Владика Миколай Бичок: «Правдивий піст — це коли ти вмієш собі в чомусь відмовити»

21 березня 2021

Великий піст — це час підготовки християн до світлого празника Христового Воскресіння, це період прощення і налагодження здорових стосунків із Богом, ближніми, собою та навколишнім середовищем, це моменти утримання від споживання м’ясної та молочної продукцій. Але що у цьому приготуванні є найважливішим?

Владика Миколай Бичок: «Правдивий піст — це коли ти вмієш собі в чомусь відмовити»

Згідно зі вченням Святого Письма та святих Отців Церкви, піст — форма аскези, дотримання певних обмежень в їжі, що має супроводжуватися читанням Святого Письма, молитвою, внутрішнім покаянням і милостинею й має на меті виражати навернення стосовно самого себе, стосовно Бога та інших людей (пор. ККЦ 1434).

Суть Великого посту не в простому утриманні від їжі, а в духовному вихованні і позбавленні від гріхів. Він триває 40 днів — на образ 40-річного переходу Божого народу в Обіцяну землю та 40-денного посту Христа в пустелі.

Великий піст цього року триватиме з 15 березня по 25 квітня, а відтак на нас чекає Страсний тиждень. Разом цей період складе 47 днів. Після закінчення посту 2 травня християни східного обряду відзначають Воскресіння Христове.

Дуже гарно про Піст говорить і Катехизм УГКЦ Христос — наша Пасха: «Піст виховує християнина в стриманості від гріха, веде до внутрішньої свободи та справжньої радості. Протягом посту Церква літургійно супроводжує християн піснеспівами Посної тріоди, які вказують на глибинний сенс посту — примирення з Богом і ближніми та служіння їм» (Катехизм УГКЦ «Христос — наша Пасха», 220).


Великий піст, окрім цього, має винятково потужний позитивний зміст, який легко можна відчути і випробувати на собі. Адже протягом тих 40–50 днів ми активно готуємося до головного християнського свята — Великодня. А що таке Пасха? Це радість єднання людини з Богом, перемога життя над смертю, духа — над тілом.

Владика Микола Бичок розповів газеті Церква і Життя про суть Великого посту та як готуватися до Великодня.

Владико, у чому полягає суть посту?

Основою посту не є утримання від певної їжі. Дуже багато людей концентруються на тому щоб обмежити себе в їжі. Хоча це обмеження в їжі воно має допомогти нам обмежити себе в грісі, у наших узалежненнях. Основна ціль посту — це вміння собі в чомусь відмовити. Це не лише стосується м’ясних страв. Дуже часто люди роблять собі постанови не їсти солодкого, не пити кави, не дивитися телевізор. Тобто кожен з нас вибирає собі певні постанови.

Основна ціль посту — це зміна нашого життя, зміна вектору нашого життя. Зміна думок в нашому житті. Впродовж року ми маємо багато різних занять і дуже важко налаштувати свої думки на щось вище. Зокрема, цей піст має на меті сконцентрувати наші думки на Бозі.

Чому це так важливо? Змінити думки?

Все, що починається в нашому житті — починається з думок. Будь-яка наша дія. Будь-які наші плани. Ми спочатку це обдумуємо, а потім втілюємо це в життя.


Тож яка мета посту для віруючої людини?

Мета посту не підтягнути фігуру. Коли мета схуднути — це похудання, а не піст. Правдивий піст — це коли ти вмієш собі в чомусь відмовити. Те, що ти маєш на щодень. Ти відмовляєш наприклад, в м’ясних продуктах, але натомість наповнюєш Божим словом, добрими ділами.

Окрім вміння відмовляти у певних речах, над чим ще варто зосередити свою духовну працю?

Дуже важливим є прощення. Дуже багато людей входить у піст з непрощенним. Якимись образами, гнівами. Якщо ми входимо в піст з непрощенням, то практично ми вже в перший день потерпіли поразку у пості.

У які дні слід обмежити споживання певної їжі?

Найсуворішими днями посту є його перший день та останній — Страсна п’ятниця. У ці дні потрібно відмовитися від м’ясних страв, молочних продуктів, яєць та усіх страв, які мають ці продукти. Більшого посту потрібно дотримуватися у перший тиждень Великого посту та впродовж усіх днів Страсного тижня. У середині посту заохочується утриматися від споживання м’ясних страв у понеділок, середу і п’ятницю.

Постові обмеження стосуються здорових людей. Якщо людина є хворою і їй потрібно споживати ті чи інші страви — вони є виключені з того посту.

Як не піддаватися спокусам та змогти обмежити себе у певних речах?

Я б тут не звертав увагу на нашу тарілку, а більше зосередився на погані сторони нашого життя. Кожен з нас знає в чому він є кволий. В чому є якісь певні проблеми, недопрацювання. В чому ми часто грішимо. Спокушає нас диявол бо знає наші слабкі сторони.

Правдиве життя віруючої людини воно має складатися з постанов. Якщо ми ставимо постанови лише на піст це також показує наскільки ми є християнами. Тобто ми до кінця не є нормальними християнами — на піст ми себе можемо обмежити, а поза постом повертаємося до того життя, яке було перед постом, а, може й ще нижче падаємо.

Я б радив зробити одну, дві, три постанови — в чому горить наш час. Багато людей обмежують в користуванні соціальними мережами. Натомість використати цей час на читання Святого Письма, якоїсь духовної літератури, на то, щоб зробити якісь добрі діла.

Диявол на може навіть допомагати постити. Воно здається дивним. Він заганяє нас в багато постанов. Людина собі відмовляє в усьому — лише може воду і хліб пити, але потім стає кволою і ті всі старання падають нанівець бо людина падає в тому.

Я б пропонував взяти менше постанов але їх дотриматися ніж нагрузити себе тяжким мішком. Сенс не в кількості, а в тому, що нам вдасться змінити впродовж посту. І не закінчити на пості, бо він свого роду трамплін, який нас має підкинути ближче до неба.


Чому Великий Піст саме напередодні Великодня?

Перед кожною великою справою ми себе готуємо. Ми йдемо на іспит — ми себе готуємо. Ми йдемо на день народження — ми себе готуємо. Христос, який готувався проповідувати. Він готувався сорок днів в пустелі. Перед тим, як прийняти ті чи інші важливі рішення в житті — Він молився на самоті. Ми, як християни маємо цей час, який окреслюємо постом.

За матеріалами газети «Церква і Життя», № 2 (лютий 2021 року)
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae