«Це — молитва досконалого молільника, але вона має бути і метою учня», — Блаженніший Святослав про споглядальну молитву

26 серпня 2020

В молитві споглядання ми в довірі відкриваємо перед Богом нашу неміч, представляємо те, ким ми насправді є, і в тиші, таємниці нашої кімнати, нашого серця даємо Йому можливість світити на нас Своїм обличчям. Наслідками такої молитви є зцілення наших ран і гріхів та переміна молільника зі слави у славу. На цьому наголосив Блаженніший Святослав у відеокатехизі про найвищий ступінь молитви.

«Це — молитва досконалого молільника, але вона має бути і метою учня», — Блаженніший Святослав про споглядальну молитву

За словами Глави Церкви, споглядальна молитва є молитвою досконалих християн, великих святих, але водночас вона має бути метою тих, які лише вчаться молитися. «Ми не можемо зрозуміти, до чого прямуємо, доки не зрозуміємо нашої мети», — пояснив Блаженніший Святослав.

Вдивлятися в обличчя один одного

У споглядальній молитві молільник відчуває, що він вже все сказав Богові, а Бог вже майже все промовив до нього. «Тепер, — стверджує Предстоятель, — залишається лише вдивлятися в обличчя один одного».

Щоби ще краще пояснити слухачам сенс найвищого ступеня молитви, Глава Церкви згадав вислів святого Івана Віанея, пароха із містечка Арс, що у Франції, покровителя парохів усього світу, про споглядальну молитву: «Я дивлюся на Нього, а Він дивиться на мене. Я вже не маю що Богові сказати. Я вже все сказав. І я відчуваю, що Він мене почув. Він до мене промовляє. А найважливіше — Він мене бачить, а я перебуваю в Його присутності. Я дивлюся на Нього, а Він дивиться на мене».

Перемінене обличчя Мойсея

Говорячи про наслідки споглядальної молитви, Блаженніший Святослав навів приклад пророка Мойсея, який, коли молився на горі за народ, начебто «голубив, гладив обличчя Боже». «Ми читаємо у Священному Писанні, що коли Мойсей зійшов із гори, то його лице сяяло. Він наче увібрав у себе цю Божу славу, яку споглядав. Не міг зрозуміти, не міг словами вже її висловити, але вона сяяла на його обличчі так, що люди не могли на нього дивитися, і він мусив, як каже Святе Письмо, покласти покривало, вуаль, на своє обличчя», — сказав Глава Церкви.

За словами святого апостола Павла, наслідком такого нашого спілкування з Богом, такої молитви є переміна, або ж преображення зі слави у славу. «І ця слава Божа потім сяє на обличчі того молільника, який із Богом у такий спосіб говорить у глибині всього свого єства», — переконаний архиєрей.

Зцілення усіх ран і гріхів молільника

Блаженніший Святослав також розповів про ще один наслідок споглядальної молитви, а саме зцілення молільника від його гріхів і ран. «Така молитва — це момент, коли я відкриваю себе в повноті, виставляю всі мої рани перед світлом Божої слави. І Бог на них світить, силою Святого Духа опромінює, освітлює не тільки мою внутрішню темряву, але світить на мої рани, гріхи й оздоровляє їх. Я відчуваю, що з такої молитви виходжу оздоровленим. Із такої молитви, яка часто закінчується в тиші, виходжу преображеним», — сказав Предстоятель.

Молитва у тиші

Він додав, що молитва споглядання звершується в тиші, коли затихають слова, затихає все, а молільник сам на сам у всій своїй повноті стоїть перед Божим обличчям, яким Він на нього світить.

На завершення Блаженніший Святослав запросив всіх слухачів прямувати до такої молитви, — молитви в тиші. «Ми з вами чули, що не мусимо додатково інформувати Бога про наші потреби, болі, про що, мовляв, Він ще не знає. Якраз у молитві споглядання ми в довірі відкриваємо Йому нашу неміч, представляємо те, ким ми насправді є, і в тиші, таємниці нашої кімнати, нашого серця даємо Богові можливість світити на нас Своїм обличчям. Ми кажемо: „Боже, змилуйся над нами і благослови нас, просвіти лице Твоє на нас і помилуй нас! Амінь“», — сказав на завершення катехизи Глава Церкви.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія перших випусків присвячена темі молитви, зокрема змісту та способу. Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в ютубі або сторінці «Живого ТБ» у фейсбуку щосуботи о 21:00.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae