Послання владики Богдана Дзюраха з нагоди завершення переходу на григоріанський календар

28 серпня 2023

Цим посланням прагну побажати усім душпастирям, богопосвяченим особам та улюбленим вірним мирянам нашого Апостольського Екзархату єдності у вірі, яка нехай виражається у нашому охочому та свідомому відзначенні християнських пам’ятних дат і церковних свят через активну участь всіх нас як улюблених дітей Божих у богослуженнях церковної спільноти. Такими словами звертається у своєму посланні з нагоди завершення переходу на григоріянський календар владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Німеччині та Скандинавії.

Послання владики Богдана Дзюраха з нагоди завершення переходу на григоріанський календар

ПОСЛАННЯ

владики Богдана Дзюраха, Апостольського екзарха
для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії

до духовенства, монашества і вірних Апостольського Екзархату
з нагоди завершення переходу на григоріянський календар

«Церква твоя, Христе, взиває до тебе:

Благослови, щоб цей новий церковний рік з вірою почати
з надією провести і з любов’ю звершити те, що ти доручив їй
у своєму божественному провидінні на спасіння всіх. Слава тобі!»

(Стихира на Вечірні Початку Індикта, тобто Нового року)

Дорогі у Христі!

З 1 вересня 2023 року Божого увесь наш Апостольський Екзархат для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії, на основі Декрету Апостольського Екзарха від 22.04.2023 року Божого (Вих. АЕ-23/077), переходить на григоріянський літургійний календар. Цей календар, як відомо, був названий так на честь папи Григорія XIII 4 жовтня 1582 року, врахувавши дані тогочасної астрономії, відкоригував так званий юліанський календар, запроваджений ще в дохристиянську епоху римським імператором Юлієм Цезарем. Поступово ця календарна реформа, з огляду на свою наукову обґрунтованість, огорнула рівно ж протестантські церковні спільноти та більшість православних народів.

Ми, проживаючи на теренах, де практично усі християнські Церкви і спільноти дотримуються григоріянського літочислення, відчували щораз то більше потребу цих змін задля кращої організації нашого церковного буття. Тож значна частина наших громад вже раніше за окремим дозволом Екзарха перейшла на григоріянський календар. Тепер же, починаючи від 1 вересня 2023 року, решта наших громад завершить цей процес і ми будемо спільно дотримуватися григоріянського календаря у відзначенні як рухомих (пасхальний цикл), так і нерухомих (осердям якого є Різдво Христове) літургійних свят, тим самим творячи єдність і гармонію єдиного Тіла Христового нашого Апостольського Екзархату.

Цей крок має на меті рівно ж вийти назустріч практичним потребам наших вірних, які тепер зможуть втішатися державними вихідними днями у країнах нашого поселення і тим самим святкувати наші церковні релігійні свята у парафіяльному та родинному колі, повністю дотримуючись Божих і церковних заповідей.

Ми також радіємо, що наша Церква-Матір в Україні зробила перший важливий крок на шляху оновлення літургійного календаря, запроваджуючи з 1 вересня 2023 року григоріянський календар у відзначенні нерухомих свят, та сподіваємося, що в недалекому майбутньому будуть зроблені наступні кроки задля довершення літургійної календарної реформи рівно ж в Україні.

При цьому варто наголосити, що для нас, християн, важливими є не так певні вибрані чи встановлені церковною владою дати відзначення свят, як набагато більше — зміст цих наших християнських свят, їхнє духовне наповнення, яке сприяє нашому преображенню у Святому Дусі і нашому щораз то більшому єднанню з Христом Ісусом — нашим Воскреслим Спасителем і Господом.

Як зазначив Отець і Глава УГКЦ: «Головне — не згадування старих дат свят чи запам’ятовування нових, а — заглиблення в їх сенс, осмислення того, що вони означають, чому ми їх вшановуємо. Бо ж відзначення літургійних свят є не тільки щорічним спомином минулих подій, від яких нас відділяє певний часовий проміжок. Святкуючи Різдво Христове чи Богоявлення, Пасху Господню чи Пресвяту Тройцю, ми силою і діянням Святого Духа стаємо їх активними учасниками, маємо нагоду їх пережити та преобразитися в них! Тож істинність християнського свята залежить не від зовнішніх чинників: астрономічних феноменів Сонця або Місяця, від звичаю або чийогось приватного рішення, — а від чинників внутрішніх. Свято настає тоді, коли його святкує Церква Христова і коли вона, як Господня наречена, взиває в молитві, разом з нами, до свого Небесного Жениха, встановивши за натхненням Святого Духа відповідний день і час. Це момент, коли, за словами Івана Богослова, „і дух і наречена говорять: Прийди! І хто чує, нехай каже: Прийди! Хто спраглий, нехай приходить; хто бажає, нехай бере воду життя даром“ (Одкр. 22, 17)». (З Пастирського послання Блаженнішого Святослава до вірних УГКЦ про оновлення церковного календаря, 14.08.2023).

Тож цим посланням прагну побажати усім душпастирям, богопосвяченим особам та улюбленим вірним мирянам нашого Апостольського Екзархату єдності у вірі, яка нехай виражається у нашому охочому та свідомому відзначенні християнських пам’ятних дат і церковних свят через активну участь всіх нас як улюблених дітей Божих у богослуженнях церковної спільноти, через єднання з Господом Ісусом у Святому Дусі у молитовній єдності з Пресвятою Богородицею і усіма Святими, пам’ять яких спогадуємо у нашому літургійному календарі.

Нехай на цьому новому етапі нашого церковного життя супроводжує нас Пресвята Богородиця — Мати Божої Неустанної Помочі, а благодать Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, і любов Бога і Отця і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами!

† Богдан Дзюрах,

Апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії

Дано в Мюнхені

при катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці і св. Андрея Первозванного
дня 22 серпня 2023 року Божого,
у свято св. апостола Матія

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae