«З нами Бог»: Різдвяне послання владики Михайла Бубнія

30 січня 2023

«Сьогодні весь світ сповнюється радістю, бо прийшов на землю Спаситель! І хоч українська земля потерпає від війни, болю, горя, сліз, страждання і втрати рідних та близьких, спробуймо все ж таки сьогодні відшукати в собі радість. Радість від того, що ми гідні Божої любові — бо стоїмо і боремося за нашу свободу». Про це мовив у своєму Різдвяному посланні владика Михайло Бубній, екзарх Одеський.

«З нами Бог»: Різдвяне послання владики Михайла Бубнія

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

владики Михайла Бубнія, екзарха Одеського

Всесвітлішим та Всечесним Отцям,
Преподобним Ченцям і Черницям,
Достойним Братам Лицарів Колумба,
Возлюбленим у Христі братам і сестрам Одеського екзархату,
Всім людям доброї волі!

«З нами Бог, розумійте, народи,
І покоряйтеся: Бо з нами Бог»

(Велике Повечір’я Різдва Господнього)

Христос Рождається!

Возлюблені у Христі Сестри і Брати!

Сьогодні у кожного із нас на серці дуже змішані почуття — радість і тривога, смуток і надія, любов і бажання помсти для ворога… Думаю, що ми з вами тепер переживаємо дуже схожі емоції, які дві тисячі років тому переживала Свята Родина — Марія і Йосиф, чекаючи на народження Божого Сина. Знаючи, яку радість принесе прихід Месії для цілого людства, вони також розуміли скільки болю і страждань чекає на них попереду. Серце Богородиці не раз сповнювалося тривогами та надією, гірким болем та безмежною радістю.

Здавалося б, що ці думки не мають нічого спільного із радісним різдвяним часом, коли люди збираються за спільним столом, обмінюються дарунками, колядують, відвідують одне одного. Але якщо ми поставимо собі запитання в чому суть великого празника Різдва Христового і яке значення воно має саме для мене, то відповідь звучатиме приблизно ось так: Єдинородний Син Божий прийшов у цей світ, щоби здійснити вповні план Небесного Отця щодо нашого спасіння. Тобто, Син Божий стає таким як я, щоб допомогти мені стати таким як Він. Тому, коли ми молимось: «З нами Бог, розумійте народи» — це не просто слова молитви, а правда нашого життя і нашої історії. Ця історія, в яку входить Безначальний Бог, не є безхмарною, простою і суцільною радістю. Вже самі обставини народження Ісуса показують наскільки все у світі може бути несправедливим, наскільки люди можуть перестати бути людьми — однак Ісус не відмовляється від приходу саме до такого світу, більше того — він добровільно віддає себе на смерть, щоб цей світ врятувати, щоби відкрити в людині справжню її сутність.

Подібно і ми під час цьогорічного Різдва, а особливо тепер, коли триває війна, відчуваємо у серці не тільки радість, але й щось протилежне. На прикладі Ісуса бачимо і знаємо яким нелегким є шлях людини, яка проповідує істину, бореться за свободу, віддає своє життя за інших. Слід пам’ятати про це щодня, згадуючи, що з нами Бог! З нами Бог, який не напише нашої історії без нас; який не може в одну мить змінити серця усіх українців, щоб вони почали однаково сильно любити свою державу; який не зможе вкласти в кожну українську душу стільки патріотизму, скільки мали і мають наші Герої-захисники. Це поступовий процес дозрівання суспільства і будування своєї держави. Але з нами Бог, і тільки Він допомагає нам правильно долати найгірші і найтемніші сторінки нашого життя; тільки завдяки Йому, ми зможемо змінити своє серце, подолати страх і непевність щодо майбутнього; тільки завдяки Новонародженому ми здатні будемо укріпити свою віру і державність. Тому радіймо сьогодні, дорогі у Христі! Радіймо хто наскільки може, бо з нами Бог, який зламав усі плани ворога щодо здобуття нашої столиці за три дні.

Сьогодні весь світ сповнюється радістю, бо прийшов на землю Спаситель! І хоч українська земля потерпає від війни, болю, горя, сліз, страждання і втрати рідних та близьких, спробуймо все ж таки сьогодні відшукати в собі радість. Радість від того, що ми гідні Божої любові — бо стоїмо і боремося за нашу свободу; найкращі сини і доньки українського народу щодня віддають своє здоров’я і життя, щоб бути вільними у своїй державі!

Радіймо від того, що сьогодні у спільноті своєї парафії ми можемо молитися і вітатися українською мовою! Радіймо попри смуток і тривогу, які торкають наших сердець та іноді сковують наше життя! Радіймо за звільнені від ворога території, де ми знову можемо вільно дихати, молитися і трудитися на благо своєї вільної і героїчної Батьківщини. Радіймо нині, бо з нами Бог, і саме Він провадить нас і наш народ до Перемоги!

Щиро дякую кожному із Вас, що в найважчі часи випробування для України Ви боролися і продовжуєте боротись з ворогом — кожний на своєму фронті та у свій спосіб, наближаючи день перемоги нашого війська над російськими окупантами.

Щиро дякую моїм священникам за їхню щиру молитву і жертовну гуманітарну працю, особливо тим, які залишились в окупації зі своїми вірними, даючи яскраве свідчення любові до свого народу та відвагу перед обличчям ворога; дякую усім Вам за те, що невтомно служите у різний спосіб вимушено переселеним особам, потребуючим та нашим дорогим захисникам і захисницям.

Також усім серцем закликаю вас єднатися навколо своїх парафіяльних громад, брати активну участь в житті парафії та підтримувати один одного у цей складний для України час. В єдності народу наша сила, а в єдності з Богом — наша перемога і спасіння!

Сердечно вітаю всіх Вас із Різдвом Христовим і бажаю благословенних різдвяних свят, якнайшвидшої перемоги, закінчення війни та щасливого і мирного неба в Новому 2023 р. Б.

Благословення Господнє на Вас!

† Михаїл Бубній,
екзарх Одеський,
Голова патріаршої комісії у справах монашества,
Національний Капелан Лицарів Колумба в Україні

Дано в Одесі
при катедральному храмі св. Андрія Первозванного
дня 06 січня 2023 року

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae