На Загальнонаціональній прощі у Зарваниці відбувся багатотисячний похід зі свічками

15 липня 2019

У ніч проти 14 липня відбувся велелюдний похід паломників із запаленими свічками від парафіяльного храму Зарваниці до місця появи Богородиці, де встановлено монумент на Її честь. Процесію очолив Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у супроводі архиєреїв УГКЦ, високодостойних гостей та Його Високопреосвященства Яна Граубнера, архиєпископа та митрополита Моравії (Чеська Республіка).

На Загальнонаціональній прощі у Зарваниці відбувся багатотисячний похід зі свічками

В обіймах матері

Після спільного Молебню до Пресвятої Богородиці Предстоятель УГКЦ звернувся до присутніх зі словами проповіді.

«У цю особливу ніч, яка буває лише раз у році, коли ми приходимо сюди, до Зарваниці з різних частин України, з різних країн світу, ми переживаємо особливу хвилю — сьогодні Україна спочиває у материнських обіймах Богородиці. Ми знаємо, що коли мама обіймає свою дитину, це дуже особливий жест і особливий момент. Мама пригортає дитину до свого серця і немовби приймає на себе, хоче увібрати все те, чим живе її дитина: те, що її болить, що її тішить. Мама слухає як б’ється серце її дитятка. У цей момент мама би хотіла віддати дитині все своє життя, своє серце і душу. В тих материнських обіймах дитина може дуже по-особливому говорити із своєю мамою. У цей момент сповняються слова пророка Давида: „Слухай, дочко, і споглянь, і прихили вухо твоє“.

Сьогодні у цю хвилину тут, у домі Марії ми спочиваємо в обіймах нашої Небесної Неньки. Вона прикладає своє вухо до мого і Вашого серця. Вона слухає нас, відкриває перед нами небеса. Наші болі і радощі стають болями і радощами самої Богородиці. Особливою є ця молитва, у цю марійську ніч у Зарваниці.

Ми дякуємо Тобі, Мамо…

Ми так багато хочемо їй сказати. Найперше, ми хочемо Їй подякувати, що ми вкотре, так вільно можемо знову тут бути. Ми хочемо подякувати за дар свободи для нашої Церкви і нашого народу. Адже цього року ми споминаємо 30-ту річницю воскресіння нашої Церкви на наших рідних, українських землях. Ми дякуємо Тобі, Мамо, що ти чула, коли ми тут молилися тоді, коли це було не можна. Ми дякуємо, що Ти чула молитви наших підпільних єпископів, священників, монахів, монахинь та простих людей, — героїв підпільної Церкви, — які тут виблагали для Церкви і народу волю. Ми знаємо, що це завдяки Твоїм молитвам Господь Бог в один момент зруйнував найсильнішу і наймогутнішу тюрму народів того часу. Це перед силою Твоєї небесної, материнської правди розвалився Радянський Союз. Наша Церква стала вільною і постала вільна і незалежна Україна. Мамо, дякуємо Тобі за це.


Приносимо Тобі усіх дітей нашої Церкви, які страждають…

Однак, сьогодні ми просимо Тебе: допоможи нам ту волю і свободу вкотре не втратити. Ми хочемо тут сьогодні, наша Небесна Ненько, поскаржитися Тобі на наші болі, на те, що твоя Україна, яка сьогодні спочиває у Твоїх руках, спливає кров’ю. Синів і доньок Твоїх, Мамо, вбиває наш ворог. Кожного року один мільйон українців покидає рідну землю у пошуках кращої долі. Ми хочемо сьогодні Тобі, Мамо, принести їхні молитви, тих дітей, які сьогодні не можуть бути тут разом із нами, але яких ми принесли до Тебе у наших молитвах, у своєму серці. Молимося Тобі за наших воїнів, особливо за поранених, за тих, які перебувають у ворожому полоні, за тих, про яких уже всі забули, але Ти, Мамо, пам’ятаєш. Приносимо Тобі усіх дітей нашої Церкви, які страждають, які шукають Тебе і так хочуть кинутися у Твої материнські обійми. Мамо, ми Тобі приносимо нашу Україну в особливий спосіб перед черговими виборами. Не дай, щоб ворог посміявся і вкрав нашу свободу, не дай, щоб діти України вкотре віддали свою Батьківщину у руки чужинців. Мамо, навчи нас, захисти нас, покрий Твоїм святим омофором, бо не маємо іншої допомоги, не маємо іншої заступниці, крім Тебе, о Божа Мати. На Тебе надіємося і Тобою хвалимося, бо ми — Твої діти, і ми ніколи не посоромимося.

Я вітаю сьогодні усіх Вас, які прибули до цього святого місця, вітаю усіх паломників. Нехай усі ті молитви, які Ви сюди принесли у цю ніч, силою і діянням Святого Духа перетворяться на молитву самої Божої Матері. Нехай Вона занесе сьогодні молитву України на небеса, до престолу Пресвятої Тройці, буде наших голосом, нашою заступницею, нашим покровом».

Владика Ян Граубнер: вітання із Моравії

Відтак владика Ян Граубнер привітав паломників від імені чеського народу. «Дозвольте передати Вам вітання із Моравії, території Чеської Республіки, з тих місць, де жили і діяли апостоли слов’ян, брати із Тесалонік святі Кирило і Методій. Минулої п’ятниці ми відзначали їхнє свято під час великої національної прощі у Велеграді. Цього року виповнилося 1150 років з дня смерті святого Кирила і святий Методій став першим архиєпископом у Моравії. Хоча їхні учні після смерті святого Методія були вигнані із Моравії, деякі із них поїхали в Україну, де закладали основи Церкви і культури».

«Будьте мудрішими у прийнятті рішень та захищайте скарб сім’ї»

«Дякую Вам за Ваше запрошення, за можливість бути разом із Вами прочанином у Зарваниці, щоб зміцнити свою віру Вашою вірою, яка привела Вас сюди. Багато із Вас прийшли на це святе місце, щоб довірити свій біль та турботи Божій Матері чи помолитися за померлих. Багато хто прийшов попросити Божої допомоги для себе, для своєї сім’ї, для своєї Батьківщини, а в першу чергу попросити про дар миру та можливості мирного життя у Ваших домівках, можливості знайти добру роботу, щоб забезпечити власні сім’ї. Я знаю, що багато із Вас знаходять роботу за кордоном, а також у моїй країні, де є робочі місця, але немає людей. Думаю, що вони не народилися. Чисельна кількість наших людей віддали перевагу короткостроковому процвітанню, добробуту і комфорту, але вони знехтували жити сім’ями і перестали жити для наступного покоління. Будьте мудрішими у прийнятті рішень та захищайте скарб сім’ї. Ви перебуваєте на доброму шляху, якщо прямуєте за повчаннями до Діви Марії. Ви знаєте, що в Євангелії є тільки одна її порада: коли вона побачила нестачу молодят на весіллі в Кані, вона сама попросила допомоги в Ісуса, але порадила слугам робити те, що вам скаже Ісус», — продовжив свою проповідь владика Ян, наголошуючи на винятковій цінності сім’ї та її збереженні.


«Робіть це так, як хоче Ісус»

Опісля, владика Ян Граубнер звернув увагу слухачів на приклад Богородиці впродовж усього Її життя і служіння Богові: «Діва Марія також сьогодні радить Вам робити все, що Вам каже Ісус. Робіть це так, як хоче Ісус, навіть якщо це важко або неможливо. Дотримуйтеся настанов Ісуса у сім’ї, у бізнесі чи в політиці. Майте мужність вірити більше Ісусові, аніж людям, ніж власному досвіду, тоді ви зможете стати свідками чудес. Україні потрібне велике диво. Сама ДІва Марія вчинила саме так, коли під час Благовіщення сказала Богу своє сміливе „так“, не зважаючи на те, що зовсім не розуміла, як це може статися. Вона потрапила у складну ситуацію, Йосиф хотів покинути Її, Діві Марії довелося відправитися у довгу подорож до Єлизавети, щоб допомогти їй. Але Діва Марія з усім справилася, бо її наповнив Дух Святий. Вона носила у собі Ісуса, і навіть Єлизавета зрозуміла, що через Марію прийде Бог. І ще одне диво: дві жінки зустрілися і не пліткували, не обмовляли, але разом прославили Бога. Якби ж так було й під час наших зустрічей!»

Похід зі свічками розпочався біля парафіяльного храму Зарваниці, де зберігається ікона Матері Божої Зарваницької. Після Літургії вірні йшли центральною вулицею села в супроводі оркестру співали пісню «Із Києва міста». Відтак на чудотворному місці вдарили дзвони, а Глава УГКЦ традиційно розпочав Молебень до Матері Божої за заступництво і покров над українським народом у нелегкий час війни.

За матеріалами Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae