Владика Гліб Лончина: «Чим є хрест для кожного із нас?»

3 жовтня 2019

Не можна оцінювати життя Ісуса за допомогою людських критеріїв. Потрібно бачити хрест не як поразку, але як перемогу. Це була перемога Божої любові над людськими злобою та ненавистю. Ісус на хресті не зневажав людський рід, але, незважаючи на людський гріх, він не перестав нас любити. Ось чим є хрест для Ісуса — перемога любові!

Владика Гліб Лончина: «Чим є хрест для кожного із нас?»

Свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього нам дає можливість побачити хрест у житті Ісуса, у нашому житті, і з іншого боку — побачити наше життя через призму хреста.

Чим був хрест для Ісуса Христа? Чи був хрест для Ісуса поразкою, соромом чи приниженням?

Здається, що так.

Ісус проповідував перед натовпами, оздоровляв людей, воскрешав померлих. Люди його визнали Месією з Ізраїля, царем. І згодом, той же натовп кричав: «Розіпни його!»

Здавалося, що слова і вчинки Ісуса не мали бажаного ефекту. Його відкинули. Він помер страшною смертю, ганебною смертю, смертю злочинця. Для людини це найбільше приниження.

Але ні!

Не можна оцінювати життя Ісуса за допомогою людських критеріїв. Потрібно бачити хрест не як поразку, але як перемогу. Це була перемога Божої любові над людськими злобою та ненавистю. Ісус на хресті не зневажав людський рід, але, незважаючи на людський гріх, він не перестав нас любити.

Ось чим є хрест для Ісуса — перемога любові!

Чим є хрест для нас?

Хрест — це наші страждання, наші проблеми, складнощі нашого життя.

Справді, ми не любимо страждань і шукаємо як їх уникнути будь-яким способом. Зазвичай, ми часто нарікаємо: «Чому я? Що це має означати? Я не заслужив такого!» Ми нарікаємо і не бачимо в цьому ані логіки, ані причини, ані виправдання.

Для нас часто хрест є великим болем, великою проблемою і ми не любимо хреста. Ми не любимо терпінь. Ми хочемо, щоб нам все вдавалося легко. Отже, хрест для нас є великою невдачею.

Але так не мусить бути. Ми можемо подивитися на наше життя іншими очима. Не через нарікання, але через призму Хреста Господнього. І так як Христос переміг зло своєю любов’ю, так і ми можемо перемогти зло в нашому житті.

Навчімося бачити життя іншими очима. Стараймося побачити, що Бог завжди є з нами, щоб нам допомогти здобути перемогу добра над злом, щоб в такий спосіб ми могли брати участь у перемозі Ісуса Христа на хресті.

† Гліб Лончина,
Апостольський адміністратор
Паризької єпархії святого Володимира Великого

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae