Папа: Ми покликані послідовним свідченням показувати іншим Ісуса

22 березня 2021

Як проказати ближнім Христа? Відповідь на це запитання була в центрі уваги роздумів, якими Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у п’яту неділю Великого Посту.

Папа: Ми покликані послідовним свідченням показувати іншим Ісуса

Коли нас просять показати Ісуса, можемо зробити це свідченням життя, яке з любові до Бога жертвується служінню ближнім. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 21 березня 2021 року, євангельську розповідь про те, як деякі греки, прибувши до Єрусалиму, зацікавлені чутками про Христа, звернулися до апостола Филипа з проханням: «Хочемо бачити Ісуса».

Свою катехизу Наступник святого Петра знову виголосив перед телекамерами в робочому кабінеті Апостольського палацу. Оскільки в центральноіталійському регіоні Лаціо введено режим червоної зони протиепідеміологічної боротьби, молитовна зустріч відбулася у формі трансляції без участі паломників на площі Святого Петра.

Вікодавнє запитання

Як розповідає святий євангелист Іван, Филип розповів про це Андрієві, а тоді вони разом переказали це прохання Учителеві. За словами Святішого Отця, в проханні цих греків «можемо побачити питання, з яким багато людей, у кожному місці та в усі часи» звертаються до Церкви та й до кожного з нас. Ісус, довідавшись про це, сказав: «Прийшла година, щоб Син Людський став прославленим. Воістину, воістину кажу вам: якщо зерно пшениці, впавши на землю, не вмре, воно залишиться одне. Якщо ж умре, — принесе багато плоду».


«Здається, що ці слова не дають відповідь на запитання, поставлене тими греками. В дійсності, вони сягають ще далі. Ісус, властиво, об’являє, що для кожної людини, яка хоче Його шукати, Він є прихованим зерном, готовим померти, щоби принести рясний плід. Немовби каже: якщо хочете пізнати та зрозуміти мене, дивіть на зерно пшениці, яке помирає в землі, тобто, дивіться на хрест», — сказав Папа.

Знак хреста

Як зазначив Єпископ Риму, в цьому контексті на думку спадає знак хреста, який протягом віків став головною відзнакою християн. Той, хто також і сьогодні хоче бачити Ісуса, наприклад, прибувши з інших країн та інших культур, що бачить у першу чергу? Розп’яття. У церквах, у домівках, а також ношене на власному тілі…

«Важливо, — підкреслив він, — аби цей знак був послідовним з Євангелієм: хрест не може не виражати любов, служіння, беззастережну самопожертву. Лише тоді він є дійсно „деревом життя“, щедротного життя».


Відповідальність християн

Папа зауважив, що сьогодні багато людей, навіть не говорячи про це виразно, хотіли би «побачити Ісуса», зустрітися з Ним, пізнати Його. З цього можемо зрозуміти «велику відповідальність», яка лежить на християнах. «Також і ми повинні відповідати свідченням життя, яке дарується через служіння, життя, яке бере на себе стиль Бога: близькість, співчуття, лагідність, жертвується в служінні. Йдеться про те, щоб сіяти зерна любові не словами, які пролітають мимо, але конкретними, простими та відважними вчинками. Не теоретичними засудами, але жестами любові», — сказав він, додаючи, що тоді Господь Своєю благодаттю подбає про плід, навіть якщо «земля є висохлою через нерозуміння, труднощі чи переслідування».

«Саме тоді, у випробуваннях та в самотності, коли зерно помирає, настає момент, коли проростає життя, аби в свій час принести зрілі плоди. Саме на цьому перехресті смерті та життя можемо відчути радість і справжню родючість любові», — сказав Святіший Отець, побажавши: «Нехай Діва Марія допоможе нам іти за Ісусом, рішуче та з радістю прямувати дорогою служіння, щоби Христова любов сяяла в кожному нашому вчинкові та дедалі більше ставала стилем нашого щоденного життя».

За матеріалами VaticanNews
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae