«Без Святого Духа годі уявити собі, що протягом пів століття наша Церква зможе перетривати у підпіллі», — владика Володимир Ющак

10 червня 2020

В одному, однак, залишаємось подібними до Христових апостолів: відчуваємо, що й сьогодні Святий Дух діє у нашому житті та у житті цілої Церкви. Без Святого Духа та без Його сили і діяння годі було б нам уявити собі, що протягом пів століття наша Церква зможе перетривати у підпіллі.

«Без Святого Духа годі уявити собі, що протягом пів століття наша Церква зможе перетривати у підпіллі», — владика Володимир Ющак

Почавши від 22 березня цього року, тобто від третьої Неділі Великого посту, ми пройшли разом, завдяки прямим телевізійним трансляціям на TVP Kultura, не лише час Великого посту, але також Страсний Тиждень, Великодні свята, час П’ятидесятниці, тобто сорок днів від Великодня до Вознесіння, та ще чергових десять днів до сьогоднішнього свята Зіслання Святого Духа. Сьогодні це наша чергова, вже дванадцята, недільна зустріч. До цього потрібно додати ще три трансляції у Страсному Тижні, що разом становить п’ятнадцять прямих ефірів з нашого Вроцлавського собору. В такий спосіб будемо зустрічатися ще до кінця цього місяця. З отриманих інформацій довідуємося, що кожної неділі з нами у молитві єдналося приблизно 30 тисяч людей. Це не є мало. Оглядають нас та моляться з нами не лише наші вірні у Польщі, але також вірні римо-католицької Церкви та численні вірні нашої Церкви з-поза Польщі, в тому числі з України, Франції, Німеччини та багатьох інших країн світу. Всіх дуже сердечно вітаю та дякую за те, що Ви були та є з нами.

Досі ми служили недільні Служби Божі в Каплиці Гохберґа, переважно, з невеликою кількістю вірних. Про це я говорив вже кілька тижнів тому. Але йшлось нам передовсім про те, щоб наші вірні, яким санітарні обмеження та небезпека зараження коронавірусом не дозволяли особисто бути присутніми та молитись в наших церквах, мали можливість, хоча б віртуально, прожити День Господній у спільноті та у молитовній злуці з Богом. Вже третій місяць використовуємо медіа, щоб приходити до Ваших помешкань та домів зі Словом Божим та голосити Вам Добру Новину про Христове Воскресіння та про наше спасіння. Тепер користаємо також з доступності засобів масової інформації, щоб запрошувати Вас до повернення до наших парафіяльних храмів. Бо справжня наша участь у недільній Службі Божій повинна відбуватись не у віртуальній дійсності, а в наших парафіяльних храмах. Тих, хто має бажання і можливість, то запрошуємо ще додатково єднатись з нами у недільній молитві за допомогою сучасних медіальних засобів.

Обіцянка Христова Святого Духа

Дорогі у Христі Сестри і Брати!

Сьогодні святкуємо Празник Зіслання Святого Духа, тобто Зелені Свята, як популярно їх називаємо. Про подію, яку вони пригадують, ми мали нагоду почути сьогодні в часі першого читання з апостольських Діянь: «Як настав день П’ятидесятниці, всі вони були вкупі на тім самім місці. Аж ось роздався зненацька шум з неба, неначе подув буйного вітру, і сповнив увесь дім, де вони сиділи. І з’явились їм поділені язики, мов вогонь, і осів на кожному з них. Усі вони сповнились Святим Духом і почали говорити іншими мовами, як Дух давав їм промовляти» (Ді. 2, 1–4). Дальше чуємо, як євреї, які прибули до Єрусалиму з різних країн, розуміли проповідуване їм Слово Боже у їхній рідній мові.

Христос дуже часто заповідав апостолам та тим, які слухали Його, що після Його відходу має прийти Дух Святий, який їх всього навчить, буде їхнім укріпленням в часі переслідувань, та настановить, як мають говорити: «І коли видадуть вас, не журіться, як або що вам говорити, — дано буде вам на той час, що маєте говорити; не ви бо будете говорити, а Дух Отця вашого в вас говоритиме» (Мт. 10, 19–20). Також, коли Христос прощався з апостолами перед своїм Вознесінням, наказав їм: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа; навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав» (Мт. 28, 19–20).

Апостоли пізнали Святого Духа по Його діянні, як силу, яка наповнила їх та цілу Церкву

Виглядає, однак, що апостоли не дуже зрозуміли Христове навчання про Святого Духа, який мав прийти після Його відходу до Отця. В часі сьогоднішнього Євангелія ми чули Христові слова, якими Він промовляв до апостолів: «„Коли хтось спраглий, нехай прийде до мене і п’є! Хто вірує в мене, як Писання каже, то ріки води живої з нутра його потечуть!“ Так він про Духа казав, що його мали прийняти ті, які увірували в нього. Не було бо Духа, бо Ісус не був ще прославлений» (Йо. 7, 37–39). Також ніхто не пов’язував голуба, який з’явився в часі Христового хрещення у Йордані, з Духом Святим. Апостоли зрозуміли, ким є Святий Дух та пізнали його діяння щойно тоді, коли Він справді зійшов на них. Щойно тоді все те, що вони чули від Христа, стало для них явним та зрозумілим. Отримавши дари, про які згадує старозавітній пророк Ісая: мудрості, розуму, ради, мужності, знання, побожності та страху Божого (Іс. 11, 2), апостоли почули у собі силу Святого Духа та, скріплені нею, почали діяти. Перестали боятись, та, отримавши відповідні духовні засоби, вирушили у світ, проповідуючи всім народам Добру Новину про спасіння. Апостоли пізнали Святого Духа по Його діянні, як силу, яка наповнила їх та цілу Церкву. Це діяння Святого Духа утримує Церкву вже протягом двох тисячоліть та допомагає подолати всі перешкоди, як зовнішні, так і внутрішні. Дух Святий освячує нас та заступається за нас. Як говорить апостол Павло у Листі до Римлян: «Так само й Дух допомагає нам у немочі нашій; про що бо нам молитися як слід, ми не знаємо, але сам Дух заступається за нас стогонами невимовними. А той, хто досліджує серця, знає, яке бажання Духа і що він заступається за святих згідно з Божою волею» (Рим. 8, 26–27).

Без Діяння Святого Духа та Його укріплення наша Церква в Україні не дочекала б часів свободи та виходу з підпілля

Сьогодні нам, як подібно колись і апостолам, важко сказати щось більше про Святого Духа. З головних правд нашої віри знаємо, що є три Божі Особи: Бог Отець, Бог Син, і Бог Дух Святий: Це є Пресвята Тройця. Дух Святий є третьою Божою Особою. В часі, коли відмовляємо Символ віри, заявляємо, що «віримо в Духа Святого, Господа животворного, що від Отця і Сина», — чи за традицією Східної Церкви, — «від Отця ісходить». Віримо також, що «Дух Святий з Отцем і Сином рівнопоклоняємий і рівнославимий, що говорив через пророків». Віримо, що отримуємо Його, головно, у Святій Тайні Миропомазання, але також, що Він нас освячує, коли приймаємо інші Святі Таїнства, що Він скріплює нас у наших щоденних змаганнях за збереження нашої віри та нашого духовного і церковного життя.


В одному, однак, залишаємось подібними до Христових апостолів: відчуваємо, що й сьогодні Святий Дух діє у нашому житті та у житті цілої Церкви. Без Святого Духа та без Його сили і діяння годі було б нам уявити собі, що протягом пів століття наша Церква зможе перетривати у підпіллі. Без діяння Святого Духа важко було б уявити, щоб у цій Церкві були єпископи, священники, монахи, монахині та звичайні миряни, готові прийняти на себе переслідування, терпіння, а навіть смерть за свою віру, за прийняті свячення чи просто за участь у богослужіннях. Без Діяння Святого Духа та Його укріплення наша Церква в Україні не дочекала б часів свободи та виходу з підпілля.

Без Діяння Святого Духа також важко собі уявити, щоб наша Церква у Польщі, позбавлена власної ієрархії, духовенства і монашества, з вигнаним з рідних земель народом, залишена без матеріального та душпастирського забезпечення, приречена на повне знищення на землях післявоєнної Польщі, не тільки вистояла і перетривала, але також відродилась і розвивалась духовно та структурально.

Без діяння Святого Духа не можливо собі уявити, щоб мільйони українців, в тому числі греко-католиків, які останніми роками залишили Батьківщину та вирушили у різні чужі країни за кращим життям, змогли зберегти свою віру та церковну і національну свідомість. Часами приходить спокуса все це приписувати лише собі, своїй силі, впертості, витривалості. Однак, ми не здійснили б нічого самі, якщо Дух Святий не скріпив би нас своєю силою. Варто пам’ятати, що маємо такого сильного і вірного Утішителя.


Сьогоднішні часи ставлять перед нами нові виклики, але ми маємо Утішителя

Сьогоднішні часи ставлять перед нами нові перешкоди та виклики. Світ манить своєю байдужістю до віри в Бога та до Церкви, приваблює легковажністю до Божих заповідей та морального вчення Церкви. Спокушає різним можливим багатством та вигідним життям, які манять та притягають й віруючих християн. Людина неодноразово відчуває, що сама не здатна побороти цей світ з його спокусами та земними принадами. Справді, часто це все перевищує наші сили і можливості. Але подібно думали Христові апостоли, коли, після Його Вознесіння, перебували у закритій кімнаті на молитві та, напевно, на роздумах, що їм дальше робити та куди подітись. Залишились, однак, відкритими на Христове слово та на діяння Святого Духа, якого не знали, але про якого так багато чули від свого Вчителя.

Хочу сьогодні всім щиро бажати цієї відкритості на Слово Боже та на діяння Святого Духа. У Ньому та з Ним, зможемо побороти всі протиріччя та першкоди. У Ньому зможемо зрозуміти, досі закриті для нас, правди та стати вчителями для інших. Нехай Святий Дух, який сьогодні сходить на Христових апостолів, зійде також на всіх нас та нехай провадить стежками нашого церковного, національного, родинного та особистого життя. З Ним зможемо вистояти на дорогах еміґраційного життя, на місцях нашого поселення після акції Вісла, а також, у хвилинах спокус і небезпеки, не втратити віри та надії. Нехай Святий Дух вчинить це у житті кожного з нас.

† Володимир Ющак,
єпарх Вроцласько-Ґданський

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae