Як подолати загрозу коронавірусу? Практичні і богословські поради від єпископа Василя Івасюка

11 березня 2020

Час Великого посту спонукає людей йти до храмів і благати Господа про помилування так, як це робили жителі Ніневії. Правителі цілого світу, багаті і бідні, віруючі і невіруючі затривожені швидким поширенням коронавірусу. З іншої сторони, цей знак треба вміти читати очима віри. Вчені шукають способу зупинити цю хворобу, а Господь хоче зупинити її мовою віри, надії і любові. І тут не потрібно панікувати, бо паніка є страшнішою за цю вірусну хворобу.

Як подолати загрозу коронавірусу? Практичні і богословські поради від єпископа Василя Івасюка

ЗВЕРНЕННЯ

преосвященного владики Василя Івасюка, єпарха Коломийського,
у зв’язку із захворюванням на коронавірус COVID-19 в Україні та цілому світі

«Щасливий той, (…)
в кого надія на Господа»

(Пс. 146, 3–5).

Вступ. Коломийська єпархія межує з Чернівецькою єпархією, на території якої нещодавно виявлено першого хворого на коронавірус. У зв’язку з останніми подіями просимо мирян та духовенство Коломийської єпархії взяти до уваги наступне:

І). Богословський аспект. Господь говорить мовою любові до людей і бажає, щоб народи між собою також спілкувалися мовою любові та милосердя. Хоча кожний народ має свої традиції, культуру, звичаї і мову, однак слід пам’ятати слова Євангелія від Матея: «Все, отже, що бажали б ви, щоб люди вам чинили, те ви чиніть їм» (Мт. 7, 12). Світлої пам’яті Блаженніший Любомир Гузар часто любив повторювати такі слова: «Не робіть ближньому того, що тобі не миле».

На жаль, люди стали забувати про Бога, бо технічний прогрес і випробування владою зробили їх самих маленькими богами. Багато людей говорять устами про Бога, про молитву, піст, милостиню і прощення та до неба руки підносять, але духом знаходяться далеко від Творця неба і землі.

В середньовіччя люди спішили до храму у випадках хвороби чи нападу чужинців. Пригадаймо Влахернський храм повний людей на молитві, бо вороги оточили місто і мали його знищити, а людей повбивати. Народ молився і просив у Бога допомоги, заступництва та дзвонив у дзвони. Пресвята Богородиця оберегла людей своїм омофором і вороги втекли.

Час Великого посту спонукає людей йти до храмів і благати Господа про помилування так, як це робили жителі Ніневії. Правителі цілого світу, багаті і бідні, віруючі і невіруючі затривожені швидким поширенням коронавірусу. З іншої сторони, цей знак треба вміти читати очима віри. Вчені шукають способу зупинити цю хворобу, а Господь хоче зупинити її мовою віри, надії і любові. І тут не потрібно панікувати, бо паніка є страшнішою за цю вірусну хворобу.

ІІ). Практичні богословські поради. Цар Давид каже дуже важливі слова, щоб не надіятися на людських синів і вельмож, бо в них немає правди і тому вони не можуть спасти нікого (пор. Пс.146:3–5). Церква в цей час рекомендує наступні практичні застосування:

а). в часі Великого посту хворим людям уділяти людям Таїнство Соборування (Єлеопомазання) так, як навчає Катехизм УГКЦ «Христос — наша Пасха» і Кодекс Канонів Східних Церков, тобто, дотримуючись Церковного права. Ця практика застосовується по наших парафіях з метою оздоровлення хворих (пор. Як. 5, 10–16).

б). Заховуйте правильно піст, а також підсилюйте благодать у своєму житті особистою та спільною родинною молитвою вдома і церковною громадою в храмі. Серцем смиренним скажи до Господа: «Моє прибіжище й моя твердиня, мій Боже, на котрого я покладаюсь» (Пс. 91, 2). Це дасть тобі змогу втекти «від погибельного мору» (Пс. 91, 3).

в). Відповідно приготуватися та часто приймати тайну Покаяння і Пресвяту Євхаристію. Один раз в рік сповідатися є недостатньо. Потрібно постійно перебувати у ласці Божій. Тоді Господь не дасть тобі злякатися «ані чуми, що в пітьмі бродить, ані зарази, що нищить опівдні» (Пс. 91, 5–6).

г). Милостиня «тебе вирятує з усякого нещастя» (Книга Сираха 29, 12). З християнською любов’ю, співчуттям і прийняттям ставимося до хворих, зокрема й на коронавірус, їхніх родин і сімей. Ми не маємо жодного права клеймити чи переслідувати інших людей, бо саме за таких заступається Син Божий, який вже взяв на себе всі наші прогрішення (пор. Гал. 3, 10–14).

д). Інформаційно не поширювати і не нагнітати тривогу, напруження, страх, паніку чи закликати до насильства. Пам’ятайте слова царя Давида: «Коли Господь та не будує дому, — дарма працюють його будівничі. Коли Господь не зберігає міста, — дарма пильнує сторож» (Пс. 127, 1). Кожен день читайте Святе Письмо, бо це допоможе вам побачити світ і проблеми в ньому очима віри, надії і любові.

ж). Цар Давид заохочує людей у важких обставинах життя довірити і надіятися на Бога. «Нехай і тисяча упаде біля тебе, і десять тисяч праворуч від тебе, — до тебе не підійде», якщо будете мати тверду віру в Бога (Пс. 91, 7).

І до цієї твердої віри для віруючих людей необхідно завжди мати зі собою Коломийську ікону «Це Мати твоя», як прибіжище і захист від всякої хвороби. Окрім цього, слід пам’ятати слова Господньої молитви «Отче наш» «нехай буде воля твоя як на небі, так і на землі» (Мт. 6, 10).

ІІІ). Деякі практичні лікарські поради

Рекомендуємо тим, хто відчуває симптоми хвороби про які говорять фахівці, звертатися до лікарів і чітко дотримуватися їхніх приписів та призначень. Приступати до святого Причастя Тіла і Крові Господньої, широко відкривати уста, не торкаючись устами ложечки.

Зберігайте культуру поведінки, правила санітарної гігієни — мийте руки, обличчя і слідкуйте за своїм здоров’ям.

Нехай Пресвята Богородиця, прославлена в Коломийській іконі «Це Мати твоя», покриє всю нашу єпархію та кожного віруючого поза її межами своїм благодатним омофором.

Господи нехай надія на Боже милосердя буде в нас всецілою, а паніку і страх забери від нас і наповни життя наше Божою любов’ю й оздорови кожного хто просить допомоги.

Благословення Господнє на вас!

† Василь Івасюк,
єпарх Коломийський

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae