«Сила молитви може зупинити ворога», — ієромонах-студит Лука Михайлович

28 лютого 2022

Сьогодні, у часі війни і боротьби України за свою свободу, є ще один фронт, де ми можемо підтримати наших захисників — фронт духовний. Молитва — потужна невидима зброя, яка може зупинити ворога, охоронити наших воїнів, заступитися за всіх, хто зараз у небезпеці. Про це у «Добрій розмові» з Тарасом Бабенчуком говорить ієромонах-студит Лука Михайлович.

«Сила молитви може зупинити ворога», — ієромонах-студит Лука Михайлович

Ієромонах Лука Михайлович — один із тих, хто стоїть у ці дні на молитовній сторожі, веде безперервну молитву за українських воїнів і перемогу України і надихає на це. Молитовний фронт сьогодні — духовна складова українського опору ворогові, яка дає відчуття і розуміння, що Бог — з нами, з Україною. Про це зазначає Департамент інформації УГКЦ.

«Я — звичайна людина, і відчуваю те ж, що і всі сьогодні в Україні, — каже він. — Але відчуваю також, що Україна сьогодні стає місцем, де Бог являє свою велику силу, місцем Богоявлення — не у майбутньому, а тут і зараз. У ці дні, коли Україна стікає кров’ю і стає фронтом воєнних дій, я бачу й інший фронт, який обіймає весь світ».

Отець Лука каже про молитву і молитовне стояння за Україну в усьому світі, на всіх континентах. Він розповідає: є священик, який з храму майже не виходить у часі молитовного стояння на 12 тисяч Ісусових молитв. І закликає до спільної молитви, яка має велику силу.

Як краще молитися і що робити, коли молитися важко, коли не виходить молитися у звичний спосіб?

Ієромонах Лука каже: для молитви всі способи добрі, будь-яка молитва є сильною, якщо вона є щирою, йде від серця. До слова, у важкий час спільно молитися легше, а безнастанна, безперервна молитва вірян — дуже сильна. «Це — духовна акумуляція, накопичення цієї сили — як збирання води у посудині», — пояснює він. Сильною є молитва нічна — у часі, коли діють темні сили, і так звана молитва заборони, у якій в ім’я Ісуса Христа на допомогу прикликають Архистратига Михаїла, щоб зупинити сили зла Божою любов’ю.

Архистратиг Михаїл — воєначальник Божого воїнства, пояснює ієромонах. Архангели — частина об’явлення Божого, їх імена і сутності означають Божу перемогу і опіку. «Це не придумані персонажі супергероїв, вони — частина нашої віри, Небесне воїнство, яке воювало протягом всієї історії».

Ієромонах Лука пригадує історичні події, описані у Біблії — наприклад, осаду Єрусалима 185 тисячним асирійським військом у 722 році до Різдва Христового, війну, у якій встояв маленький Єрусалим, а могутнє військо розсіялося:

«Пам’ятаймо: там, де відступають людські аргументи і сила, втручається Бог. Бог має велику силу, Він — всемогутній. І коли людина всім серцем своїм поєднана з цим джерелом життя, відбуваються чуда, яких ніхто не можу пояснити. Стіймо твердо у вірі і будьмо певні, що ми можемо стати Давидом, який поборов Голіафа».

«Де б ми не були — у храмах, в монастирях, вдома, на роботі — тримаймо це безперестанне молитовне стояння, — закликає ієромонах Лука. — Наші воїни б’ються, як леви, їхні геройські вчинки — це щось неймовірне. Хто дає їм цю силу духу? Господь Бог і ангели святі, які є при них… Відбуваються дивовижні речі і свідоцтва Божої опіки, які лякають наших ворогів», — каже він.

Нинішні події в Україні мають глибокий духовний сенс для всього світу:

«Український народ здійснює паломництво до свободи, Отцем якої є Бог. Сатана — невільний, він може лише поневолити, що б не обіцяв. Так, інколи нас накриває внутрішня важкість і втома, але не піддаваймося: з нами — правда, і ми не те що переможемо — ми вже перемогли. Нам потрібно тільки витримати цей двобій, цей фінальний поєдинок. Тому що я переконаний: це воює не Росія з Україною, це Сатана воює з Богом. І ми — учасники цього небесного дійства, Бог нам допомагає. Ми стаємо свідками великого діяння Божого не тільки історії України, а й світу. І ми обов’язково вистоїмо».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae