Владика Михаїл Колтун до військовослужбовців: «Піст наш полягає в тому, щоб малими кроками щодня працювати над собою, відрікаючись гріха»

29 березня 2021

На початку Великого посту владика Михаїл Колтун, єпископ Сокальсько-Жовківський та Керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, окремим листом звернувся до усіх воїнів, ветеранів, членів родин полеглих Героїв, волонтерів, капеланів та усіх людей доброї волі.

Владика Михаїл Колтун до військовослужбовців: «Піст наш полягає в тому, щоб малими кроками щодня працювати над собою, відрікаючись гріха»

ЗВЕРНЕННЯ

преосвященного владики Михаїла Колтуна, єпарха Сокальсько-Жовківського,

до військовослужбовців з нагоди початку Великого посту

Дорогі наші воїни, ветерани,
члени родин наших полеглих Героїв,
волонтери та всі люди доброї волі,
Всечесні отці-капелани,

Час Великого посту — це духовна мандрівка через пустелю покаяння до великого і світлого торжества Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Ми стоїмо перед доленосним вибором: прийняти спасіння у Божому милосерді і стати учасником Божої ласки, яка дає силу проти видимих і невидимих ворогів, або залишитися в жалюгідному стані гріха, який поневолює і веде до смерті. Прощення — це наше мале і найбільш ефективне лікарство проти недуг душі і тіла. Особливо нам його потрібно в теперішньому часі, щоб протистояти видимим і невидимим затіям лукавого, спрямованих проти нашого добра і життя на землі.

Тому ми, ступаючи сьогодні на цей шлях вибору нашого спасіння, повинні бути готовими, «одягнувшись в повну зброю Божу, щоб протистояти затіям ворога» (Еф.6, 11). Повірмо, що наш ворог — це дух злоби і ненависті, гордині і зависті, а також безрадності і розчарування. Такого ворога, з яким ми маємо справу у духовній боротьбі, долається постом і молитвою. Піст наш полягає в тому, щоб малими кроками щодня працювати над собою, відрікаючись гріха, творити добро. «В малому ви були вірні, поставлю вас над великим. Ввійдіть в радість Господа» (пор. Мт 25.23), — запевняє нас Христос.

Другим непереможним засобом боротьби з духовним ворогом нашого спасіння є молитва. Ця «могутня зброя, невичерпний скарб, невичерпне багатство, джерело, мати безчисленних дібр, — як каже святий Іван Золотоустий, — стане нам як хліб насушний для духовної і фізичної сили і щоб ми перемогли затії лукавого».

Бажаю усім нам під час посту, докладаючи зусиль, зробити правильний вибір на користь духовного поступу, щоб досвідчити благодать Господа нашого Ісуса Христа і любов Бога Отця і причастя Святого Духа.

† Михаїл Колтун,

керівник Департаменту військового капеланства
Патріаршої курії УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae