Глава УГКЦ на Стрітення: «Нехай ці посвячені свічки будуть символом Божого життя, яке є присутнє серед темряви і страху»

15 лютого 2022

Християнин — це той, кому Господь вклав у нутро, у руки світло життя вічного; християнин — це той, хто вже у цьому світі починає жити вічним життям; християнин — це той, кому Господь передає у його власні руки його особисте життя. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у свято Стрітення Господнього. З Главою Церкви співслужили єпископ-помічник Київської архиєпархії владика Йосиф Мілян та духовенство собору.

Глава УГКЦ на Стрітення: «Нехай ці посвячені свічки будуть символом Божого життя, яке є присутнє серед темряви і страху»

«Сьогодні Христова Церква святкує одне з найбільших християнських свят у літургійному році», — відзначив Предстоятель і пояснив, що коли Святі Отці розкривали нам багатства християнської традиції, вони показували, що кожне з таких свят відкриває певні підвалини, основи нашого християнського життя. Більше того, події з життя Богородиці, Ісуса Христа свідчать не лише про них, а також і про нас, про наше сьогодення й духовні пошуки. Йдеться про відповідь на життєві питання людини усіх часів і усіх народів. Про це інформує Департамент інформації УГКЦ.

Розважаючи над суттю і глибиною свята Стрітення Глава Церкви звернув увагу на особливу зустріч, яка відбувається у храмі, адже сьогодні ми споглядаємо дитятко Ісуса на руках Симеона.

За його словами, ця подія увійшла у книги Святого Євангелія як та, що була приписана до виконання старозавітнім Мойсеєвим законом. В цей день Пресвята Родина, — Марія та Йосиф принесли до храму дитятко Ісуса, якому виповнилося сорок днів від Його народження.

Проповідник пояснив, що в події Стрітення йдеться про певне розуміння межі між життям і смертю, а відтак між Божим світом і світом людини.

«В старозавітньому розумінні жінка, яка народжує, входить у сферу впливу тільки Бога. Це щось таїнственне, що торкає таємниці життя і смерті, співдіючи з Богом у народженні нового життя. Це очищення не має нічого спільного ні з фізіологічним, ні з моральним, ні з духовним, а радше є ритуальним очищенням. Це означає повернення назад, зі сфери божественної до сфери чисто людської, до земного життя. Ми бачимо Марію і Йосифа, які повертаються назад до життя з іншими людьми», — сказав він.

Відтак пояснив, що у випадку Ісуса був ще один припис Закону: кожний первенець, який розкривав лоно своєї матері є посвячений Богові. Для того, щоб первенця, який належав тільки Богові можна було мати для себе, треба було принести жертву. Начебто викупити його назад для життя між людьми. Назад повернути до тої родини, яка мала би ним дальше опікуватися.

«Саме тому бачимо, як в храмі зустрічаються праведний Симеон, пророчиця Анна з Ісусом, як ті, що повертаються з таємниці життя і смерті з новим життям», — зауважив Отець і Глава УГКЦ.

«Ось зустрічаються ті, каже Предстоятель, які приходять з новим життям і ті, які готуються відійти у темряву. Симеон, бачачи дитятко Ісуса, вбачає в ньому спасіння. Марія передає Божественного Сина в руки Симеона і він приймає на свої руки непросто маленьке дитя, а життя вічне, яке Господь Бог йому показує. Він своїми руками торкається спасіння від смерті, спасіння від темряви. Він приймає на свої руки своє власне життя вічне у Бозі. Тому він не боїться більше смерті. Ба більше, Симеон відходить у смерть благовісником життя», — сказав архиєрей.

І підкреслив: «Тому сьогодні ми посвячуємо свічки, говоримо про світло, про життя, яке є сильніше за смерть. Ми говоримо про появу у храмі Бога, який є носієм життя вічного, який ламає ритуальні розподіли між Божим і людським. Бога, який входить у світ людини і є світлом, яке просвічує усі народи.

На його переконання, ми сьогодні прийшовши до храму й споглядаючи на цю таїнственну подію, начебто відкриваємо певні істини про наше власне духовне життя. Зокрема про те, що вічне життя починається не після смерті, а тут, за час земного життя, а кожен з нас покликаний у святі Стрітення прийняти у своє життя Спасителя, Його світло, свято берегти і йти з ним вперед.

Також Отець і Глава УГКЦ наголосив, що у день Стрітення ми по-особливому святкуємо свято богопосвячених осіб.

«Вітаю вас з цим святом! Нехай ці посвячені свічки, які ви сьогодні винесете з храму будуть символом Божого життя, яке є присутнє серед темряви, страху, смерті цієї хвилини нашого народного буття. Нехай милосердний Господь дарує нам життя і надію», — додав на завершення Блаженніший Святослав.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae