Великоднє послання митрополита Ігоря Возьняка: «Божа правда завжди перемагає брехню, навіть коли здається, що правда померла»

2 травня 2021

У це торжество усіх торжеств і празників празник радіймо з Пресвятою Трійцею, зі святою Богородицею, за ангелами та з усіма небесними силами, з усіма святими та з віруючими і відданими Богу землянами, бо цеперемога над смертю, над демоном та його ангелами, звитяга над беззаконням, усім нечестивим та демонським злом! Ісус Христос усе довів до перемоги (пор. Мт. 12, 20). Про це мовив високопреосвященний владика Ігор Возьняк, архиєпископ і митрополит Львівський, у своєму цьогорічному Великодньому посланні до усіх людей доброї волі.

Великоднє послання митрополита Ігоря Возьняка: «Божа правда завжди перемагає брехню, навіть коли здається, що правда померла»

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ

високопреосвященного владики Ігоря Возьняка,

архиєпископа і митрополита Львівського

Боголюбивим Владикам,
Всесвітлим та Всечесним отцям,
Високопреподобним і Преподобним ієромонахам, ченцям та черницям,
Дорогим та достойним мирянам

Нашу душу і наше серце охоплює велика радість Христового воскресіння! Виявляємо велику вдячність та любов Ісусові Христові за Його прихід на землю в людському тілі, за перебування між людьми, Його повчання, чудесні діла, терпіння мук та воскресіння з мертвих! Як обіцяв Господь, так і вчинив: «… Христос справді воскрес і з’явився Симонові» (Лк. 24, 34). Демони найняли людей, зокрема, старшину юдейську, яка домагалася смерті Ісуса, а старшина, опанована диявольською зухвалістю, продовжила діло, і демонський вплив охопив Юду, учня Христового та «силу народу з мечами та дрючками», які схопили невинного Спасителя. Цей Ісус, що скинув дияволів з неба у вічне провалля, опинився в руках їхніх слуг, ворожих Господу людей. Сина Божого жахливо катували, ледь живого розп’яли на хресті, на якому Він помер, а відтак був знятий і покладений у гробницю, забезпечену сторожею та накладеними печатями, але по трьох днях Христос воскрес!

Даремно трудилися злобні люди, слуги демонів, бо Господь не говорив слів намарно! Син Божий дотримав свого слова: воскрес із мертвих — вигляд Його був, мов блискавиця, а одежа побіліла, наче сніг. Святий євангелист Матей не знайшов більш відповідних слів, щоб краще описати славний вихід Ісуса із гробу! Відважна та озброєна сторожа тремтіла, ніби мерцями стали; а до жінок біля гробу ангел промовив, що Ісус воскрес та щоб спішили звістити велику радість учням Христовим! До первосвященників прибігли представники сторожі й розповіли усе, що сталося. Первосвященники та старші зібралися на раду, щоб за всяку ціну перешкодити справі розголосу про воскресіння Христа.

Не зумівши завадити воскресінню Господньому, старшина зі служителями храму дали воякам багато грошей, щоб ті оскаржували себе, що вони наче спали при гробі, а злякані учні мимо усього прийшли й вкрали тіло. Злий дух, який є батьком брехні, намагався заплутувати народ обманливими вигадками. Підлі люди, неприятелі Христа, не маючи сили та змоги перешкодити фізично Його воскресінню, вирішили диявольською брехнею заперечити світлий вихід Ісуса з гробу — але Він воскрес!

Увесь світ знає про воскресіння Христа попри проплачених коштів воякам, які вчинили так, як первосвященники зі старшиною їм казали, щоб військові розповсюджували, що: «… учні прийшли вночі й викрали його, коли ми спали» (Мт. 28, 14). Спати під час варти, так грубо порушувати військову дисципліну при охороні важливого об’єкту, тоді, як гріб був опечатаний, заслуговувало, мабуть, на кару смерті?! До усього, первосвященики зі старшиною мали великі надії на відповідальне служіння вояків, згодом воїни від тієї ж старшини почули протилежне вмовляння: «А як почує це правитель, ми умовимо його й він не буде вас турбувати» (Мт. 28, 15). Такі непередбачені історії відбувалися навколо воскреслого Христа, який з’являвся своїм, заспокоював їх і казав радіти. Ісус зустрів жінок, що поверталися від порожньої гробниці, привітав їх словом: «Радуйтеся!» У серцях учнів Христових та усіх Його прихильників відбувалася позитивна зміна: страх і зневіра були видалені, бо це — зброя диявола, а мир, мужність та радість зайняли місце в боязливих осіб, що ходили з Ісусом та вірили Йому. Божа правда завжди перемагає брехню, навіть коли здається, що правда померла, але вона невмируща — не вмирає!

У це торжество усіх торжеств і празників празник радіймо з Пресвятою Трійцею, зі святою Богородицею, за ангелами та з усіма небесними силами, з усіма святими та з віруючими і відданими Богу землянами, бо цеперемога над смертю, над демоном та його ангелами, звитяга над беззаконням, усім нечестивим та демонським злом! Ісус Христос усе довів до перемоги (пор. Мт. 12, 20). Спаситель відчинив шлях, щоб усе тлінне одягнулося в нетління, а смертне одягнулося в безсмертя і смерть була поглинута перемогою (пор. 1 Кр. 15, 54).

Хай радість та мир Христового воскресіння увійде в кожну душу віруючої та невіруючої людини! Хай Божий мир панує в нашій Україні, а війна уступить з краю! Хай хвороби та віруси згинуть і не тривожать нашого народу! Звіщаймо воскресіння Христове, будьмо тверді й непохитні у вірі Христовій, пам’ятаючи, що наш труд не марний, бо Христос воскрес! Воістину воскрес!

Благословення Господнє на Вас!

† Ігор Возьняк,
архиєпископ і митрополит Львівський
Дано у Львові
при архикатедральному соборі Святого Юра,
дня 23 квітня 2021 року

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae