Декрет про посланництво монашества УГКЦ на місійну діяльність 2008 року

30 вересня 2008

ДЕКРЕТ

про посланництво монашества
Української Греко-Католицької Церкви на місійну діяльність

«Як мене послав Отець, так я посилаю вас» (Ів. 20, 21)

Преподобні Брати і Сестри!

Ми, владики УГКЦ, зібравшись на Синоді єпископів, бажаємо звернутися до усіх вас, хто у монастирях, чинах і згромадженнях звершує свій монаший подвиг. Ваше посвячене життя — це великий скарб у нашій Церкві. Вже саме існування покликаних Богом осіб до такого життя є видимим знаком Господньої благодаті для Церкви й народу. Сердечно вітаємо вас і радіємо, що ви прийняли Боже запрошення.

У нашій Церкві існують різноманітні форми іночеського життя — від традиційного монашества до спільнот мирян, які приватними обітницями зобов’язуються до особливого служіння. Усі вони мають свої особливі завдання, які звичайно називаємо харизмами. Звертаючись до вас, хочемо від імені всієї Церкви представити вам, у яких місцях та обставинах сьогодні треба здійснювати ці ваші харизми, тобто яким має бути ваше посланництво.

У Євангелії, записаній апостолом Іваном, читаємо розповідь про таку подію. Одного разу наш Божественний Учитель і Господь Ісус Христос покликав Филипа: «Ходи за мною!» Той, зрадівши, побіг до свого приятеля Нафанаїла і сказав: «Ми знайшли того, що про Нього писав був Мойсей у законі й пророки, — Ісуса, Сина Йосипового, із Назарета» (пор. Ів. 1, 43–45). Як бачимо із цього уривка, Филип зустрівшись з Ісусом Христом, поділився своєю радістю з приятелем. Так і з кожною людина, яка зустріла Господа у святому хрещенні чи в інший момент свого життя, відчула Його незбагненну любов і відтак зрозуміла значення цього: у неї зроджується нестримне бажання поділитися цим з іншими. У цьому зміст євангелізації.

Натомість посланництво — це щось більше, аніж тільки передавання іншим Доброї Новини з нутра душевної радості. Щоб краще зрозуміти, що таке посланництво, згадаймо Господні слова, які подає нам святий євангелист Матей в останній главі свого Євангелія: «Ідіть і навчайте!» (Мт. 28, 19). Це чітка вказівка про те, що повинні виконувати апостоли та їхні наступники, іншими словами — це посланництво. У Святому Письмі маємо ще інші приклади посланництва. Вже коли біля Ісуса зібралася група з 70 учнів і з них було вибрано 12 апостолів, Він їх посилав, вказував їм, що мають робити і як поводитися, і дякував своєму Отцеві за їхні успіхи. А починається посланництво від Бога-Отця, який посилає свого Єдинородного Сина, Воплочене Слово, поміж людей, щоб Він остаточно об’явив Божу Любов і повернув людей до Бога. Ісус Христос своєю чергою встановив Церкву, щоб продовжувала Його посланництво. «Як ти послав мене у світ, так послав і я їх у світ». (Ів. 17, 18).

Посланництво — це чітка вказівка, яку одержала Церква і яку вона через єпископів — наступників апостолів — передає іншим людям. І ми сьогодні звертаємося до вас, дорогі брати й сестри: «Ідіть і здійснюйте свою харизму!». У чому особливість цього посланництва для вас? Ми вказуємо вам на потреби Церкви та місце, в якому маєте здійснювати свою харизму, пригадуючи зміст посланництва у Христовій Церкві: «Ідіть і зробіть учнями всі народи, христячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав. Отож я з вами по всі дні аж до кінця віку! Амінь». (Мат. 28, 19–20).

Здійснювати це посланництво можна у багато різних способів — стільки, скільки є іночеських харизм. Ми посилаємо вас туди, де наша Церква ще не утвердилася, де ще немає її стабільних структур, чи то на території України, чи поза її межами. Допомогти вам зрозуміти деталі цього посланництва уповноважуємо нашого співбрата Владику Гліба (Лончину), якому доручаємо дуже серйозно ознайомитися з кожною монашою спільнотою та застановитися над тим, як конкретно здійснювати це посланництво. Дорогі брати і сестри у Господі, зрозумійте, що ми не тільки запрошуємо і закликаємо, а й — будучи уповноваженими самим Христом — авторитетно посилаємо вас на славу Божу та добро нашого народу і до всіх, кому зможете засвідчити Христа (пор. Ді. 1, 8).

Посилаючи свою Церкву, Господь наш Ісусу Христос обіцяв подарувати їй Святого Духа і зробив це. Ця Божественна особа — Святий Дух — буде з вами у здійснюванні вашого посланництва — у цьому не сумнівайтеся ні на мить. А ми, ваші владики, будемо з вами у наших молитвах, помислах і діях.

Благословення Господнє на Вас!

від імені Синоду Єпископів
Української Греко-Католицької Церкви

† ЛЮБОМИР

Дано у Києві,
при Патріаршому соборі Воскресіння Христового,
30 вересня 2008 року Божого

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae