Пасторальна програма «Повернімося до Господнього дому» Пармської єпархії Святого Йосафата: чим можуть послужити миряни сьогодні?

8 лютого 2022

З 1 вересня 2021 року Пармська єпархія Святого Йосафата під проводом правлячого архиєрея владики Богдана Данила розпочала впровадження пасторальної програми «Повернімося до Господнього дому». Сьогодні пропонуємо Вашій увазі розділ із цієї програми, який присвячений можливостям мирян у проповіді зустрічі із живим Христом.

Пасторальна програма «Повернімося до Господнього дому» Пармської єпархії Святого Йосафата: чим можуть послужити миряни сьогодні?

Про пасторальну програму «Повернімося до Господнього дому» повідомляє пресслужба Пармської єпархії Святого Йосафата.

«1 вересня ми розпочинаємо новий церковний рік. Я би хотів усіх вас щиросердечно запросити прочитати і роздумати над пастирським листом „Повернімся до Господнього дому“.

У Діяннях Апостолів є чудовий образ, коли Христос возноситься на небеса, його учні стоять і вдивляються на небо. А два мужі у білому, які є прообразом ангелів, звертаються до них ось такими словами: «Мужі галилейські, чого стоїте, дивлячись на небо? Ідіть…»

Сьогодні я звертаюся до кожного із вас. Ідіть поза межі наших парафіяльних громад і поверніть назад тих, які є членами наших громад. Це завдання належить нам — священникам і дияконам. Але воно також є завданням кожного християнина, кожного нашого вірного, наших родин та нашої молоді.

Погляньте на сторінки цього пастирського листа і старайтеся впровадити у дію ці пастирські завдання, які там є поручені кожному.

Нехай наша церковна громада знову наповниться радістю спільної молитви у наших храмах!»

Саме такими словами правлячий архиєрей Пармської єпархії Святого Йосафата владика Богдан Данило презентував нову пасторальну програму для духовенства та вірних своєї єпархії, а також для усіх людей доброї волі.

Сьогодні пропонуємо Вашій увазі наступний розділ пасторальної програми «Повернімося до Господнього дому», який присвячений здатності мирян проповідувати своїми словами та життям важливість повернення до храмів та парафіяльних спільнот.

Виклик пандемії

«У темні дні пандемії багато з нас були позбавлені можливості участі у недільній Божественній Літургії та Святих Таїнствах. Тепер, коли ми вийшли з цієї темряви на світло, нехай кожен із нас візьме на себе зобов’язання приходити до церкви кожної неділі, сповідаючись із своїх гріхів, приймаючи Святі Таїнства та повертаючись до Господнього дому», — йдеться у вступі до чергового розділу пасторальної програми.

Відтак у документі підкреслено, що участь у Божественній Літургії у неділі та свята та постійна сповідь із гріхів є важливими для здоров’я душі та спасіння.

«Коли ми не можемо особисто брати участь у Божественній Літургії або часто сповідатися з гріхів, ми втрачаємо благодать, необхідну для нашого повноцінного духовного життя і зростання у вірі», — мовиться у зверненні до мирян.

Чому нам потрібно визнавати свої гріхи?

Коли ми не сповідаємося часто, ми опускаємо можливість отримання очищуючої благодаті, яка випливає із Таїнства покаяння, яка готує нас до гідного прийняття Євхаристії та до нашої щоденної боротьби проти спокуси та гріха.

Святий Павло говорить про вдягання всієї зброї Божої (Еф. 6, 11). Таємниця Таїнства покаяння є важливою частиною нашої броні. Без благодаті, яку ми отримуємо під час жалю за свої гріхи та визнання їх перед священником, ми не зможемо витривати у боротьбі з критичною зброєю у своїй щоденній боротьбі за витривалість і зростання у вірі.

Наше гідне прийняття Євхаристії є ще важливіше. Коли ми не беремо участі в «найціннішому, найсвятішому і найчистішому Тілі і Крові нашого Господа і Бога і Спасителя, Ісуса Христа», ми не отримуємо необхідної нам зброї «для прощення гріхів і життя вічного».

Навіщо нам потрібна Євхаристія?

Коли ми не приймаємо Господнє Тіло і Кров у своє тіло, тоді наше тіло не зможе стати храмом Бога, що живе в нас.

На відміну від інших християн та інших релігій, наша віра вимагає віри в те, що звичайний хліб та вино перетворюються на дорогоцінне та святе Тіло та Кров Господа нашого Ісуса Христа. Саме завдяки прийняттю Євхаристії ми зміцнюємось і освячуємось, щоб ми могли уподібнюватися до Господа з кожним днем.

Існує ще одна причина, чому особиста участь у Божественній Літургії є такою важливою. Християнське життя — це не просто особисте життя, це життя у спільноті. Господь підніс Церкву і збудував її на скелі Петра для нашого освячення. Він також побудував Церкву, як засіб для того, щоб ми стали єдиними з Отцем, Сином та Святим Духом.

Нагадаємо, що це послання стало запрошенням усіх вірних та людей доброї волі повертатися до храмів та у свої парафіяльні спільноти.

Довідка

Пастирський лист «Повернімося до Господнього дому» не є типовим посланням, а радше своєрідною душпастирською програмою. Він складається із вступу, у якому владика Богдан звертається до читача та пояснює важливість цього листа. Відтак слідують п’ять частин: роль духовенства, роль мирян, роль сімей, роль молоді та наша роль як членів місійної Церкви. Особливої уваги заслуговує розділ, звернений до родин, адже таке особливе звернення породжене Посланням Синоду Єпископів УГКЦ «Надія, до якої нас кличе Господь». Також для кожної категорії осіб є подані певні завдання для втілення змісту листа на практиці.

Задля ознайомлення із пасторальною програмою «Повернімося до Господнього дому» подаємо її англійську та українську версії у форматі PDF.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae