хрест не є кінцем, але початком досягнення цілі, яку Христос висловив на хресті: «Отче, у твої руки віддаю свого духа».

Війна навчає зовсім по-іншому дивитися на життя. Вона спонукає людину запитувати про вищі цінності та вникати у найвищі таємниці. Раптом день життя набуває зовсім іншої, значно більшої ваги. Часто все, що потрібно людині, поміщається в одній валізі, чи навіть в одній долоні. Коли летять бомби, мама хапає за руку дитину і біжить у бомбосховище. І це є хрестом нашого сьогодення. Але в цьому хресті є очищення.


Починаємо чіткіше бачити та оцінювати дар життя. Те, що так багато років вважалося нормою, сьогодні проживається як дійсно великі скарби. Вже не боїмося коронавірусу. Марка автомобіля, ціна будинку — все це втрачає своє значення. Наче позбуємося права власності, але від цього не боляче. Кожен має лише те, що вміщається у його долоні, і у серці. А одночасно потребуємо шукати чогось вищого, відкритися благороднішим та глибшим прагненням. У кромішній пітьмі навколо себе шукаємо більше світла. Чому? Тому, що ми сотворені, щоб любити і бути любленими. Так крок за кроком відкриваємося на Творця всього сущого. Розпочинаємо шукати і знаходити Бога в усьому. Початок процесу очищення запущено! Ми про такий хрест не просили, але він несподівано став нашим і містить безліч благодатей. Це завітало до нас спасіння. Воно вже тут, на порозі нашого життя і серця.

А тепер лиш потрібно зробити правильний вибір. Заради очищення. Тепер лиш треба у всьому довіритись Розп’ятому. Заради більшої свободи. Тепер лиш треба розпізнавати і приймати правильні рішення. Заради любові. Спільний Хрест нашого народу нас єднає потребою більше віддатися Божій волі, довіритись йому у потребах наших ближніх.


Втратити життя заради Христа

«Хто погубить душу свою заради Мене, той збереже її». Хто б не хотів врятувати своє життя? Зрештою, життя — це фундаментальна цінність, на яку переносяться усі інші. Те, що відокремлює від життя, перестає бути цінністю. Проте, є речі важливіші за просто людське життя. Христос обіцяє вічне життя не всім, хто вмирає, а тим, хто вмирає за нього. Бо Христос — це реальність, яка перевищує історичну особистість, містична реальність, яка охоплює все добро, усі чесноти. Він — правда, справедливість, любов, свобода. А тому, кожен, хто живе і вмирає задля правди, справедливості, любові, задля свободи та іншої справжньої чесноти, той живе і вмирає за Христа.

Прослава належить тим, хто загинув в обороні Батьківщини, за правду, за свободу. Пам’ять про них є фундаментом майбутнього. Тому християнство завжди захищає ідеали, але не ідеалізм. Християнин вмирає за істину, але він твердо вірить, що після його смерті буде жити не лише ідеал, а й він сам. Для нас Христос є істиною та ідеалом, але він також є життям, і прийшов щоб усі, хто з ним, мали життя в достатку. Тому сьогодні, у Хрестопоклонну неділю Великого Посту, ми подумки з власних хрестів, звернімося з довірою до розп’ятого на своєму хресті Спасителя: «Згадай нас, Господи». Амінь.

† Тарас Сеньків,
єпарх Стрийський

Фото: Aris Messinis

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae