Папа: відкривати справжнє багатство Різдва

6 грудня 2022

Зустрічаючись з благодійниками, які подарували цьогорічні різдвяні символи, що прикрашатимуть площу Святого Петра та зал Павла VI, Святіший Отець закликав звертати свій погляд на Ісуса, на Якого вказують різдвяні знаки.

Папа: відкривати справжнє багатство Різдва

3 грудня 2022 року Папа Франциск прийняв на аудієнції дарувальників різдвяного вертепу та ялинки, які сьогодні будуть урочисто інавгуровані на площі Святого Петра у Ватикані, а також делегацію з Гватемали, звідки прибув вертеп, встановлений у залі Павла VI. Він подякував представникам італійських місцевостей Розелло та Сутріо, з яких прибули цьогорічна ялинка та вертеп, повністю виготовлений з дерева, та міністру закордонних справ Ґватемали за вертеп у залі для аудієнцій, а також всім працівникам, які трудилися над їх встановленням. У своєму слові Святіший Отець звернув увагу на різдвяну ялинку та вертеп, які запрошують нас замислитись над власним корінням та закликають до споглядання. Про це інформує українська редакція «VaticanNews».

Бути вкоріненим у Христі

«Ялинка та вертеп — це два знаки, які продовжують зачаровувати малих і дорослих. Ялинка зі своїми вогнями нагадує нам про Ісуса, Який приходить, щоб освітити нашу темряву, наше існування, часто замкнене в тіні гріха, страху та болю. І це наводить на подальші роздуми: як деревам, так і людям потрібне коріння. Бо тільки той, хто вкорінений у добрий ґрунт, залишається міцним, росте, „дозріває“, протистоїть вітрам, що його розгойдують, і стає орієнтиром для тих, хто на нього дивиться», — сказав Папа Франциск, говорячи, що ялинка нагадує нам про потребу бути вкоріненим у Христі.


Вертеп, який допомагає зблизитись з Богом

У свою чергу, вертеп пригадує нам про основну подію Різдва — народження Ісуса Христа. «У своїй непідробній убогості вертеп допомагає нам наново відкрити справжнє багатство Різдва і очистити себе від багатьох аспектів, які забруднюють різдвяний пейзаж. Простий і рідний, вертеп нагадує про інше Різдво, ніж те, яке є споживацьким та комерційним: це щось інше; пам’ятайте, нам корисно цінувати хвилини тиші та молитви в наші дні, часто охоплені заклопотаністю. Мовчання сприяє спогляданню Дитятка Ісуса, допомагає зблизитися з Богом, з тендітною простотою маленького немовляти», — наголосив Святіший Отець.

Молитва — спосіб відчути Божу близькість

Папа закликав відкрити завдяки вертепу подив та малість Бога. «І щоб зустріти його, ми повинні досягти Його там, де Він перебуває; нам потрібно понизитися, залишити всю марноту, щоб потрапити туди, де Він знаходиться. І молитва є найкращим способом подякувати перед обличчям цього безкорисливого дару любові, подякувати Ісусові, Який бажає увійти в наші домівки та серця», — сказав Святіший Отець. У такий спосіб Бог буде близьким до людини, адже за будь-яких обставин залишається поруч. «Навіть у найгірші хвилини Він є поруч, тому що Він — Еммануїл, Бог з нами, світло, яке освітлює темряву, і ніжна присутність, яка супроводжує нас на цьому шляху», — зазначив Папа Франциск.


Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae