Владика Володимир Ющак: «Може, варто пригадати собі, ким є Дух Святий, якого ми всі отримали?»

6 червня 2023

«Всім бажаю, щоб сьогодні Дух Святий зійшов на кожного і кожну з нас, як сильний вітер, як розділений вогонь, щоб дарував нам дар промовляти в мирі та мудро до інших, щоб наповнив наші серця своїми дарами, та щоб поміняв всіх нас і лице цілої, даної нам Богом, Землі». Із такими словами побажань звернувся до вірних владика Володимир Ющак, єпарх Вроцлавсько-Кошалінської єпархії, у празник Зішестя Святого Духа, 4 червня 2023 року.

Владика Володимир Ющак: «Може, варто пригадати собі, ким є Дух Святий, якого ми всі отримали?»

Дуже сердечно вітаю всіх з празником П’ятидесятниці — Зіслання Святого Духа. Вітаю всіх присутніх тут, в соборі, та всіх, хто єднається з нами у молитві за посередництвом телевізійної трансляції. Хочу пригадати, що за посередництвом телебачення обов’язок участі у недільній Службі Божій виконують тільки особи хворі, старші і знеможені з причини віку та особи перешкоджені з серйозних причин. Телебачення не є альтернативою для фізичної присутності в храмі на недільній Службі Божій. Воно не діє так, що: або піду до церкви, або залишусь вдома, біля телевізора. Ні Пресвятої Євхаристії, ані Святих Таїнств не можна отримати за посередництвом медіа. Ніяким теж способом не замінимо спільноти живих людей на віртуальну спільноту. Живої спільноти не замінить ні смартфон, ні телебачення, ні радіо, ні Інтернет. Пригадую це, бо до сьогоднішнього дня багато наших вірних, в цьому числі немала кількість молодих людей, не повернулися ще після пандемії до церков. Не бійтесь прийти до церкви! Не лякайтесь зустрітися зі священником, з іншими парафіянами, а передовсім з Богом. Сердечно запрошую!

Місійна збірка для потреб братів і сестер

Дорогі у Христі Сестри і Брати!

Сьогоднішній празник, П’ятидесятниця, чи інакше Зелені свята, є одними з найбільших в нашому літургійному році. Закриваємо Пасхальний період. У найближчу суботу закінчимо посвяття П’ятидесятниці і розпочнемо знову числити неділі аж до Великого посту, щоб розпочати духовну підготовку до Пасхи у 2024 році.


Варто також пригадати, що в часі від Вознесіння до Зелених свят ціла наша Церква переживає т. зв. Декаду місійності, тобто час духовної задуми, розважання і молитовної та фінансової підтримки місійної діяльності. Тепер, коли з причини війни мільйони українців опинились на чужині, духовна і матеріальна підтримка місійної діяльності Церкви є дуже потрібною. Впродовж останніх років теж в нашій єпархії підтримуємо в день П’ятидесятниці будівництво та ремонти парафіяльних церков. Сьогодні на підтримку очікує парафія в Ґожові В’єлькопольському, де, крім виселенців з Лемківщини, є велике число наших вірних з України. Парафія пристосовує минулу шпитальну каплицю для своїх душпастирських потреб.

Зародження Церкви у день П’ятидесятниці

Дорогі у Христі Сестри і Брати!

Хвилину тому ми чули два читання. Євангельське читання було від св. Йоана. Христос обіцяє послати на апостолів Святого Духа. Проголошує це прилюдно, на ввесь голос, що викликує різні реакції з боку слухачів. Одні з захопленням заявляли, що він правдивий пророк, а деякі навіть говорили, що він — Христос, тобто Спаситель, Месія. Інші це заперечували, аргументуючи, що він не може бути Спасителем, бо походить з Галилеї, звідки пророки не приходять. Закидали йому теж, що не є з Давидового роду. Ще інші задумували схопити та ув’язнити його. Фарисеї навіть посварились між собою. Одні були захоплені Христом та слухали з увагою його слова, а інші — ненавиділи його. Згаданий сьогодні Никодим перешкодив ув’язненню Ісуса, переконуючи, що кожний чоловік має право на захист та вислухання. Одним словом, особа Ісуса Христа та його навчання викликали у людей різні контроверсії та крайні емоції.


Друге сьогоднішнє читання є з Діянь Апостольських і розповідає історію першої спільноти християн в Єрусалимі. Ми чули, як після Христового вознесіння на зібраних у вечернику апостолів, на Пресвяту Богородицю та на інших членів первісної Церкви, зійшов обіцяний Христом Святий Дух. При цьому дався чути голосний шум з неба, сильний, наче подув буйного вітру, який виповнив увесь дім, та появився вогонь, який у виді розділених вогненних язиків з’явився над кожним з присутніх. Окремим даром зіслання Святого Духа був дар мов. Всі, хто отримав Святого Духа, почали промовляти чужими мовами та проповідувати Добру Новину, так що чужинці їх розуміли. Також Петра, який відважно проповідувати Христа, розуміли всі люди, які з різних сторін Римської імперії прибули до Єрусалиму. Тоді власне народжується Церква, яка становить спільноту з’єднаних у Христі людей. Так про цю спільноту говорять Апостольські Діяння: «Всі віруючі були вкупі й усе мали спільним. Вони продавали свої маєтки та достатки й роздавали їх усім, як кому чого треба було. Щодня вони однодушно перебували у храмі, ламали по домах хліб і споживали харчі з радістю і в простоті серця; хвалили Бога і втішалися любов’ю всього люду. Господь же додавав щодня (до церкви) тих, що спасалися» (Діян. 2, 44–47).

Дух дарує розуміння Христових слів

Дорогі у Христі Сестри і Брати!

Спільнота осіб, яка приходить слухати Христове навчання, перед Зісланням Святого Духа дуже відрізняється від спільноти після цієї події. Перед П’ятидесятницею багато людей приходило послухати Христове повчання, але небагато його розуміло. Особливо не розуміли вони пророцтва про його смерть і воскресіння на третій день. Численні захоплювались чудесами та змістом його притч, в яких передавав моральне повчання. Для більшості однак Христове навчання було надто важким, щоб його зрозуміти. Було теж багато людей, які від початку не сприймали Христових слів, відкидали Христа та його повчання. Шукали нагоди, щоб зловити його на слові.

Все змінилося після отримання дару Святого Духа. Незрозумілі досі Христові слова відкрили перед усіма свій глибокий сенс, головно у світлі старозавітніх пророцтв. Діяння Святого Духа та відкритість людських умів і сердець, які очікували на цей дар на молитві, робить на свідків велике враження. Так говорять про це Апостольські Діяння: «Ті ж, що прийняли його слово, охристились, і того дня до них пристало яких три тисячі душ» (Діян. 2, 41).


Дух Святий спроможний відновити лице землі

Ми всі отримали Святого Духа разом з Таїнством Хрещення та Миропомазання. Згідно з вченням Східної Церкви, отриманий дар повинен у нас зростати разом з віком, християнською та людською мудрістю і зрілістю та з задіянням у церковне і громадське життя. Цей дар повинен допомагати нам творити щораз кращу церковну спільноту та жити у досконалій єдності з Богом та з іншими людьми. Життя однак показує, що нащодень буває по-різному. Війна в Україні, викликана, здавалось, християнським сусідом, є одним з доказів цього. Можемо поставити собі запитання: чому так діється? Чому ми не розуміємо інших, чому інші не розуміють нас, чому не творимо такої єдності, як творили члени першої Єрусалимської Церкви? Може, власне, сьогодні варто і потрібно пригадати собі, ким є Дух Святий, якого ми всі отримали? Може, варто повернутися у щоденних молитвах до молитви «Царю небесний»? Може, варто просити про дари Святого Духа, якими є мудрість, розум, рада, кріпость, знання, побожність і страх Божий? Може, варто запитати себе, що роблю, щоб зростати у Святому Дусі? Дух Святий спроможний поміняти та відновити лице землі, згідно з тим, про що у 1979 році у Варшаві кликав голосно папа Іван Павло ІІ. Однак, не зможе Він цього зробити, якщо з нашого боку не буде відкритості та готовості почути Його та співпрацювати з Ним.

Всім бажаю, щоб сьогодні Дух Святий зійшов на кожного і кожну з нас, як сильний вітер, як розділений вогонь, щоб дарував нам дар промовляти в мирі та мудро до інших, щоб наповнив наші серця своїми дарами, та щоб поміняв всіх нас і лице цілої, даної нам Богом, Землі.

† Володимир Ющак,
єпарх Вроцлавсько-Кошалінський

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae