Папа Франциск: навчитись бачити в інших, у світі і в собі красу того, що сіє Господь

24 липня 2023

Коментуючи Христову притчу про кукіль, Папа Франциск поділився своїми думками про те, як слід обробляти «поле життя», «поле власного серця» та «поле ближнього», шукаючи, насамперед, дію Бога.

Папа Франциск: навчитись бачити в інших, у світі і в собі красу того, що сіє Господь

Перед молитвою «Ангел Господній» у неділю, 23 липня 2023 року, Папа Франциск прокоментував уривок з Євангелії від св. Матея (Мт. 13, 24–43), в якому Христос розповідає притчу про кукіль: землероб, який посіяв на своєму полі добре зерно, виявляє, що вночі ворог посіяв на ньому кукіль, рослину, яка зовні подібна до пшениці, але є бур’яном.

«Ми не можемо створити досконалий світ»

У цій притчі, за словами Святішого Отця, «Ісус говорить про наш світ, який подібний на велике поле, де Бог сіє пшеницю, а лукавий — кукіль, і таким чином добро і зло ростуть поруч». Єпископ Риму пояснив, що ми це бачимо в новинах, у суспільстві, а також у сім’ї та в Церкві. І часто, коли поряд з «доброю пшеницею» ми бачимо «погані бур’яни», у нас виникає бажання негайно їх вирвати, зробити, так би мовити, «зачистку». «Але сьогодні Господь застерігає нас, що це спокуса», — зауважив Папа, додаючи, що ми не можемо створити досконалий світ, і не можна творити добро, знищуючи поспішно те, що погане, бо таким чином ми можемо зруйнувати також і багато доброго.

Очищувати поле власного серця

Папа Франциск підкреслив, що існує, однак, друге «поле», яке ми можемо і повинні очищувати безпосередньо: це поле нашого серця. «Там також є пшениця і кукіль, адже саме звідти вони поширюються на велике поле світу, — зазначив він. — Брати і сестри, наше серце є полем свободи: це не стерильна лабораторія, а відкритий і тому вразливий простір. Щоб належно його обробляти, необхідно, з одного боку, постійно дбати про ніжні паростки добра, а з іншого — виявляти і викорінювати бур’яни у належний час». Папа закликав кожного зазирнути всередину себе самих і дослідити, що там росте добре і що погане, і в цьому може допомогти іспит сумління, який допомагає побачити, «що сьогодні відбулося в моєму житті, що вразило моє серце і яке рішення ми прийняли. „І це служить, власне, для того, щоб у Божому світлі перевірити, де росте бур’ян, а де — добре насіння“, — зазначив він.

Бачити в інших і в собі добре насіння

Наступник святого Петра звернув увагу на ще одне «поле» — «поле ближнього». В людях, з якими ми спілкуємося щодня, ми з легкістю помічаємо «кукіль», тобто осуджуємо їх, але нам важко побачити в них «добру пшеницю». «Пам’ятаймо, однак, що якщо ми хочемо обробляти поля життя, важливо шукати насамперед Божу дію: навчитися бачити в інших, у світі і в собі красу того, що посіяв Господь, — золоте колосся пшениці, поціловане сонцем». Папа додав, що це не наївний погляд, а погляд віруючої людини, «бо Бог, землероб великого поля світу, любить бачити добро і чинити так, щоб воно зростало, аж допоки жнива не перетворяться на свято!»

Мудро «обробляти поля»

На завершення Папа Франциск закликав вірних поставити собі кілька запитань, щоб вміти мудро обробляти «поле життя», «поле серця» та «поле ближнього»: Чи ми вміємо долати спокусу робити все досконало, «зачищаючи» інших своїми осудженнями? Чи ми чесно шукаємо в собі «бур’яни» і чи рішуче кидаємо їх у вогонь Божого милосердя? І, врешті, чи маємо мудрість бачити те, що є добрим, не знеохочуючись через обмеженість і повільність інших?

«Нехай же Пречиста Діва Марія допоможе нам терпеливо вирощувати те, що Господь сіє на полі життя, на моєму полі, на полі нашого ближнього, на полі всіх», — промовив Святіший Отець.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae