Папа: Святий Дух оживляє у нас Божу любов, проганяючи страх

30 травня 2023

Святий Дух як Той, хто визволяє від страху, був у центрі уваги роздумів, якими Папа Франциск поділився перед останнім у цьому році проказуванням разом з паломниками молитви «Царице Неба».

Папа: Святий Дух оживляє у нас Божу любов, проганяючи страх

Після Святої Меси в базиліці Святого Петра у Ватикані, в неділю П’ятидесятниці, 28 травня 2023 року, Папа Франциск ще раз зустрівся з паломниками, очоливши опівдні проказування молитви «Царице Неба», востаннє цього року, адже із завершенням великоднього періоду, від наступної неділі знову лунатиме молитва «Ангел Господній». Про це зазначає українська редакція «VaticanNews».

Промовляючи з вікна Апостольського палацу, Святіший Отець зазначив, що євангельський уривок в урочистість П’ятидесятниці розповідає про те, як Ісус у вечір Пасхи прийшов до апостолів, які перебували за зачиненими дверима, охоплені тугою та страхом. Він дихнув на них і сказав: «Прийміть Духа Святого». «Таким чином, — сказав проповідник, — через дар Святого Духа Ісус бажає визволити учнів зі страху, який тримає їх закритими вдома, щоби вони були здатними виходити та ставали свідками й благовісниками Євангелія».

Страх, який закриває

Папа зауважив, що в Євангелії читаємо, що учні замкнули двері «через страх». Ісусова смерть потрясла їх, адже розбиті їхні мрії та сподівання. І вони «замкнулися всередині». Наступник святого Петра підкреслив, що також і ми часто закриваємося в собі самих. Через якусь важку ситуацію, через якусь проблему або страждання, ми «ризикуємо повільно скотитися у втрату надії, нам бракує мужності прямувати вперед». І тоді ми, як і апостоли, «закриваємося всередині, барикадуємося в лабіринті тривог».

Святіший Отець вказав на те, що це стається тоді, коли ми «дозволяємо страхові запанувати над нами», коли боїмося, що не дамо ради, що будемо змушені наодинці вести щоденну боротьбу. Страх, за його словами, блокує, паралізує, ізолює. Ми можемо також боятися іншого, який відрізняється від нас, а навіть і Бога. «Якщо надаємо простір цим фальшивим побоюванням, то зачиняються двері: двері серця, двері суспільства, а також двері Церкви! Де страх — там замкнутість!» — наголосив Єпископ Риму, підкреслюючи, що це не є добре.

Дар, що проганяє страх

Ліки на цю ситуацію, як зауважив далі Папа, нам пропонує згаданий Євангельський уривок: Воскреслий дає учням Святого Духа, й отримавши Його, апостоли «виходять зі світлиці та вирушають у світ, щоби відпускати гріхи та звіщати добру новину». Завдяки Йому «страх перемагається, двері відчиняються». А це тому, що Святий Дух «дає нам відчути близькість Бога», й тоді «Його любов проганяє страх, освітлює дорогу, втішає, підтримує під час випробувань». «Отож, перед обличчям страхів і замкнутості призиваймо Святого Духа для нас, для Церкви й для всього світу: щоби нова П’ятидесятниця прогнала побоювання, які натискають на нас, і роздмухала полум’я Божої любові», — побажав Папа, підсумувавши: «Нехай же Пресвята Марія, Яка першою була наповнена Святим Духом, заступається за нас».


Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae