Архиєпископ-емерит Стефан Сорока: Ключове питання Ісуса до нас у часи відчаю

30 березня 2020

16 квітня 2018 року Папа Франциск прийняв зречення владики Стефан Сороки з уряду архиєпископа і митрополита Філадельфійського для українців католиків у Сполучених Штатах. З цього моменту владика Стефан відійшов від управління архиєпархією, проте продовжує служити Українській Греко-Католицькій Церкві своєю тихою та розміреною молитвою. Не залишаючись осторонь теперішніх подій та тривоги людей стосовно загрози пандемії, архиєпископ-емерит ділиться своїми глибокими думками та корисними порадами задля нашого із вами духовного зростання.

Архиєпископ-емерит Стефан Сорока: Ключове питання Ісуса до нас у часи відчаю

Оскільки ми всі практикуємо фізичне дистанціювання в цей час пандемії коронавірусу, ми маємо нагоду подумати над тим, що сьогодні каже Ісус Христос тобі та мені, коли Він ходить серед нас. Він, безсумнівно, поставив би нам ключове питання щодо нашої віри, як тоді, коли Він зцілював інших. Ми можемо взяти певні уроки з цих цілющих чудес у цей період, коли ми справляємося з сьогоднішньою пандемією.

Згадаймо подію, коли Ісус повернувся з вершини гори зі своїми найближчими друзями, лише щоб знайти апостолів спантеличеними, безпорадними та неефективними. Вони впали у відчай, тому що не могли допомогти розчарованому батькові, вилікувавши його хворого сина. Ісус кидає виклик батькові, кажучи: «Щодо того — якщо можеш — то все можливо тому, хто вірує» (Мк. 9, 23). Тобто Ісус каже: «Вилікування хлопчика залежить не від мене, а від вас». У цьому полягає універсальна істина. Підходити до чого-небудь у дусі безнадії — це зробити це безперспективним. Підходити до чого-небудь у дусі віри — це зробити це можливим. Багато людей прокляті відчуттям неможливого, і тому чудеса не можуть відбутися. Відповідь батька надихає нас: «Я вірю, допоможи моєму невірству» (Мр. 9, 24). Ісус не розчарував батька. Він вилікував хлопчика.

Коли вони залишилися на самоті, апостоли запитували Ісуса, що було причиною їхньої невдачі, їх нездатності вилікувати хлопчика. Вони пам’ятали, як Ісус посилав їх проповідувати і зцілювати та виганяти злих духів. Чому вони цього разу не могли цього зробити? Ісус просто відповів, що такий вид лікування вимагає близькості з Богом через вірну молитву. Вони були забезпечені силою, але для її підтримки також була потрібна молитва. Тут є урок для вас і для мене. Бог дарує кожному з нас подарунок. Нас покликано підтримувати з ним тісний контакт, інакше подарунок в’яне і помре. Ісус також застеріг апостолів, і застерігає вас і мене бути смиренними у використанні наших дарів. Коли те, що має бути використане для слави Бога, використовується для нашої слави, тоді чеснота зникає.

Аналогічне ключове запитання було поставлене багатьом незрячим людям, яких Ісус зцілив. Пригадайте, що одні кричали про милосердя, коли Ісус проходив повз, а інших приносили до Ісуса для зцілення. Їх усіх запитують, що б вони хотіли. Ісус питає їх, чи вірять, що Він може зробити це для них. Їх позитивне «так» віри дає можливість повернути їхній зір. Існували також випадки, коли деякі повинні йти за Ісусом до дому, а не зцілятися серед натовпу. Ісус наголосив на цінності наших особистих стосунків віри з Ним. Ісус прагне сісти віч-на-віч з нами і бути цілковито з нами. Нам усім потрібне зцілення Бога, тому що є частинки нас, які розбиті, і їх потрібно знову зібрати разом. Також є частинки нас, які хворі та які потребують відновлення здоров’я. Нам потрібна відроджуюча сила Бога всередині нас, як і цим сліпим людям, що отримали її при зціленні та відновленні зору.

Окрім того, варто згадати історію про особу, яка була глухонімою (Мр. 7, 31–37). Ісус ставиться до неї з великим співчуттям, відводячи її вбік, щоб зцілити. Сьогодні Ісус хоче відвести вбік і тебе, і мене. Він не хоче збентежити нас так, наче ми можемо бути йому чужими в молитві. Ісус хоче, щоб ми вийшли за рамки наших власних поспішних та обов’язкових до виконання завдань, очікувань та поставлених пріоритетів. Саме нездатність цієї особи почути зробила і його мову недосконалою. Ми самі настільки пов’язані з тим, що наш друг «поспішає»? Ми настільки зайняті собою, що втрачаємо і плутаємося щодо того, що насправді має значення, піддаємося розчаруванням і спокусам, гріховності, недосконалості мови, тому що ми втратили навик слуху? Можливо, ми не можемо почути Слово Бога у нашому житті, і, таким чином, мова нашого життя порушена або недосконала?

Таким чином, коли ми молимось сьогодні, давайте попросимо зцілити наші слухаючі вуха. Попросіть Бога позбавити вас і мене того, що спричиняє нашу духовну темряву. Відмовтеся від ваших захоплень, звичок, безладу спілкування. Відійдіть убік з Господом і дозвольте Йому бути поруч, почуйте Його шепіт про те, що Він бажає від вас, покуштуйте Його безумовну любов до вас.

«Ви вірите, що я можу це зробити для вас?» Якщо наша відповідь — це «так» віри в Ісуса, то Він наповнить нас внутрішньою силою, що вийде за рамки того, що ми коли-небудь уявляли. Це життя віри. Бог веде вас і мене поступовими дотиками чи переживаннями до того моменту, коли наше «так» стає нашим життям, моментом повного миру в Ісусі Христі!

† Стефан Сорока,
архиєпископ-емерит Філадельфійський

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae