«Церква є спільнотою прощених і тих, хто простив», — владика Петро Стасюк

9 вересня 2020

Правлячий архиєрей Єпархії святих верховних апостолів Петра і Павла із осідком у м. Мельбурн (Австралія) владика Петро Стасюк пропонує застановитися над феноменом прощення. За словами владики, прощення є даром Божим, тому ми не можемо вповні його осягнути без молитви та очищення власного серця від пристрастей та гріхів.

«Церква є спільнотою прощених і тих, хто простив», — владика Петро Стасюк

Церква є спільнотою тих, кому простив Ісус Христос, і тих, хто пробачив своїм кривдникам. Іншими словами, християни сприймають слова молитви «Отче наш» дуже серйозно.

Прощення — це Божий дар

Мати здатність отримувати прощення та пробачати, навіть на звичайному рівні особистого зцілення, є дуже важливою справою. Не кожен це може. Це не звичайна людська властивість. Насправді, це Божий дар. Це Божа природа. Щоб пробачити, у нашому серці не має бути гордості, ненависті та бажання помсти. Лише після того, як ми очистимося від гріхів, наше серце зможе прийняти Господа. І тоді ми зможемо пробачати інших.

Невміння пробачити руйнує нас

Не вміти пробачати є дуже небезпечною та руйнівною річчю. Це може зруйнувати нас та нашу здатність жити у мирі та любові. Святий Павло сказав, що ми ніколи не маємо допускати, щоб сонце світило на нашу злість. Щоночі та щодня ми маємо молитися за вміння пробачати нашим кривдникам.

У наших власних родинах, з нашими дітьми, нашими громадами, парафіями, організаціями та на роботі, є багато місць, де ми відчуваємо себе скривдженими. Дехто пережив війну, політичні гоніння та злочини. Все це може бути дуже хвилюючим, проте Господь каже нам, що ми маємо знайти спосіб прощати. Ми не можемо бути родинами, громадами чи церквою, якщо ми не пробачимо один одному.

Ми не можемо жити з філософією «око за око»!

Прощення є концепцією, яку приніс Христос. Його учням було нелегко це зрозуміти. Це була одна з причин, чому він опинився на хресті.

Наше хрещення, коли ми приймаємо Тіло Христа дає нам сили прощати. Це завжди має йти від нас. Не від іншої людини, навіть якщо ми часто говоримо: «Вони мають першими перепросити».

Прощення не приходить до нас без молитви

Якщо ми добре подивимося довкола, ми побачимо, що багато людей добре до нас ставляться. Ми вже багато отримали від Господа: наші батьки, наші друзі, навіть незнайомі нам люди. Багато людей вже пробачили нам. Насправді, пробачати дуже важко.

Прощення не приходить до нас без молитви. Ми маємо мати Боже благословення, щоб могти пробачати. Передовсім ми маємо молитися за тих, хто нас скривдив. Молитися, щоб вони змінилися, та в першу чергу ми маємо молитися, щоб змінилися ми самі.

† Петро Стасюк,
єпарх Мельбурнський

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae