«Зміст нашої віри у воскреслого Христа заперечує будь-який фаталізм», — Глава УГКЦ про теракти у Шрі-Ланці та пожежу в Парижі

25 квітня 2019

«Серед тривожних знаків пожежі в Парижі та терактів у Шрі-Ланці ми відчуваємо, що зло є реальним і це не є якась фантазія. Зло завжди пов’язане зі смертю. А гріх завжди веде до смерті». На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в інтерв’ю для радіо «Марія». Духовний лідер греко-католиків прокоментував думку багатьох християн, які вбачають певні знаки в пожежі в Парижі та терактах у Шрі-Ланці, які сталися в період Страсного тижня.

«Зміст нашої віри у воскреслого Христа заперечує будь-який фаталізм», — Глава УГКЦ про теракти у Шрі-Ланці та пожежу в Парижі

У великому інтерв’ю Його Блаженство відповів на ряд запитань, які стосуються сьогодення: грядущої Пасхи за юліанським календарем, виборів в Україні та стосунків з ПЦУ після ситуації довкола прощі до Софії Києвської.

Про теракти у Шрі-Ланці та пожежу у Нотр-Дам де Парі

«Очевидно, що часом Господь до нас промовляє через обставини. Можливо, Він дає нам відчути всю жахливість зла, а також дає нам зрозуміти, що в певний момент те зло може перевершувати здібності однієї окремо взятої людини чи навіть здатності народу тому злу протистояти. І саме серед тих обставин ми тоді відчуваємо, що потребуємо Спасителя. Серед тих тривожних знаків цієї пожежі та терактів ми відчуваємо, що зло є реальним і це не є якась фантазія. Зло завжди пов’язане зі смертю. А гріх завжди веде до смерті», — наголосив Блаженніший Святослав.

За його словами, один із відомих учителів Східної Церкви Максим Ісповідник говорив: «Ми були відкуплені людською волею Божої особи».

«Змістом християнської віри є те, що ми віримо в Бога, який є любов’ю, який чуває у своєму провидінні над цим світом. Це означає, що зміст нашої віри у воскреслого Христа заперечує будь-який фаталізм. Адже це є така сліпа необхідність, закономірність, чи те, що ми називаємо жорстокою холодною долею. Це стара проблема, яку намагалися розв’язати ще грецькі філософи. Мовляв, якщо я вільний, то чи існує якийсь Божий задум чи впорядкованість тих подій і так далі. Якщо існує якийсь порядок у всесвіті, то чи я можу бути вільним?» — сказав Предстоятель.

І згодом додав: «Очевидно, що Воскреслий Христос погоджує дві дійсності: Бога, який є любов’ю та який у своєму провидінні чуває над світом, й людською волею, що є джерелом зла у світі. Кожного разу, коли людина свідомо і добровільно обирає зло замість добра, вона тоді впроваджує в гармонію всесвіту жахливу руйнівну силу. А Ісус Христос став людиною, взяв на себе людську силу і волю (бо ми знаємо, що в Христі є Божа воля і людська воля), та погодив їх між собою. Він все привів до взаємного сприйняття і гармонії».

На його думку, Спаситель у своєму стражданні увібрав в себе, у своє тіло, — усе зло світу. І те, яке ми бачили з вами, і те, яке ми не бачили. Саме для того, щоб у своєму тілі те зло знищити. Тому зло вже є переможене. Проте ми, як християни, повинні бути носіями того добра, яке нам дає Син Божий у своєму прославленому воскреслому тілі.

Про Пасху

«Шлях до Воскреслого Христа, до Його cпорожнілого гробу — це шлях кожної людини, всіх часів і всіх народів. Чому? Так, як апостоли і вся спільнота учнів Христових до Його моменту Воскресіння, бачачи його старждання, розіп’яття і смерть — думали, що це кінець! Всі розбіглися. Не всі мали відвагу прийти до гробу, бо там стояло римське військо. Не всі мали відвагу бути поруч з Марією та Йоаном. Тобто, можна сказати, що (майже) всі зрадили. Але в історію зрадником, як таким, увійшов лише Юда. Він думав, що йому немає надії на прощення. Саме тому він, потрапивши в руки зневіри, розпуки, наклав на себе руки», — тлумачить ієрарх.

«Але момент Воскресіння Христового усе міняє! Всі починають повертатися, Христос всіх збирає! Апостоли розуміють — „Надія є“! Розп’яття, смерть, гріб — не були кінцем, але початком, початком чогось нового! Народження є там, де є Воскреслий Спаситель!

Тому ми у Пасхальну ніч хрестимо катехуменів. Це момент нового народження людини, нового сотворення. Тому, я хотів би пригадати усім: Пасха — це момент нового початку! Бачите, усі персонажі, про які я згадав, це є новим закликом і вибором для кожного з нас! Не будьмо подібними до Юди, який думає, що все пропало, немає надії, прощення, кінець! Бо так думаючи на всі обставини, навіть суспільно-політичні — ми стаємо зрадниками, зрадниками Христа, зрадниками нашої християнської віри. Візьмімо приклад з апостола Петра. Він став першим, бо був першим у наверненні».

Про вибори

«Вибір зроблений. Тепер ми відчуємо на власній шкірі його наслідки», — підкресліює ієрарх. «Якщо вибір був добрий — ми відчуємо, дай Бог добрі наслідки, якщо ж ні — відчуємо важкість того, що сталося. В будь-якому випадку ми повинні понести відповідальність! Зрілість кожного народу залежить не тільки від того, що він має здатність обирати між одним та іншим кандидатом, тою чи іншою пропозицією, але також і в тому, що зріла особа є покликаною до відповідальності! Свобода завжди пов’язана з відповідальністю!»

«Наша відповідальність не закінчується після виборів! Україна буде не такою, якою її зробить той чи інший політик, а такою, якою зробить її той чи інший народ! Ми мусимо продовжувати вибирати добро, спільне благо, підтверджувати наше прагнення будувати вільну, незалежну, європейську державу щоденною відповідальністю!» — продовжив Блаженніший Святослав.

«Якщо ми всю відповідальність хочемо покласти на плечі того, кого обрали, то таким чином робитимемо чергове зло!» — зазначив Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви.

«Другий момент — ми маємо контролювати владу! Дуже багато політиків йде до влади, даючи низку різних обіцянок, але потім бачимо, як протягом 24 годин вони можуть абсолютно кардинально поміняти свої думки на ключові обіцянки чи теми, які були тієї причиною, через яку люди виявляли їм своє довір’я!» — підсумував Глава УГКЦ.

Про перше чудо за посередництвом Блаженнішого Любомира Гузара

«Ми мусимо бути слухняними у відношенні до певних канонічних норм, які говорять, яким чином процес беатифікації може розпочатися. Я звертаюся до всіх, хто нас чує: просіть у Бога про заступництво Блаженнішого Любомира! Ми сьогодні спостерігаємо, як багато людей щодня приходить до крипти нашого Собору, щоб молитися перед тлінними останками Блаженнішого Любомира Гузара. Запрошую усіх вас, приходьте! Там у крипті — є книга, в якій дуже багато людей залишають свої відгуки від пережиття духовної зустрічі з кардиналом Гузаром. Що цікаво, ми вже маємо перші свідчення про вислухані молитви — ми досліджуємо оздоровлення молодої дівчини. Чим більше таких свідчень буде, тим більше буде канонічних підстав для початку беатифікаційного процесу», — пояснив Блаженніший Святослав Шевчук.

Аудіозапис інтерв’ю Блаженнішого Святослава можна прослухати тут:

За матеріалами Радіо «Марія»
Прес-служба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae