Блаженніший Святослав до молоді Барселони: «Хрест, який ми як народ несемо, дає нам надію і провадить до воскресіння»

27 лютого 2023

У неділю, 26 лютого, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав через відеозв’язок взяв участь у молитовній ініціативі «Sent la Creu d’Ucraïna» («Відчуй хрест України»), якою молодь архидієцезії Барселони розпочала Великий піст. Глава УГКЦ роздумав з ними про Хрест Господній через призму страждань, які в цей час переживає Україна.

Блаженніший Святослав до молоді Барселони: «Хрест, який ми як народ несемо, дає нам надію і провадить до воскресіння»

«Дуже дякую за цей сильний момент сопричастя, який зараз переживаємо, за цей духовний міст між Києвом і Барселоною, між Патріаршим собором Воскресіння Христового в Києві і цією чудовою катедрою Святого сімейства в Барселоні», — розпочав своє слово Глава УГКЦ, як зазначає Департамент інформації УГКЦ.

В межах молитовних чувань молоді католики поставили Блаженнішому Святославові свої запитання. Першою до нього звернулася 23-річна Дарія Шевчук, яка живе в Іспанії з 5-ти років. «Чому Господь допускає війну? Що ви очікуєте від нас, молодих людей? Як я можу допомогти покінчити зі стількома стражданнями раз і назавжди?» — запитала вона.


Відповідаючи, чому Господь допускає війну, Предстоятель зазначив, що для українців це запитання сьогодні є фундаментальним і водночас дуже складним.

«Перший раз я кричав про це до Господа, коли стояв над братською могилою і бачив тіла молодих людей, вбитих росіянами, у місті, яке сьогодні відоме на весь світ, — Бучі. Господи, чому? Чому ти дозволяєш війну? Чому ці страждання, які ми переживаємо зараз? Відверто кажучи, я не маю точної відповіді на це запитання, дорога Даріє. Але можемо її шукати разом, споглядаючи Хрест Господній, той український Хрест, який цього вечора ми хочемо відчути, прожити разом», — сказав Предстоятель.

Він зауважив, що слово «хрест» має подвійне значення. З одного боку, це інструмент страждань, який вживали римські солдати, щоб вбити Ісуса Христа. З іншого — хрест є реальністю життя, «нашого життя в Україні і твого, Даріє, бо всі ми страждаємо, всі ми одного дня помремо, але й воскреснемо одного дня».


Блаженніший Святослав запевнив, що, хоч Господь допускає страждання, воно не є останнім словом.

«Входячи у смерть з українським народом сьогодні, наш Господь Ісус Христос підносить нас з собою до воскресіння. Я переконаний, що ми зможемо вистояти і перемогти у цій війні, бо ми є віруючим народом, народом, який вірить у воскресіння. Останнє слово завжди за життям […] Для нас, українців, згідно візантійської традиції, хрест є деревом життя. Ми несемо свій хрест, як народ, і він дає нам силу і провадить до воскресіння».

«Тож, Даріє, не треба соромитися хреста, не треба соромитися ран нашого народу! — наголосив Глава УГКЦ і додав: — Тут є містичний рівень. Сьогодні в Україні, торкаючись ран солдатів, молоді, старших осіб, торкаючись болю нашого народу, ми торкаємося ран нашого Господа Ісуса Христа. Він є присутній між нами. Він — наша надія, наше життя, наша Пасха, наш мир».


Друге запитання Блаженнішому Святославові поставив семінарист Данієль Дельґадо, який влітку 2022 року побував у Кам’янці-Подільському. Він поцікавився, як Глава Церкви дивився на Хрест Господній у час війни, як дивився на власний хрест і хрест свого народу, і які знаки надії бачив серед страждання і болю.

Блаженніший Святослав зауважив, що сьогодні українці переживають біль, який зростає з кожним днем, і для того, щоб його знести, шукають сенс власного страждання.

«Знаєш, ми відкриваємо сенс нашого болю, споглядаючи Хрест Господній. Ми щоденно відкриваємо, що наш біль має сенс. У цьому болі ми відроджуємося. Існують цінності в житті, за які люди можуть і віддають життя. Цінності, без яких і твоє життя в Барселоні не має сенсу. Ця найбільша цінність, яка спонукає нас віддати власне життя за наших братів, — любов, любов до нашої Батьківщини, до нашого народу, до наших родин, до бідних і відкинених, до тих, кому російський агресор заперечує право на існування, заперечує право на існування великому народові, здійснюючи геноцид».

«Ця любов народжує героїв, тоді як ненависть породжує злочинців», — наголосив Блаженніший Святослав.

Найбільшим виявом Божої любові і самого Бога, який є Любов’ю, за словами архиєрея, є саме Хрест Господній. «Бог віддав своє життя за нас, щоб привести нас до воскресіння», — завершив свою відповідь Глава УГКЦ.

Опісля до Блаженнішого Святослава звернувся кардинал Хуан Хосе Омелья, подякувавши йому за присутність та участь у молитовній ініціативі «Sent la Creu d’Ucraïna».

«Цього вечора Україна ще більше увійшла у наші серця через Вашу присутність і Ваші слова», — сказав архиєпископ Барселони, запевнивши, що духовенство і вірні його архидієцезії єднатимуться у молитві з українцями за те, щоб якомога швидше припинилася війна і настав мир.

«Дякуємо за те, що ви не соромитесь нас. Дякуємо, що поклоняєтеся ранам нашого Господа Ісуса Христа у ранах українського народу. Крокуймо разом до воскресіння!», — сказав на завершення Блаженніший Святослав.


Нагадаємо, «Sent la Creu» («Відчуй хрест») — це молитовне чування, яким молодь архидієцезії Барселони вже шість років поспіль розпочинає Великий піст. Цього року в центрі молитовної уваги молоді, яка зібралася на чування в базиліці Святого сімейства в Барселоні, — хрест України, а виголосити реколекційну науку про Хрест був запрошений Отець Глава УГКЦ. Після цього богослужіння кожна молода особа отримує маленьку копію хреста, що є в центрі молитовних чувань, із зобов’язанням молитися в цьому намірі протягом усього Великого посту.

Відеозапис духовної зустрічі та молитви за участі Блаженнішого Святослава можна подивитися тут.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae